Guide: Så tar du bäst hand om din ryamatta

Den långhåriga ryamattan är tillbaka och sköter du den på rätt sätt kan den hålla i många år.

Annons

En matta ger värme, håller ihop möblerna och ger rummet en ombonad och mysig känsla.

Efter en period i glömska är ryamattan återigen på tapeten och oavsett färg, storlek eller mönster blir den långluggade detaljen ett snyggt tillskott som passar i de allra flesta hem.

Läs mer: Layered lanserar silkeslena mattor – se nya kollektionen här

Allmänna skötseltips för ryamattor

Städa

– Dammsug mattan regelbundet, även om den inte ser smutsig ut. I långluggade mattor ramlar skräp ner i botten där det kan vara svårupptäckt.

– Reglera sugstyrkan och använd gärna en låg styrka när du dammsuger mattan.

– Dammsug alltid i luggens riktning och lyft munstycket efter varje drag. Du ska allts inte dra munstycket fram och tillbaka över luggen, som då kan skadas. Använd aldrig ett roterande munstycke, även kallat turbomunstycke.

– Glöm inte att dammsuga golvet under mattan emellanåt. Ett litet gruskorn kan göra stor skada om det får ligga länge och skava.

Annons

– För att få bort smuts som ligger i mattan, vänd den upp och ner och slå lätt över baksidan.

Skydda

– Om det står möbler placerade på mattan kan du skydda den från märken och missprydande fördjupningar med hjälp av möbelkoppar. Det ser ut som små tallrikar med rundad botten och dessa skyddar mattan något från tunga sittmöbler.

Rengör

– Om du råkar spilla på mattan ska du avlägsna fläcken omedelbart. Blöta fläckar baddas lätt, gnugga inte. Det kan göra att fläcken sätter sig ännu djupare.

– Den finns särskilda rengöringsmedel för just mattor, både i sprayform och som textil- och torrschampo. Det sistnämnda kommer i form av små korn som binder smuts och lukt, efter applicering är det bara att dammsuga bort.

Källa: Mattateljén, Ullmans mattor, Mio

Läs mer: Hanna listar: Veckans 16 främsta inredningsnyheter

Publicerat 28 oktober 2016
Annons