4 smarta tips: Så tar du bäst hand om dina linnesängkäder

Trenden med linnesängkläder är här för att stanna och har du testat är det lätt att förstå varför. Till skillnad från många andra material blir linne både snyggare och skönare med tiden – om du sköter det rätt.

Annons

Under många år hade linnesängkläder ett oförtjänt dåligt rykte om sig att vara svårskötta, men på senare tid har allt fler upptäckt fördelarna och linnetrenden har verkligen exploderat.

Sängkläder i linne är lika snyggt slätmanglat som skrynkligt och dessutom är det otroligt skönt att sova i. Linne absorberar fukt och transporterar kroppsvärme bra, vilket ger en behagligt sval och lätt känsla. Och eftersom det är ett naturmaterial så blir rätt skött linne bara finare med åren.

03. linne
Foto: Cultiver  

Skötselråd för linnesängkläder

1.  Tvätta i 60 grader för att få bort bakterier och dålig lukt. Vid svåra fläckar går det bra att tvätta ditt linnetyg i högre temperatur, men överstig inte 80 grader.

2. Många tillverkare rekommenderar torktumling på låga temperaturer för att behålla mjukheten och få till en snyggt skrynklig look. Ha dock i åtanke att det sliter på fibrerna, vilket kan göra att det blir svårare att få en slät struktur på tyget vid senare tillfällen – om detta är något du är ute efter.

Annons

3.  Använd skonsamt tvättmedel utan blekmedel och undvik sköljmedel.

4. Tänk på att linne alltid krymper lite vid första tvätten, så om du står i butiken och velar mellan två olika mått, välj hellre den större.

Självklart fungerar skötselråden alldeles utmärkt även på dukar, gardiner och andra linnedetaljer.

Startbild: Lovely Linen / Linen tales in bed

Läs även: 
8 inspirerande sovrum med romantisk touch
7 smarta tips: så får du bukt med din överfulla garderob
Så höstanpassar du ditt hem – 5 enkla byten

Publicerat 08 september 2016
Annons