Grå väggar, luckor och kakel ser vi mycket av i inredningsvärlden. Allt från mörkaste mörkt till nästan vitt och från skinande blankt till dammigt och matt, i så väl varma som kalla och neutrala toner.

– Grått är hett nu. Jag tror det dels hänger ihop med vår vurm för naturmaterial, dels är det ett resultat av den industriella trenden, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro.

Med alla nyanser som finns att välja på färgskalan är det inte helt enkelt att bestämma sig för en, men det finns några saker du kan tänka på.

Så väljer du rätt grå nyans:

Varm ton

Om den grå färgen drar mot gult eller rött får rummet en ombonad känsla. Varma nyanser av grått passar bra i mörka rum och rum i norrläge eftersom de mjukar upp ett hårt, blåtonat ljus.

Om du väljer en varm grå färg, inred gärna med andra varma material och toner som koppar, mässing, ljusa träslag och läder.

varm-gra

Kall ton

Kalla grå toner har en större andel blått eller grönt i sig och passar bäst i utrymmen med mycket ljusinsläpp. Komplettera med andra kulörer som blått, grönt, turkost eller lila och metaller som silver och stål, tipsar Yvonne.

kall.gra

Neutral ton

Den enklaste nyansen att välja är neutral grå eftersom den inte drar åt något håll. Färgen passar fint tillsammans med såväl varma som kalla kulörer och material och är perfekt om du vill låta inredningsdetaljerna spela huvudrollen.

neutral-gra

Tänk på:

1. Rum i norrlägen har ofta ett kallt ljus, vilket innebär att kalla nyanser förstärks och uppfattas som mer blå eller lila.

2. Ju ljusare grå du väljer desto mer påverkas den av ljuset.

3. Mörka kulörer gör att ett rum uppfattas som mindre, men däremot får du en mer ombonad känsla.

4. En mörk nyans framhäver konst, inredning och belysning bättre än en ljus nyans.

Styling: Amanda Rodriguez Foto: Jonas Ingerstedt Källa: Alcro Trend

Läs mer: 

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg

Så kombinerar du trendfärgen greige på 3 olika sätt

11 inspirerande sätt att inreda med den trendiga glasväggen

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook