Satsa på väggarna – här är årets 3 viktigaste trender

2016 satar vi på väggarna! Med en helt ny färgpalett, fantastiska väggpaneler eller genom snygga glasväggar.

Annons

1. Våga färg

Gå längre än att bara färgsätta väggarna, måla lister och tak i kontrasterande färger och ge hemmet ett riktigt lyft!

fritz-hansen--
Foto: Fritz Hansen  

Fritz Hansen har plåtat Sjuan-stolar och bordet Superellips i färgföretaget File under pops showroom. Färgerna på väggen där har File under pop tagit fram i samarbete med Jotun, och just denna kombination av ljusgrönt och rosa är särskilt lyckad. Vill man göra likadant heter väggfärgen La vie en rose och färgen på snickerierna Touch of grey.

När man planerar en ytskiktsrenovering med nya färger är det lika bra att gå hela vägen, och när man ändå målar väggar, snickerier och tak så kan man passa på att se över möbler och skåpsluckor. Att lacka om en vanlig skåpslucka kostar bara några hundralappar men kan göra en enorm skillnad. 

Annons
alcro-vit-farg
Färg: Pashima apricot nude  
Alcro-rosa-farg-Pashmina_Old_Rose_4
Färg: Pashima old rose  
alcro-mintgron
Färg: Pashima misty mint  
alcro-gra-vaggfarg
Färg: Pashima lunar grey  
Annons


Som en reaktion på de senaste årens trend med vita väggar inreder nu fler och fler med mörka toner av grått, blått och grönt. Är du sugen på färg men oroar dig för att det blir för mörkt, inred med olika pastellfärger. Det räcker med en liten nyansförändring för att skapa ett helt nytt intryck. Färgerna ovan kommer från Alcro.

2. Loft living

Öppet eller stängt? En industri­romantisk glasvägg löser problemet för den veliga.

Bostadsutvecklaren Blooc har blivit känd för sin trendiga och framåttänkande husdesign, och inte minst för de snygga glasväggarna. Vill man ha en mjukare ljudbild i rummet kan man fästa glasväggarna i träramar eller hänga gardiner i tjockt ljudabsorberande tyg längs sidorna.

Annons

Funkisarkitekturens avlånga rum uppdateras med en glasvägg som släpper in ljuset mot lägenhetens mitt. Denna lägenhet, som förmedlades via Fantastic Frank, är ett ypperligt exempel på hur man kan förnya ett rum på ett smart sätt. 

3. Väggtrolleri

Med några få brädor och lite spik kan du förvandla ett helt rum – panellyx!

vaggpanel-foto-marina-vang
Foto: Maria Vång  

Inredningsarkitekten Maria Vång på Arcus arkitekter byggde en bröstpanel med hjälp av några vanliga golv­lister. Hon prickade även in en annan trend genom att måla panelen rosa och väggen grön.

Annons

När Residence visade Daniel Heckschers färgstarka hem i nummer 5/2016 föddes en ny panelväggstrend. I sitt vardagsrum har Daniel byggt en bröstpanel som han målat i blågrönt.

fritz-hansen-
Foto: Fritz Hansen  

Lister med rund profil lämpar sig om man vill bygga bröstpaneler i gammal stil. Spika direkt på väggen och måla med snickerifärg för rätt intryck. Stolar Minuscule,Fritz Hansen.

Annons
fritz-hansen
Foto: Fritz Hansen  

Kreativa mönster av släthyvlad golvlist är den uppdaterade versionen av den klassiska fondväggen. Här kan man skapa illusionen av ett högre, bredare eller mer avlångt rum genom att experimentera med olika lutningar. Inredningsarkitekten Daniel Heckscher tipsar om använda list­väggen i stället för en sänggavel i ett litet rum! Inredning Fritz Hansen.

Publicerat 24 februari 2016
Annons