Under 2016 anmäldes 8080 bostadsinbrott i lägenhet till polisen, nästan så många som ett inbrott i timmen. Ska du resa bort i sommar kan det vara klokt att ha vissa saker i åtanke för att minska risken att få inbrott.

Inbrott sker ofta på bara några minuter och allt som kan upprätthålla en inbrottstjuv är positivt. Enligt gds minskar risken att få inbrott avsevärt om du uppehåller tjuven i mer än tre minuter. Därför är det klokt att investera i ett alarm, en säkerhetsdörr, komplicerade lås och annat som gör att tjuven får jobba lite hårdare för att försöka bryta sig in.

Här är ytterligare 6 tips för att inbrottssäkra din lägenhet när du reser bort:

1. Undvik uppdateringar på sociala medier – eller skaffa en privat profil

Facebookincheckningar på Arlanda och Instagrambilder tagna vid hotellpoolen med en drink i handen – alla är de vanligt förekommande i sociala medier. Nackdelen är att om du har en öppen Instagramprofil eller offentlig Facebookprofil kan inbrottstjuven se samma uppdateringar som dina vänner. Att se att du är bortrest och sedan hitta din adress kräver förvisso merjobb för inbrottstjuven men det är onödigt att bjuda på information så lättvindigt. Vill du dela med dig av dina uppdateringar, se till att dina konton i sociala medier är privata.

2. Be grannen om hjälp

Många inbrottstjuvar kollar upp hemmen de vill bryta sig in i under en period för att säkerställa att de som bor där är bortresta. Genom subtila spår kan de se om någon har varit hemma sedan gårdagen eller två dagar innan. Ett av inbrottsknepen är att lägga en tändsticka på dörrkarmen och komma tillbaka två-tre dagar senare för att se om den är kvar. Om dörren har öppnats ligger tändstickan på golvet, vilket indikerar att de som bor där har varit hemma och tjuven kan då välja en annan bostad. Be en granne om hjälp att vattna växterna och pyssla lite där hemma under tiden du är borta för att det ska se ut som att du är hemma.

3. Sätt timing på dina lampor

Om en lägenhet är upplyst tror inbrottstjuven att någon är hemma. Installera timers på några av lamporna i lägenheten, förslagsvis i fönstren och i sovrummet. Sätt klockslaget på de tider du vanligtvis är hemma.

4. Tejpa brevinkastet på ytterdörren

Har du ett brevinkast på ytterdörren som gör att du kan se hallgolvet utifrån? Tejpa igen det under utlandssemestern och adressera posten till en granne eller familjemedlem. Det finns fall där tjuven har öppnat brevinkastet, släppt ner en liten frukt eller liknande och kommit tillbaka dagen efter för att se om den ligger kvar eller om någon har varit hemma och tagit bort den.

5. Ta på dig tjuvens glasögon

Försök sätta dig in i inbrottstjuvens situation, hur skulle du bryta dig in i din lägenhet? Finns det några svaga punkter? Är förrådet säkert? Gå igenom din lägenhet en gång i kvartalet och se om du behöver ändra något. Är det lätt att se in från gatan bör dina mest värdefulla saker inte stå på en hylla som är fullt synbar utifrån. Tillfället gör tjuven.

6. Lås in värdefulla saker

Har du vissa saker du absolut inte vill bli av med? Kanske arvegods eller speciell teknik? Var på den säkra sidan och lås in i ett tungt kassaskåp.

Läs också:

Vill du bo nära havet? Här är bostadssajten för dig

Det här gäller för dig som vill göra om din hyresrätt

Här är Stockholms lyxigaste bostadsrättsförening

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook