14 myter och sanningar om tvätt

Det finns mycket vi fått för oss gällande vad vi ska och inte ska göra med vår tvätt, men hur mycket av det är sant och hur mycket är bara gamla myter?

Annons

Vi kontaktade Ellinor Niit på Textilhögskolan i Borås för att reda ut hur det egentligen ligger till med några av de vanligaste antagandena gällande tvätt.

1. ”Plagg i både vitt och andra färger ska tvättas som färg för att inte färga det vita”

Foto: IBL  

FALSKT

– Är det ett bra märke och av bra kvalitet så har företaget förmodligen testat så att färgen inte blöder över på det vita. Men se vad som anges i tvättrådet och använd ett tvättmedel utan blekmedel.

2. ”Bakterier försvinner i 60 grader”

FALSKT

– Bakterier finns överallt. Om vi menar hälsoskadliga bakterier så finns det de som överlever så länge det finns mat för dem, alltså smuts och fukt. Så det är bättre att satsa på att verkligen tvätta bort smutsen och då använda den temperatur som tvättmedlet är anpassat för. Vatten i sig innehåller ju också bakterier som kan växa till sig om man inte torkar tvätten snabbt och effektivt. Torktumling har visat sig ha betydligt bättre effekt på att ta livet av eventuella bakterier än höga tvättemperaturer.

Annons

3. ”Handduken börjar lukta gott igen om man tvättar den i 60 grader eller mer”

FALSKT

– En sur handduk är inte lätt att få tillbaks i ursprungligt skick. Har ett plagg väl börjat lukta på det sättet hjälper det inte att tvätta varmare. Prova med en sköljning i utspädd ättika och citronsyra, och torka sedan i torktumlare.

4. ”Gula fläckar i ärmhålan är svettrester”

FALSKT

– Gula fläckar i ärmhålan beror på att tyget är vitt och kanske även behandlat med något optiskt vitmedel. Vissa deodoranter innehåller bakteriedödande kemikalier som också har en nedbrytande effekt på det optiska färgämnet, då går det inte att återställa. Alternativt kan svett i sig ha en gulaktig ton men försvinner då vid tvätt.

5. ”Jeans höll bättre förr”

Foto: IBL  

SANT

– Jeansen höll betydligt längre innan man började slita sönder dem före försäljning. Slitna, blekta och tvättade jeans i butiken är ju kemiskt och mekaniskt påverkade.

Annons

6. ”Man ska inte tvätta jeans i maskinen”

FALSKT

– Jo, man ska definitivt tvätta jeans i tvättmaskinen. Gärna med avigan ut för att undvika brytveck.

7. ”Allt som kan tvättas i torktumlare bör också göra det”

FALSKT

– Det blir självklart ett onödigt slitage som förkortar klädernas livslängd. Man ska aldrig torktumla något som inte är ordentligt centrifugerat för det blir en väldigt onödig energibelastning. Andra plagg är väldigt bra att torktumla, som till exempel outdoor-plagg med en vattenavstötande ytbehandling. De plaggen kan få tillbaka vissa egenskaper om man kör dem i tumlare eller torkskåp, så slipper man impregnera.

8. ”Rödvinsfläckar kan behandlas med salt”

Foto: IBL  

SANT

– Salt absorberar och suger upp rödvinet och dess färgämne så det fungerar, men det måste vara fuktigt när du häller på saltet.

Annons

9. ”Man bör byta tvättmedel då och då eftersom de har olika effekt”

SANT

– En del tvättmedel är bra vid låga tvättemperaturer och andra kräver höga temperaturer för att de innehåller någon form av blekmedel som man kanske vill ha till sin vittvätt (men funkar bara på bomull). Det är också bra att byta tvättmedel ibland för att få en annan miljö i tvättmaskinen som också kan ha massa bakterier i sig. Glöm inte att ställa luckan öppen för att torka upp mellan tvättarna.

10. ”Underkläder ska tvättas i 60 grader”

HALVSANT

– Det beror till viss del på vilken fiber de är tillverkade av. Underkläder i syntet är enklare att tvätta och tål ibland inte 60 grader utan att deformeras eller avfärga, då tvättar man med ett tvättmedel för låg temperatur. Bomull behöver ofta mer tvätteffekt och högre temperatur för att svälla och släppa smutsen.

11. ”Man ska använda sköljmedel till handdukar”

FALSKT

– Sköljmedel är inte bra för miljön, den största delen hamnar i avloppet. Den del som sitter kvar på textilmaterialet ger en lite mer hydrofob effekt (och binder vatten) vilket gör att handduken suger vatten sämre efteråt. Men den känns mjukare och fylligare.

12. ”Ju mer tvättmedel desto renare tvätt”

Foto: IBL  

FALSKT

– Ungefär 80 av Sverige har mjukt vatten vilket gör att mindre tvättmedel krävs (klicka här för karta). För mycket tvättmedel skummar mycket och då tvättar det sämre eftersom det inte finns något vatten för smutsen at vandra över till och det blir också svårt att skölja efteråt. Sköljning för att bli av med smuts och kemikalierester är minst lika viktigt för en bra tvättprocess.

Annons

13. ”Tvål eller schampo fungerar också som tvättmedel”

FALSKT

– Nej, tvål vill jag absolut inte rekommendera och schampo löddrar nog för mycket.

14. ”Svettiga träningskläder ska tvättas separat för att inte smutsa ner annat”

FALSKT

– Nej, men däremot arbetskläder som har olja, fett eller annan smuts som inte är vattenlöslig utan fördelar ut sig istället.

Läs mer: 

Så ofta bör du tvätta dina sängkläder och kuddar – egentligen

12 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder

6 smart inredda tvättstugor att inspireras av

Publicerat 03 januari 2017
Annons