Årets accessoar 2016: Serien Ceramics av Carina Seth Andersson

»De monumentala kärlen Ceramics ger keramisk materialvärme och säker form till inredningsvärldens rymder och ytor.«

Annons

Hon vill inte kalla sig keramiker, men hennes kärl Ceramics för Fogia bär på en keramikers säkerhet, både i formen och produktionens avtryck och med en snygg koppling till den keramiska historien, främst Höganäsbolagets industrigods som sinkar, hoar och rör.

– Där finns inspirationen. Det ska vara lite grovt och lite tungt, monumentalt. Det är bruksgrejer. Katten ska kunna sova i dem och de ska tåla mat, sylt och frukt, säger Carina, som är i ropet med sitt glas för Svenskt tenn och formgivning för Skrufs glasbruk, och textil och glasvaser för Marimekko.

Läs mer: Kika på Marimekkos kollektion med Carina Seth Andersson i spetsen

– Fogia hade tanken att be mig göra vaser i glas, men det kändes mera spännande att få göra något i keramik.

CarinaSeth_Ceramics_planter_foto_MathiasNero kopia
 

Nu är produktionen i full gång i keramikstaden Crestani i norra Italiens bergstrakter. De fyra olika föremålen gjuts i serier och bränns i gasugn och varje föremål blir därför unikt.

– På fabriken tyckte man nog att mina saker var rätt bonniga. I Italien kan det gärna vara elegant, gärna med påklippta rosor. Fabriken gör väldiga skulpturer och manshöga pantrar med mycket guld och platina. Men jag kände mig trygg med kompetensen när jag var på plats ändå, säger Carina och berömmer Fogias mod i att ge sig in i ett nytt och komplicerat material med en ny tillverkare.

Läs mer: Carina Seth Andersson listar: 10 favoritkärl

Annons