Årets accessoar 2019 – Mattan Napa av Ogeborg

Ogeborgs mattkollektion Napa av Note design studio ger en härlig känsla av flykt över fält och åkrar, badande i moget solsken. Namnet kommer från vindistriktet Napa Valley i Kalifornien. Möt ägaren och vinnaren av Residence Stora Formpris 2019 i kategorin årets accessoar Helene Ogeborg!

Annons

De handtuftade mattorna bär på oväntad grafisk skönhet: cirklar, räta vinklar och rundade hörn som spänner mot ränder i lek med geometri och material.

– Ogeborg är material, färger och strukturer, säger Helene Ogeborg, sedan 2002 ägare och vd i familjeföretaget som startades av hennes pappa Paul 1963.

– Mattor behöver inte bara ligga på golvet. Sätt dem på väggarna också, som färginslag och dekorativ ljuddämpning, säger hon.

helene Ogeborg
Helene Ogeborg, vd och ägare av Ogeborg som vinner årets accessoar.  

Ogeborg har sedan flera år ett kreativt samarbete med Note.

– Jag älskar deras känsliga lek med nyanser, vi har samma tänk, säger Helene Ogeborg.

Ogeborgs miljötänkande är långt drivet.

– Det ska vara kvalitet hela vägen, från design till transporter och ett ansvarstagande för den inverkan vår verksamhet har på miljön, säger hon.

Ogeborg Napa
 

Mattorna tillverkas i Portugal och den geografiska närheten underlättar samarbetet både när det gäller specialdesign och leveranstider men också miljömässigt innehåll och korrekta arbetsförhållanden. 2018 blev Ogeborg ett klimatpositivt företag. Investeringar i tredjevärldenprojekt sedan 2007 bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser motsvarande företagets miljöpåverkan genom transporter och tillverkning.

Text: Petter Eklund Foto: Lina Sköld 

Läs mer: 

Residence Stora Formpris 2019 – här är alla vinnare! 

Årets inredare 2019 Joanna Lavén! 

Årets miljöprofil 2019 Nirvan Richter, Norrgavel! 

Annons