Årets belysning 2016: Lampan Stav

Med en svets i nypan ger man världen ljus. Johan Carpner hade grunnat på en lampidé i flera år, men inte hittat fram. Tekniken var krånglig och lampan klumpig. Efter en svetskurs stod han där med nyköpt svets och några rörbitar och då skedde genombrottet.

– När jag fick hålla i sakerna hände det något.

Fram ur tre enkla rör växte lampan Stav med sin osynliga, snillrika funktion som med ett handgrepp växlar mellan punktbelysning och allmänljus.

– Den är lekfull i sin enkelhet.

Stav är en modern avlöpare av svenskt snillesmide, sådant som gav oss skiftnyckeln. Lamporna i oxiderad mässing tillverkas för hand av Konsthantverk i Tyringe. Johan kallar sig inte hantverkare men han arbetar med keramik, metall och trä och textil.

– Det är härligt att hålla i sakerna, det händer något och uppstår ett nytt slags förståelse. De formgivare som gör de intressantaste grejerna i dag arbetar alla med sina material. Det gör skillnad.

Allt började då Johan i 16-årsåldern gjorde screentryck på tröjor och metervara hemma i källaren. Han designade streetmode som bars av den första generationen svenska hiphopare, utbildade sig till grafisk formgivare på Konstfack, gjorde hundratals böcker och omslag under åren. Textilen följde med honom in i möbelbranschen. I dag arbetar Johan Carpner mestadels med lampor.

Läs mer: De vann Residence Stora Formpris 2015