Årets belysning 2016: Lampan Stav

»Med en god idé, en svets och några rör skapas finurlig skönhet. Med minimalistisk smidesform och ett enkelt handgrepp ger Stav rummet punktljus eller spridd belysning.«

Annons

Med en svets i nypan ger man världen ljus. Johan Carpner hade grunnat på en lampidé i flera år, men inte hittat fram. Tekniken var krånglig och lampan klumpig. Efter en svetskurs stod han där med nyköpt svets och några rörbitar och då skedde genombrottet.

– När jag fick hålla i sakerna hände det något.

Fram ur tre enkla rör växte lampan Stav med sin osynliga, snillrika funktion som med ett handgrepp växlar mellan punktbelysning och allmänljus.

– Den är lekfull i sin enkelhet.

Stav är en modern avlöpare av svenskt snillesmide, sådant som gav oss skiftnyckeln. Lamporna i oxiderad mässing tillverkas för hand av Konsthantverk i Tyringe. Johan kallar sig inte hantverkare men han arbetar med keramik, metall och trä och textil.

– Det är härligt att hålla i sakerna, det händer något och uppstår ett nytt slags förståelse. De formgivare som gör de intressantaste grejerna i dag arbetar alla med sina material. Det gör skillnad.

Allt började då Johan i 16-årsåldern gjorde screentryck på tröjor och metervara hemma i källaren. Han designade streetmode som bars av den första generationen svenska hiphopare, utbildade sig till grafisk formgivare på Konstfack, gjorde hundratals böcker och omslag under åren. Textilen följde med honom in i möbelbranschen. I dag arbetar Johan Carpner mestadels med lampor.

Läs mer: De vann Residence Stora Formpris 2015

Annons