Vad är det som gör något lite bättre? Lite mer oväntat fint, klokt och vackert? Anna von Schewen är en mästare på att förvandla en vanlighet till något nytt och annorlunda. »En bra idé tillför en ny tanke om vad en möbel kan vara och hur man kan tänka kring den, något nytt i produktens pågående evolution.« På årets Milanomässa gjorde hon stort intryck med sin finessrika idéstyrka i soffan och fåtöljen Smeralda för De  Padova och soffan Undercover för Zanotta.

Smeralda först. »Jag ville göra en möbel som var visuellt lätt, men ändå bekväm och som hörde hemma på De  Padova.« De eleganta rostfria benen snuddar vid stålrörs­känslan, men lyfter den till en ny nivå. »Det är stålrör, men utan traditionella rörbockar. Benen är i stället böjda som kurvor eller grenar.« En udda von Schewen-detalj är repknutarna mellan rör och sittkorg som ger Smeralda extra snäpp och karaktär. Serien lanserades först som utemöbel, men finns nu i en inomhusversion.

ANNA-VON-SCHEWEN-PORTRAIT

Anna von Schewen

Soffan Undercover bygger på spänningen i mötet ­mellan olika färger och texturer. Klädseln når inte ner över hela kuddarna och visar en glimt av ett annat lager, soffans inre anatomi. »En soffa är ofta en monokrom kloss, men Undercover ska inte likna någon annan soffa, den bär på sitt eget dekorativa element.« Kuddarnas olikfärgade delar ger möjligheter att låta färg och textur svänga mot varann. Soffan kan lätt byta humör och det gör den mer långvarig. I Milano visades von Schewens soffa i flera olika textila versioner, samt en variant klädd i skinande vitt läder med röd väv under. »Det var underbart fint, och jag som aldrig har haft skinnsoffa, kände plötsligt att den skulle jag vilja ha hemma.«

Som om dessa italienska eleganter inte vore nog för ett år, har von Schewen tillsammans med sin man, formgivaren Björn Dahlström förnyat en svensk form­ikon: String-hyllan. »Det har handlat om att förhålla sig till en klassiker, en produkt som de flesta har en relation till.« Man ville föra ut Strings trivsamma lätthet från hemmen till kontorsoffentlig miljö. Resultatet kallas String works. Startpunkten blev att plocka hyllan från väggen, där den suttit skruvad sedan 1949. A small step for a hylla, a giant leap for String. Steget ut i rummet ledde till att systemet kunde växa fritt som ett landskap av flexibla möbler. Då behövdes också ett bord med stark egen karaktär med trimmade dimensioner kring höj- och sänkmekanismen. Nu är systemet så befriat från all dammig 50-talskänsla att det längtar in i moderna hem och kontor.

Anna von Schewen har sedan 1997 ritat produkter, inredningar, utställningar, privatvillor och möbler. För Gärsnäs bland annat stolen Hug (2002) som i år hamnat på frimärke tillsammans med bland andra Lamino-­fåtöljen, ett tecken på Anna von Schewens ständiga närvaro i formlandskapet.