Årets designer 2016: Färg & Blanche

»För Färg & Blanches innovativa, personliga röst, en välsydd twist i det likriktade. Här finns en egen estetik och annorlunda sätt att konstruera och uppfatta möbler, i gränslandet mot mode.«

Annons

De har ett intensivt sätt att ta i saker, en bit hybridtextil, ull, trä, plast greppas med en hantverkares säkerhet. Här finns ingen rädsla, men nyfikenhet. Färg & Blanche, årets designer, ordet låter plötsligt lite trångt. Årets upptäckare, årets skräddare, årets skulptör, årets…allt står öppet.

– Det är i vår egen kontext som materialiteterna får liv. Vi försöker tänka in vad man kan göra av dem, hur långt vi kan sträcka utvecklingen eller om kan vi göra något helt annat, säger Fredrik Färg.

Emma Marga Blanche fortsätter:

– Det handlar om experiment; visioner och materialiteter finns parallellt.

Läs mer: Efter succén med möbelserien – nu lanserar de lekfull servis

Hon är designutbildad i Frankrike och delvis uppväxt i Stockholms skärgård, han blev finsnickare på Grebbestads folkhögskola och gick möbeldesign och inredning på HDK i Göteborg. Mode har alltid satt deras fantasi i rörelse. Möblerna präglas av textilt hantverk; sömmar och textila rumsligheter är viktiga.

Annons

Färg & Blanche är en kreativ cell i spänningsfältet mellan konst, utställningar, möbeldesign, industri och vetgiriga besök på förpackningsmässor.

– Våra unika konstverk är viktiga som experiment, men resan till produkt är spännande, att nå till produktionen och knuffa på dess gränser.

Succession ceramic process11 kopia
 

I år har Färg & Blanche breddat sitt spektrum. Deras avantgarde-fåtölj Couture i sytt trä, »wood tailoring«, är nu i produktion hos spanska BD Barcelona design. En porslinsservis, Succession ceramic för Petite friture, tillverkas av anrika franska Revol, där fabrikens pensionerade arbetare fick lov att kallas in för att kunna ta fram gipsformar till servisen. I Huddinge har Färg & Blanches första offentliga verk just landat som vänliga elefant-aliens vid tre förskolor.

Annons

– Det vi helst skulle vilja göra nu är inredningar, säger Emma. De är trots allt inredningsarkitekter, inte bara konstnärer, skräddare, snickare, uppfinnare och designer. Nya samarbeten väntar.

Läs mer: Så ser julen ut på Royal Copenhagen – 5 inspirerande dukningar

Annons