Årets Designer 2019 Staffan Holm

Staffan Holm ritar möbler, gör inredningar, utställningar, till och med konstglas, allt på en utmärkt nivå. Insatserna känns lika nyfikna som gedigna och lätta att återvända till. Han är årets designer 2019 i Residence Stora Formpris!

Annons

– Kreativiteten kring detaljer och tekniska lösningar är viktig för mig. Jag blir förälskad i projekten och intresserad av dem på djupet, säger Staffan Holm.

Han driver sin designverkstad i Göteborg.

– Vi sitter vid datorn, står sedan vid bandsågen.

Den fina träkänslan i hans formgivning bygger på kunskap. Han ville tidigt bli möbeldesigner, men utbildade sig först till möbelsnickare.

– Jag blev avrådd av folk som tyckte att man inte skulle veta för mycket om möbler, men jag ville lära mig var materialens gränser går, säger Staffan Holm.

Staffan Holm
Staffan Holm vinner årets designer i Residence Stora Formpris 2019. Foto: Lina Sköld.  

Han arbetade som snickare, gick HDK och startade sin firma 2008. Nyfikenheten gav resultat. Ett genombrott var pallen Spin för Swedese 2012, där just materialexperiment gav personligheten. Året efter fick Staffan Holm Bruno Mathsson-priset.

Annons

Ska folk förstå en som konstnär och designer ska man ju vara tydlig och hitta en formmässig identitet, men det var i strid med min experimentlust. Jag struntade i det. Till slut syns ändå en röd linje, men den har inte varit ett självändamål, förklarar Staffan Holm.

Design är inte bara produktritande, utan också helheter, logistik och marknadskunskap. Staffan har under de senaste åren deltagit i utvecklingen av det japanska möbelmärket Ariake, som föddes ur två familjedrivna möbelfabriker som tillverkar traditionella möbler, men som behövde förnyas. Designkraft söktes. Staffan var en av dem som reste till Japan och började bygga upp det nya företaget.

– Vi jobbade från grunden med flera arkitekter, formgivare, fotograf och grafisk design.

My Residence utställningen The Fenix
Under Stockholm Design Week 2019 visades vårt bookazine My Residence utställningen The Fenix i samarbete med Ariake. Foto: Andy Liffner  

Premiär skedde på Stockholm design week 2018, med en sublim uppföljning 2019 i det pampiga nöjesplatset Fenix mörka ekinredning. Succé. Nu går det bra för Ariake, fabrikerna har jobb, nyheter introduceras i balanserad takt. Staffan Holms Holm chair och Carved chair är fin förnyelse av skandinavisk trätradition. Möblerna distribueras av danska Roam. För nätbaserade varumärket Hem har Staffan ritat bland annat stolen Udon och möbelserien Alle, som fått ett nytt stort matbord. Han ritar en utställning med keramikern Masayoshi Oya i Göteborg.

Mycket på gång för herr Holm.

Text: Petter Eklund Foto: Lina Sköld 

Läs mer: 

Residence Stora Formpris 2019 – här är alla vinnare! 

Årets inredare 2019 Joanna Lavén! 

Årets miljöprofil 2019 Nirvan Richter, Norrgavel! 

Annons