Årets inredare 2019 – Joanna Lavén

Stil, tid och äventyr. Det är något visst med Joanna Lavéns inredningar, elegans med övertoner och underströmmar. Hon har inrett en lång rad exklusiva hem som når lite högre än den gråmelerade mängden. Här är vinnaren i Residence Stora Formpris – årets inredare Joanna Lavén!

Annons

Inget kan vara tristare än en inredningsbutik flyttad till ett hem, men när Joanna har svept sitt trollspö genom rummen laddas de med något extra.

– Ett hem är som en bok, där varje rum är ett kapitel, en berättelse. För att skapa vackra miljöer behövs många delar, skisser och jakt på material och hantverk. Det måste vara ett starkt team med mycket dialog och respekt för att saker tar tid, om det ska bli riktigt bra, säger Joanna Lavén.

Joanna Lavén
Årets inredare – Joanna Lavén. Foto: Lina Sköld  

Hon arbetar tillsammans med David Wahlgren. De delar stil och smak och hjälps åt med allt från skissarbete och projektledning vid byggen till att hitta den perfekta vasen för en viss plats.

– Det viktigaste för oss är utförandet, att hantverket alltid ska hålla toppklass och att designen förverkligas på ett kompromisslöst, men lösningsorienterat sätt, säger hon.

Annons

Joannas egen inredningskänsla har vuxit i motvind, i ett hem som inte brydde sig särskilt om inredning och där design ansågs onödigt.

– Mitt rum var beige, med beige vintage-sammetssoffa, beige överkast, skrattar hon, med tanke på dagens kulörer.

Intresset drev henne framåt. Hon började som stylist för drygt 15 år sedan och arbetade med miljöer för kunder som Ikea, Hästens och Åhléns. När hon fick en förfrågan om ett privathem nappade hon, för chansen att få skapa något mer varaktigt. Joanna tycker om vintagemöbler och konsthantverk som adderar historiska lager. »De öppnar för intressen, ger hemmet en långsiktighet.

inredning Joanna Lavén
Hon har en magisk blick, inredaren Joanna Lavén. Hennes senaste projekt är en våning på Östermalm med hög internationell svansföring. Foto: Ragnar Omarsson  

– Möbler jagas utomlands. Det säljs ganska få roliga objekt här hemma, vi hittar saker mest i Italien och Frankrike. Det är mycket jobb, leveranserna är ganska besvärliga, men det är det värt.De flesta uppdragen utförs i Sverige, ungefär fem stycken rullar på samtidigt. I New York pågår nu ett spännande projekt i ett townhouse på Manhattan där en ex-president bodde för 100 år sedan, berättar Joanna.

Kunden hittade Joanna via Instagram. Nu ser hon fram emot ett besök på ett stenlager ute på Long Island.

– Där finns de mest fantastiska stenar, säger hon.

Jakten på den drömskt annorlunda, trofasta lyxen pågår.

Text: Petter Eklund Foto: Lina Sköld

Läs mer: 

Årets miljöprofil Nirvan Richter 

Titta in hemma hos årets arkitekt 2019! 

Residence Stora Formpris 2019 – här är alla vinnare! 

Annons