Årets konsthantverk 2019 – Hanna Hansdotter

Glaset sväller, jäser, bubblar, svettas och skimrar. Hanna Hansdotters glaskonst är som en kollision mellan ett kristallpalats och ett vulkanutbrott. Det är lika glammigt som rått och hettar upp det annars lite ängsliga designlandskapet. Hon är vinnaren i Residence Stora Formpris 2019, årets Konsthantverk!

Annons

Glaset blåses på The Glass factory, ett kombinerat museum och aktivitetscentrum med konstnärsateljéer i Boda.

– Produktionen går snabbt, men jag gillar förarbetet mer än själva glasarbetet, säger Hansdotter, som är mer road av att göra formarna som glaset blåses i. Jag tycker om att jobba negativt och tvärtom, med slumpfaktorer och spänning. Något ska kittla och utmanas hela tiden, det är det viktigaste.

Hon arbetar tätt ihop med den erfarna glasblåsaren Mikael Jacobsson som blåser hennes bitar.

hanna hansdotter
 

– Vi förstår varandra precis. Jag kan höja ett ögonbryn och han fattar vad vi ska göra, säger hon.  

Glaset blåses i en form som liknar en bur eller en korg av järn med väggar av ornamentala mönster. Både järn och luft bestämmer vad objektet blir. Snabbt innan glasmassan stelnar öppnas formen och glasbiten tas ut. Hansdotter efterbearbetar med verktyg och gaslågor.

Annons

– Experiment är min grej. Vi arbetar mycket med att få fram färgerna och försöker hela tiden utmana glasreglerna.

Hanna Hansdotter växte upp i Lund. Hon bodde utomlands, visste inte riktigt vad hon ville, men längtade efter något praktiskt och kreativt.

– Jag jobbade på bensinmack i Oslo. En kväll såg jag glasblåsning på tv. Dagen efter ringde jag till glasskolan i Kosta, berättar hon.

Hon flyttade till Småland och pluggade glasbearbetning. Som utbildad glasblåsare ville hon ha mer akademisk kunskap och sökte Konstfack 2012. Där, mellan ett par friår med sin son, hittade hon sin specifika teknik.

– Under andra året gick jag in i metallverkstaden och började bygga formar i järn.

Vid examensutställningen 2017 hamnade hennes vilda bitar på allas favoritlistor. Samtidigt flyttade hon tillbaka till Småland, köpte en gård i Gåsamåla.

– Jag sökte en plats och en ro, både privat och arbetsmässigt. Här nere är jag en välkommen företagare, en del i näringslivet.

hanna hansdotter
 

Det är nya tider i Glasriket. Efter de stora glasbrukens nedgång hittar små studiohyttor nya friheter. Hanna Hansdotter är en av dem som ger glaset attityd och glans. Hon arbetar i eget namn och har ställt ut på bland andra gallerierna CF Hill och Steinsland Berliner. Nu väntar nya samarbeten. I vår visar hon sitt glas på Ronneby konsthall.

Text: Petter Eklund Foto: Björn Petrén

Läs mer: 

Årets designer 2019 – Staffan Holm! 

Årets inredare 2019 – Joanna Lavén! 

Här är alla vinnare av Residence Stora Formpris 2019! 

Annons