Årets Lauritz Icon 2016: Folkform

»Så rå och kubistisk i sitt uttryck och ändå så lätt att ta till sig. En modern praktpjäs där materialet lyfter formen till nästa dimension. Skyline talar till oss med ett internationellt formspråk, men på svenska.«

Annons

Nu glänser den svenska förortens silhuett. Folkforms lampa Skyline har blivit en samtida klassiker som allt oftare syns i auktionssammanhang.

– Vi ser i Skyline en sann nutida som framtida ikon som för generationer bevarar vår historia och samtid, motiverar Mette Rode Sundstrøm, vd för Lauritz, auktionshusets val.

Det är det fjärde Lauritz Icon Award som delas ut av Lauritz i samarbete med Residence.

– Den började med skisser kring något som skulle kännas mjukt fast formerna var kantiga. Man läser ofta in stadslandskap i just sådana former, säger Anna Holmquist, som tillsammans med Chandra Ahlsell är Folkform.

Läs mer: Årets Lauritz Icon 2015: ”Det är stort för mig”

Chandra Ahlsell och Anna Holmquist får pris för Skyline. Örsjö belysning producerar sedan 2014, och snart utvecklades modellen till en familj med golv- och vägglampor och lampetter.
Chandra Ahlsell och Anna Holmquist får pris för Skyline. Örsjö belysning producerar sedan 2014, och snart utveckladesmodellen till en familj med golv- och vägglampor och lampetter.  

I lampans vinklar kan man ana miljonprogrammets loftgångar, balkonger och parkeringshus.

– Ursprungligen hette den Suburban skyline och modellerna hade namn som Tensta och Solna, berättar Chandra.

Annons

Sedan 2014 lyser en Skyline på slottet. Det var en 70-årspresent till drottning Silvia från Sveriges riksdag och regering. Nu hänger Skyline också i 40 kilo tunga takkronor i Fisksätra kyrka och går på export till Hiltons flagghotell i Nigerias huvudstad Abuja.

Läs mer: Lauritz VD listar sina bästa auktionstips

Annons