Årets Lauritz Icon Award 2019 – Monica Förster för stolen Sana för Zanat

Monica Förster design studio får priset Lauritz Icon 2019 för stolen Sana i Residence Stora Formpris! Ett kongenialt möte mellan traditionellt hantverk och samtidsdesign.

Annons

Stolsryggens omslutande svepning är en sofistikerad formlösning, som om den vore vikt av papper, med övertoner av amerikanskt mid century. På baksidan toppas uttrycket av det fascinerande Zanat-hantverket, spåren efter verktyg, händer och kunskap. Stolen av solitt trä är lätt och stapelbar och finns i flera utföranden.

– Monicas stol Sana är en symbol för hur hon utifrån naturens material och hantverk kan skapa ny trendmässig kulturhistoria på den moderna designscenen. Sana kommer med sin originalitet att leva ett långt liv och därför också visas på våra auktioner under många år, säger Mette Rode Sundström på Lauritz.

Monica Förster
Monica Förster i sin studio. Foto: Lina Sköld  

Stolen föddes ur Försters arbete med möbelföretaget Zanat, baserat i Konjic i Bosnien-Hercegovina. Ordet Zanat betyder just hantverk på bosniska. Familjeföretaget bygger sin verksamhet på en tidlös lokal dekorationsteknik där möbler ges ett hugget mönster i rutor, ränder och mönster. Företaget startades för ett sekel sedan och spred sin möbelkonst även internationellt under flera decennier. Kunskapen höll på att gå förlorad med andra världskriget, gick på sparlåga under kalla krigets decennier och Balkankrigen på 1990-talet. När en ny generation tog över företaget behövde något nytt hända.

Annons

En kanal till den moderna designvärlden öppnades med ett samarbete med en grupp formgivare och arkitekter, bland andra Harri Koskinen, Gert Wingårdh och Sara Helder, projektlett av Monica Förster. Debuten för det nya Zanat skedde på Stockholms auktionsverk under Stockholm design week 2015. Hantverket är så särpräglat att det lyftes in på Unescos världsarvslista 2017. Nu utvecklas varumärket med nya designer och flera möbler och elegant originella bruksting.

sana chair
 

– Sana är en möbel med en unik personlighet, som kommer att attrahera framtidens konsumenter och ingå i ett vackert och hållbart kretslopp, när den säljs på auktion för att få nytt liv hos en lycklig ägare, säger Mette Rode Sundström

För sjätte året delas Lauritz Icon-priset ut i samarbete mellan Residence och auktionshuset Lauritz.com som är Nordens största auktionsplattform med 29 auktionshus i 6 länder, inklusive Stockholms Auktionsverk i Sverige och Finland.

Text: Petter Eklund Foto: Lina Sköld 

Annons