Årets möbel 2014: Afteroom, Chair No 1

Annons

Allting börjar med en skiss. I hjärnan, på papperet, i datorn. Afterooms Chair No 1 liknar en teckning, en instruktion till föremålet stol, med en bedårande känsla av lätthet och verkstad.

Afteroom-Chair-for-MENU_10
 

»Vi är Bauhausfans och förenklade stolen så mycket vi kunde, och tog bort allt som gick«, säger form­givaren Hung-Ming Chen, som tillsammans med

sin fru Chen-Yen Wei driver designbyrån Afte­room, med kontor vid Konstfack. Stolen visades på möbelmässan och fick danska Menu att ta Afteroom under sina vingar. Hung-Ming var mobiltelefondesigner i hemlandet Taiwan, men ledsnade på att rita produkter som blev omoderna efter ett halvår. Paret flyttade norrut, Hung-Ming gick Konstfack. Efter sex år i Sverige driver Afteroom sin mission vidare: minimalistisk, tidlös funktion som känns nödvändigt vilsam. Det finns inte mycket att tröttna på: stol, bord, barstol i vitt eller svart och fina teaskar. I höstas var Hung-Ming i Nepal för att arbeta med textil, papper och filt. ­Vi kan vänta oss spännande ting framöver.

Annons
Afteroom-Team_h1
Hung-Ming Chen och Chen-Yen Wei.  
Annons