Årets möbel 2016: Bord Landala

»Emma Olbers har med sitt hållbarhetsfokus och känsla för enkelhetens skönhet gett det stora bordet Landala en stilig balans mellan förnuftigt, fjäderlätt och slitstarkt.«

Annons

Det är med möbler som med människor, allt handlar om känslor. Det finns många bord i världen, men rör man vid Landalas mjuka kant, formad som en flygplansvinge av trä, dras man direkt in i dess aura, dess identitet. Just där startade också processerna. Formgivaren Emma Olbers behövde ett redigt bord själv och började med kanten.

– Det var känslan i skivan jag sålde in till Tre sekel. Jag ville ha ett bord som också var lite smalare, där man sitter närmare varann. Det blir snyggare proportioner.

Landala är modern tradition. I botten finns den månghundraåriga kunskapen om möbelbyggeri, något som Emma fått med sig från sin uppväxt, fylld av gamla möbler.

– Jag brinner för det svenska industrihantverket.

Läs mer: Kika in i Emma Olbers drömhus i skärgården

Emmas bord Landala, här i kombination med Monica Försters stol för Zanat.
Emmas bord Landala, här i kombination med Monica Försters stol för Zanat.  

Bordet är i stjärnsågad, såpabehandlad furu från Västergötland, Östergötland och Dalsland, ett billigare råmaterial som gör att Landala har ett överkomligt pris. Det levereras som ett platt paket, enkelt att montera med sex egendesignade vingmuttrar.

Annons

Bordet finns i tre storlekar. Om det skulle drabbas av katastrof kan nya delar beställas, på det viset kan det leva vidare länge. Olbers har fullt upp på dagarna. Som frilansformgivare ritar hon för Asplund, danska Skagerak, Skultuna och Eldvarm, samt Tre sekel, vars varumärke hon också var med att ta fram. Hon är även kreativ chef på Ire möbel.

Läs mer: Här öppnar succéhaket Pom & Flora sitt andra kafé – inrett av Emma Olbers

Annons