Årets producent 2016: Massproductions

»För sin konsekventa nytolkning av den modernistiska känslan och historien. Med fokus på fabrikationens fördelar med rationell och resurssnål tillverkning har designstudion stakat ut sin egen linje som producent.«

Annons

Produktion, volymer, marknader… Massproductions arbetar i en stor värld, men kärnan är liten. Företaget bygger på det täta samarbetet mellan två vänner sedan 20 år, Chris Martin och Magnus Elebäck. »Vi arbetar med telepati i stället för att prata«, säger Magnus. Det är i denna instinktiva, effektiva idémaskin som Massproductions egenart uppstår. Deras möbler har också sitt speciella tilltal.

– Allt utgår från produkter. Vi börjar aldrig med marknadsstrategier eller finansiella strategier.

Bord Ferric High och hyllan Endless Extended lanserades 2016.
Bord Ferric High och hyllan Endless Extended lanserades 2016.  

Läs mer: De vann Residence Stora Formpris 2015

De bägge möttes i designlandskapet på 90-talet, jobbade åt stora katalogföretag och åt Ikea. Massproductions startade till möbelmässan 2009 med stålstolen Tio, som blev en omedelbar, prisbelönad hit. I början var de bägge formgivare, nu ritar Chris medan Magnus är kreativ ledare och kommunikatör. Han studerade reklam och form på Beckmans.

Annons

Chris är utbildad på Royal Collage of Art i London och har jobbat hos Jasper Morrison. Inte underligt att Massproductions har en skön överton av uppdaterad, brittisk modernism.

– Min bakgrund finns inom möbeldesign och det är möbler jag vill rita.

Massproductions fåtölj Crown i Stockholm Furniture Fairs Designbar 2016.
Massproductions fåtölj Crown i Stockholm Furniture Fairs Designbar 2016.  

I dag säljer företaget 1 500 produkter från 15 olika produktfamiljer och försäljningen har ökat ordentligt.

– Vi växer organiskt. I år är det första året vi vågar kalla oss producent. 40 procent av möblerna går till Sverige, 20 till England. Övriga viktiga marknader är USA, Australien och Japan.

Läs mer: Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016

Annons