Det är som att uppfinna hjulet igen – och förbättra det. Champagneglas tycks tidlösa och finslipades till perfektion i 1900-talets glasindustri. Men skam den som ger sig. Nu har den svenska champagnevärldsmästaren Richard Juhlin tillsammans med Claesson Koivisto Rune utvecklat och lanserat Richard Juhlin Optimum, ett maskinblåst champagneglas som lanseras som världens bästa. Tillverkare är italienska Italesse.

CKR-5889

»Vi ville ta fram ett elegant och anonymt glas som är ett verktyg för smaken. Originellt designade former försämrar nästan alltid champagnen«, säger Eero Koivisto, som har blindtestat glaset. »Det är klockrent, det accelererar smaken av alla sorts champagner«.

»Trenden har gått mot större och större glas, men nu har det gått för långt, man tappar både finess och elegans och även effekten när bubblorna når gommen. Vi ville göra ett smäckrare, bättre glas«, säger Richard Juhlin, som har bytt ut sina dyrare champagneglas hemma mot Optimum. 

Utvecklingsprocesserna tog nästan tre år, »ett himla fixande« med provningar och prototyper och Richard Juhlins absoluta champagnegehör som drivkraft.

Utgångspunkten var ett glas han tog fram på Reijmyre glasbruk för många år sedan. Man utgick från det glasets lyckade övre del, mellan vinets yta och glaskanten. Det är Juhlins domäner, resten står Claesson Koivisto Rune för: den nedre delens sinuskurva, det påtagligt tunna benet som lyfter kupan. Ett perfekt samarbete. »Formen är en direkt följd av smaken«, säger Eero som ägnade månader åt att hitta en tillräckligt bra leverantör. Optimum ska vara billigt också, omkring 100 kronor styck.