Med sin lätt krökta form, sina rotfibrer och dess läderelement utstrålar Årets Lauritz Icon Award-mottagare Dandy ett starkt släktskap med klassisk möbeltradition.

Ändå har vi aldrig tidigare sett någonting som Dandy. Det kreativa nytänkandet i Pierre Sindres användande av form och material skänker fåtöljen en modern essens, och tillåter den att resa sig från stolta möbelhantverkstraditioner och möta framtiden med en stark personlighet. Stolen är smart och trevlig på samma gång, och bjuder in till en avslappnande stund med dig själv och andra”, säger Mette Rohde Sundström, delägare av Lauritz.com samt Stockholms Auktionsverk.

2018 tilldelas Residence Stora Formpris – Årets Lauritz Icon Award till just Pierre Sindre och hans Dandy, som tillverkas av Gärsnäs.

Motiveringen lyder:

Självsäker, stilig och bekväm. Vi faller handlöst för Pierre Sindres Dandy, tillverkad av Gärsnäs. Sindres kombination av form och material blir till ett kreativt nytänk som ger Dandy sitt nutida väsen. Årets Lauritz Icon award syftar till att hylla design som håller länge; i kvalitet och i estetik.

Fåtöljen Dandy av Pierre Sindre

Foto Gärsnäs

Den ritades enbart för att få en skön fåtölj att sitta och dricka te i och fundera på livets stora frågor”, säger Pierre Sindre, som har ritat mycket projektmöbler med komplicerade kriterier. Dandy skulle vara tvärtom; en fåtölj byggd för njutning. Jag har också kokat ner saker jag gillar, linjer från både rokoko och 60-tal och rätt mycket fashion. Jag tycker om kombinationen av läder och nät som i gamla sortens racerhandskar.”

Det tog nästan tre år att få fram den ur Pierres första prover.

Det är härligt att få göra en sådan pjäs, utan att behöva snåla”, berättar Sindre, som gick konstfack 2001-2007, drev egen verksamhet och arbetade på olika byråer – bland annat som inredningsansvarig på Sandellsandberg.

Dandy har blivit mycket väl mottagen av såväl privatpersoner som arkitekter. Amerikanerna är väldigt förtjusta i den och de första exemplaren gick till en lyxig boning i New York.

Vi säger stort grattis till Pierre Sindre!

Text av Petter Eklund

Gilla Residence på Facebook