Årets producent 2020

Under sina 30 år i den skandinaviska formgivningens absoluta framkant har Årets producent ständigt strävat efter att tillverka i Sverige.

Asplund,

Michael, Thomas & Sandra Asplund i butiken. Foto: Louise Billgert

Asplunds täta samarbete med snickerifabriker i Småland gör att man kan leverera möbler i hög kvalitet, av hållbara material och med ett minimum av spill och överskott. Det har också resulterat i nutida klassiker som förvaringsserien Snö, fortfarande en storsäljare efter 27 år. Det är hållbarhet på riktigt.

Här är vinnarna av formpriset 2020
Slå på ljud

Framtida klassiker, designade av våra främsta formgivare

”Vår tanke har alltid varit att utveckla möbler som det finns ett verkligt behov av, som man använder och gläds åt länge. Framtida klassiker, designade av våra främsta formgivare, med ena foten i svensk möbelhistoria och den andra i framtiden. Om man tillför något till världen ska man ha ett legitimt skäl att göra det”, säger Sandra Adrian Asplund som är Creative Director.

År 2020 fick en tung start sedan en fabrik som man samarbetat med under lång tid tvingats slå igen på senhösten. Asplund lyckades hitta fem mindre och mer specialiserade fabriker som ersättare, men lagom till att produktionen skulle dra igång slog coronapandemin till.

Bord av Anya Sebton och Ewa Lilja Löwenhielm ur Asplunds produktion

Ur Asplunds produktion, bord av Anya Sebton och Ewa Lilja Löwenhielm.

”Våren var jättetuff men hösten har varit bra. Fler har fått upp ögonen för oss under året, inte minst internationellt. Vi har fått in mer ordrar än vi kan leverera”.

På Stockholm Design Week i februari hyllade Asplund det tynande hantverket fanérmakeri i utställningen Tokyo 4, fyra exceptionellt vackra förvaringsmöbler i sextio år gammalt fanér som hittats hos tillverkare, med fanéring av Karl-Axel Johansson. Designen av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhielm är en föregångare till deras och Asplunds prisbelönta serie Palais.

Till årets produktnyheter hörde lanseringen av Mattias Stenbergs serie Chamfer samt mattor i tencel och ull av Gabriel Tan, Färg & Blanche, Marie-Louise Hellgren, Nina Kullberg och Emma Olbers.

Under året har också samarbetet med de nya tillverkarna börjat bära frukt. Håll ögonen öppna för en planerad presentation av nyheterna i maj.

Läs mer:

Residence Stora Formpris 2020: Årets inredare Marie Olsson Nylander

Kreativiteten flödar hemma hos avantgardet i Varberg

Hemma hos Anna Elzer Oscarson – kvinnan bakom Dusty diamonds