Residence Stora formpris 2020

Residence Stora Formpris 2020: Årets miljöprofil Marie-Louise Hellgren

Juryns motivering: »Tidsandan har äntligen kommit ikapp upcykling-inspiratören Marie-Louise Hellgren som oförtröttligt utmanar producenterna att tänka mer hållbart och långsiktigt.«

Annons
Tencelmattan Webb
Tencelmattan Webb för Asplund.  

2020 började tidsandan komma ikapp Årets miljöprofil. Själv har Marie-Louise Hellgren, en av Sveriges mest engagerade förespråkare för hållbar design, arbetat både länge och målmedvetet med materialåtervinning och upcycling i samarbete med företag som Stolab, Filippa K, Design House Stockholm, Svenskt Trä och i ett stort antal utställningar. Hennes kanske mest välkända design är pallen Lilla Snåland för Stolab, tillverkad av 14 spillbitar från produktionen av Carl Malmstens stol Lilla Åland.På ett liknande sätt gjorde hon ett växtfärgat trägolv som ställdes ut på Venice Design parallellt med Konstbiennalen 2017.

Annons
Marie-Louise Hellgren
Marie Louise Hellgren är Årets miljöprofil enligt Residence.  
Ett projekt med växtfärgning av Marie-Louise Hellgren.  

Tencelmattor för Asplund

Golvet blev i sin tur inspiration till mattorna Wedge och Web i ull och miljövänlig Tencel som hon lanserade tillsammans med Asplund under möbelveckan 2020. ”Det finns ingen riktig början och slut i det jag gör, allt hör ihop. Att få arbeta med Asplund har varit väldigt roligt eftersom de har stor respekt för den konstnärliga integriteten”, säger Marie-Louise Hellgren.

Annons
Tencelmatta ASPlund
Tencelmatta för Asplund.  

I somras öppnade hon Pop-Upcycling Studion i Münchenbryggerierna i Stockholm, en kombinerad utställning och workshop där hon bland annat visade den upcyclade dagbädden Spiderbed, tillverkad av överblivet KL-trä från byggindustrin.

Betonggolvet Mareld för Marrakech Design

Betonggolvet Mareld för Marrakech design av Marie-Louise Hellgren.
Betonggolvet Mareld för Marrakech design av Marie-Louise Hellgren.  

Bland årets andra projekt finns betonggolvet Mareld för Marrakech Design, en återbruksinredning för Stiftelsen Svensk Industridesign och utvecklingen av hennes eget upcycingvarumärke HeartEarth. Det starka engagemanget för hållbarhet har vuxit fram ur en kärlek till naturen som hon känt sedan hon var liten.

Annons
Marie-Louise Hellgren i sin egen upcycling-utställning på en dagbädd av spill.
Marie-Louise Hellgren i sin egen upcycling-utställning på en dagbädd av spill.  

Tre sabbatsår då hon sålde (gav bort) sina ägodelar och ägnade sig åt yoga, meditaion och måleri blev avgörande för vad hon gör idag.

Här är vinnarna av formpriset 2020
Här är vinnarna av formpriset 2020
1:46
Pallen lilla Snåland
Lilla Snåland pallen som Marie Louise har formgett utifrån spillmaterial från tillverkningen av Malmsten-stolen Lilla ÅLand.  

”Det är ett andligt intresse också. Jag tror inte att jag hade orkat om det inte funnits en övertygelse grundad i det inre. Sedan har jag haft förmånen att ha det materiellt bra och haft framgångar – och förstått att det inte är meningen med livet.”

Annons

Läs mer:

Residence Stora Formpris 2020 - Årets producent ASplund

Nasa-duschen sparar 90 procent av vattnet

Pandemitrend: 7 mjuka måsten för Vintern 2020

Publicerat 07 januari 2021
Annons