Residence Stora Formpris 2023: Årets Designer till Anna von Schewen

Mellan experiment och materialpoesi. Priset Årets designer går till Anna von Schewen.

Annons

Juryns motivering:

»I en tid av sanslös ­konsumtion möts vi här av innerliga ­berättelser om den kreativa ­processen. En ­veteran som inte räds ­gränslandet ­mellan ­experiment och ­materialpoesi.«

Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
0:55

Formgivaren Anna von Schewen befinner sig i ständig rörelse genom land­skapet av möbler, miljöer och hantverk. Hon presenterade i somras en egen kollektion objekt på utställningen Parallella linjer på House of Gärsnäs, en alldeles ljuvlig samling föremål mellan hantverk och design, mellan experiment och material­poesi.

Sadelgjords-väskor, vaser, en pall, reliefer, skurna och flätade i akvarellpapper, det var en sällsam, lugn skönhet. I en tid av sanslös konsumtion är det sympatiskt och viktigt att en form­givare experimenterar, är öppen och låter skisser och processer berätta om idéflöden och ­material och vad de kan ge tillbaka till oss, om vi ger dem tid och närvaro.

Annons

Anna von Schewen är Årets designer 2023

"Det handgripliga arbetet, att bygga och testa idéer visar vägen. Intuition och repetition kombineras för att hitta nya uttryck”, säger hon. Utveckling ger nya idéer, infall öppnar formgivningen. Anna har dessutom en innerlig berättelse bakom varje föremål, rapporter från insidan av processerna, också det en värdefull glimt av kreativitetens hemliga väsen och äventyr.

Anna von Schewen är som form­givare alltid närvarande, en nyfiken veteran som gärna arbetar bortom de svenska hori­sonterna, främst med de italienska företagen De Padova, Zanotta, Ditre Italia och Arflex Japan. För svenska String har hon, till­sammans med Björn Dahlström, lyft String-hyllan ur sin retrokänsla och ­utvecklat String Works, ett system av möbler som fungerar utmärkt i vårt nya sätt att arbeta både hemma och på kontor.

Väska Webbing i kollektionen AVS:, Anna von Schewen
Väska Webbing från kollektionen AVS av Anna von Schewen.  

Allt är genomtänkt, smart och snyggt: höj- och sänkbara bord, hurtsar på hjul, krokar, hållare, hyllor, en mång­funktionell möbelvärld. Anna och möbel­företaget Gärnäs har varit vänner i 20 år.

Strikt stengods av Anna von Schewen
Strikt stengods, kärl Varp, signerat AVS, Anna von Schewen.  

Prisbelönta klassiker är den uttrycksfulla soffan Dress och stolarna Twist och Hug, den senare hamnade till och med på ett svenskt frimärke.

Den nya kollektionen i stengods, strikta vaser med ett diskret mönster från virade trådar, har utvecklats i nära samarbete med keramikern Anna Löwenhielm.

Publicerat 31 augusti 2023
Annons