Spegeln Heavy Metal av Gustav Winsth

Residence Stora formpris 2023: Årets möbel till Gustav Winsth

En möbel i den självbespeglande samtiden: Priset för Årets möbel går till Gustav Winsth för spegeln Heavy Metal.

Annons

Juryns motivering:

»Gustav Winsth återger ­samtiden med en 2 meter och 15 centimeter hög spegel i blank och bockad stål, ett ­material lika kompromisslöst som spegelbilden av oss själva. En metallisk konstupplevelse som fyller rummet.«

Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
Kika in i en skärgårdsdröm från 60-talet
0:55

Se dig själv i metall. Gustav Winsth är formgivaren som ger oss spegelbilder i stål, en metallisk konstupplevelse i rummet. Hans Heavy Metal-spegel får oss på fall, en lång skiva i tvåmillimeters spegelpolerad rostfri plåt som liksom faller längs väggen till en hylla, bockad i samma bit som fortsätter till golvet. Spegeln är sofistikerat minimalistisk.

»Det häftiga är att det vi ser som en spegel plötsligt böjs, som i ett illusionstrick«, säger Gustav. Men enkelheten är skenbar. Det är trixigt att få till stålbiten då två personer bockar kanter och hyllplan utan något materialspill. »Det är verkligen inte ett förlåtande material då minsta lilla imperfektion eller variation i bockningen framträder i spegelbilden.«

Annons

Det började med stål. På en arbetsresa bland plåttillverkare upptäckte Gustav spegelblank plåt, som då tillverkades för Kumlaanstalten. »Plåten var polerad till en nivå där du inte kan se skillnad på stål och spegelglas. Jag fastnade för materialet, lade idén i hjärnbanken.«

När han senare behövde en helfigursspegel hemma, trillade spegelplåten fram som en snilleblixt.

Dölja värmeelement

»En vits är också att spegeln kan gömma saker, dölja värmeelement, fula kontakter och annat. Kanske kan den i framtiden bli dubbelt så bred eller hälften så smal«, funderar Gustav.

Spegelns hårda, industriella uttryck har mjukats ner med en rundad kant.

Gustav Winsth gillar det vinklade och metalliska. Hans pappa har åkeri i Linköping och Gustav växte upp i verkstaden, klippande, vikande, svetsande allt från skateboardramper till soffbord. Han utvecklade en maximalistisk estetik. »Allt jag hade omkring mig var fyllt av klotter och klistermärken, saker med mina avtryck. Det har påverkat mitt formspråk.« Han läste till maskiningenjör inom produktutveckling och design i Jönköping.

Heavy Metal i icke förlåtande speglande plåt, med en smidig hylla i midjehöjd.  Foto: SANNA LINDBERG

Dagbädd för Gärsnäs

Han har gjort glasvaser för VERK, en originellt skön dagbädd för Gärsnäs tillsammans Teresa Lundmark, ljuslyktor för The Garage och en aluminiumhylla med ett fundament som hämtat från sneakerskulturen. »Det är kul att hitta inspirationskällor som inte är så väntade och plocka former, materialitet samt hållbarhetstänk från samtiden.« Det är just här, i mötet mellan materialens möjligheter, mellan det funktionella, det humoristiska och det fantastiska som vi kan vänta oss överraskningar från Gustav Winsth. En ny produkt för Lammhults är på gång, samt ett projekt med Alexander Lervik till möbelmässan 2024.

Gustav Winsth
Gustav Winsth vinner priset för Årets möbel i Residence Stora Formpris.  
Publicerat 31 augusti 2023
Annons