Residence Stora Formpris: Här är alla vinnare

Residence Stora Formpris 2019 prisar kreatörer, designer, arkitekter, inredare, briljanta hjärnor och skönandar. De som gör allas våra liv lite vackrare och lättare att leva.

Annons

Sedan 2005 har Residence hyllat årets främsta kreatörer, arkitekter och designer genom Residence Stora Formpris. Priset delas ut i tio kategorier, däribland Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt och Årets miljöprofil.

Residence delar även ut Årets Lauritz Icon Award, ett samarbete med auktionshuset Lauritz.com och Auktionsverket med syfte att hylla långsiktighet i branschen.

”Residence Stora Formpris är en hyllning till årets bästa design och inredning och det betyder mycket för oss att dela ut utmärkelsen.  Det är betydelsefullt att lyfta framstående insatser i vår bransch i synnerhet idag där vi möter stora utmaningar kring hur vi ska förhålla oss till konsumtion och hållbarhet”, säger Imke Janoschek, editionschef på Residence.

Här kommer alla vinnare:

Årets konsthantverk – Hanna Hansdotter

Pris för årets konsthantverk tilldelas Hanna Hansdotter med sina rålyxiga glasprimadonnor. Foto: Björn Petrén.  
 

Motivering: ”Med sina rålyxiga glasprimadonnor ger Hanna Hansdotter det svenska studioglaset en ny, kaxig elegans. Hennes glasäventyr har bara börjat.”

Annons

Årets designer – Staffan Holm

Staffan Holm driver sin designverkstad från Göteborg, här fotograferad i Grand Relations showroom inrett av Louise Liljencrantz. Foto: Lina Sköld  
Under Stockholm Design week 2019 visades vårt bookzine My Residence utställningen The Fenix palace i samarbete med Ariake. Här syntes bland annat Staffan Holms stol. Foto: Andy Liffner.  

Motivering:

Annons

”Staffan Holm rör sig ledigt och säkert över formfältet, från möbler till utställningar och konstglas.  Hans vägöppnade insats för japanska Ariake ger oss högklassigt möbelhantverk.”

– Det här känns verkligen jätteroligt. Jag har alltid haft en stor respekt för tidningen Residence, så verkligen kul att få ta emot detta pris. Under 2020 vill jag tillbaka till formgivning av möbler igen. Under ett tag har jag flugit iväg och arbetat med bland annat konstutställningar och inredningsarkitektur, men nu vill jag tillbaka till det jag älskar, säger Staffan Holm.

Årets arkitekt – Andreas Forsberg

Andreas Forslund i sin ateljé på Gotland. Foto: Andy Liffner.  
 

Motivering: ”Med bravur och modernistisk finess har Andreas Forsberg skapat prisvinnande byggnader i stål och betong. Nu ger han sig i kast med det gotländska kärnvirket.” 

Annons

– Priset är oväntat och väldigt uppskattat. Jag är glad att det sker just nu när jag driver en ny liten byrå, lokalt på Gotland. Då är det extra kul att verksamheten syns och premieras samtidigt som många projekt pågår: flerbostadshus i Arboga, Oskarshamn och Visby och sommarhus på Gotland. Fokuset fortsättningsvis är att jag vill hitta nya linjära rytmer i arkitekturen. Min dröm och det jag önskar mig är ett spännande träprojekt med höjd och nivå och som går all in med kärnvirket, säger Andreas Forsberg.

Årets Miljöprofil – Norrgavel, Nirvan Richter

Nirvan Richter
Nirvan Richter i Norrgavels butik i Stockholm. Foto: Lina Sköld  
 

Motivering: ”Norrgavels är aktuellare än någonsin. Dess skapare Nirvan Richter är den miljömedvetna möbelproduktionens pionjär. Med etik i fotosyntesens kretslopp har han sedan 1990-talet lanserat kloka möbler och hållbarhetens sobra livsstil.”

Annons

– Priser är alltid roliga, och speciellt när det gäller miljöpriser. Livet står inte och faller med form, men det faller faktiskt med miljön. Så det är både roligt att få priset och att det faktiskt existerar. Att vara formgivare och göra bra saker är en sak, men att dessutom få till det hållbara, det är svårt. Ekologi, miljö och hållbarhet är vårt DNA, det har det alltid varit och kommer fortsätta vara, säger Nirvan Richter.

Årets inredare – Joanna Lavén

Joanna Lavén
Joanna Lavén, hyllad inredare. Foto: Lina Sköld.  
 

Motivering:

Annons

”Dina rum är din berättelse. Men omsorg och rumsvisioner skapar Joanna Lavén samtidens stiligaste salonger. Vintagemöblemang och konsthantverk ger spännande övertoner och närkontakt med historien.”

– Det är jättekul att få detta fina pris, jag känner mig hedrad! Jag och mitt team har jobbat väldigt intensivt de senaste åren och vi älskar att se resultat, det här priset känns som ett bevis för vårt stora engagemang. Jag vill passa på att tacka våra kunder som vågar tro på oss och de idéer vi vill genomföra. Nu går vi snart in i ett nytt år, och inför dess ska jag fortsätta förfina det som jag är bra på och att våga gå ännu mer på min magkänsla, säger Joanna Lavén.

Årets möbel – BOND av Main för Fogia

Main-paret Elin Rahnberg och Martin Berling. Foto: Lina Sköld  
 

Motivering: ”Hyllsystemet Bond, med form av design- och entreprenörsduon MAIN, gör en snygg cross over mellan smart förvaring och en flexibel stilighet. Låt 1000 Bond-hyllor växa och frodas.”

Annons

– Det känns jättekul att få ta emot detta pris! Det är nästan svårt att greppa eftersom vi inte är helt renodlade inom just möbeldesign. Kanske är det också just därför vi kan växa så som vi gör. Vi är kreativa personer som inte är fast i något särskilt fack, säger paret bakom den prisade hyllan Bond.

Årets Lampa – Kandinsky av Broberg Ridderstråle för Pholc

Formgivarna Mats Broberg och Johan Ridderstråle. Foto: Lina Sköld  
 

Motivering: ”Broberg Ridderstråles lampglob Kandindsky är ett fruset ögonblick, ett lysande möte mellan handblåst glas och geometrisk precision.”

Annons

– Det känns väldigt trevligt, att vårt arbete uppskattas och att det prisas. Lampan är en av våra första produkter tillsammans med Phorm, den cementerar vårt samarbete på ett väldigt fint sätt. Vi är peppade på att kliva in i 2020 och fortsätta jobba med glas, säger Mats Broberg och Johan Ridderståle.

Årets accessoar – Mattor Napa, av Note Design Studio för Ogeborg

Helene Ogeborg, vd och ägare av företaget som bär hennes efternamn. Foto: Lina Sköld.  
 

Motivering: ”Med mattserien Napa flyttar solvarma, kaliforniska fält in i hem och kontor. Note Design Studio har hittat den perfekta balansen mellan stram lekfullhet och materialvärme.”

Annons

– Det känns jättebra att få ta emot detta pris, det är ett fint erkännande. Vi jobbar gärna med design i fokus och har ett långt samarbete med Note, där vi verkligen har funnit varandra i färg och form. Nu ska vi fortsätta göra roliga och inte så normtypisk design inför kommande år, säger Helene Ogeborg.

Årets producent – Kvänum

Marie Malmenskog, PR, Per Fernholm, designer, Niklas Efraimsson, VD och ägare av Kvänum. Foto: Lina Sköld  
 

Motivering: ”Kvänum har gjort en fantastisk resa, fån ett hembyggt kök för svärmor 1927 till internationella kök i premiumklass. Nu växer den gedigna kökskulturen vidare med avancerat miljötänk och lokal produktion.”

Annons

– Det känns extremt kul, trevligt framför allt att få ett fint kvitto på allt vårt arbete vi lagt ned under året. Vi har gjort stora lanseringar, en åt det klassiska och en åt det moderna. Två kök som vi är extremt stolta över. De skiljer sig åt, men har båda samma hållbara grund som vi på Kvänum står för, säger Kvänum.

Lauritz Icon Award – Stolen Sana av Monica Förster Design Studio för Zanat

Monica Förster i sin designstudio. Foto: Lina Sköld  
 

Motivering: ”Monica Förster har styrt symbiosen av bosniskt möbelhantverk och samtidsdesign. Stolen Sana är den mönstrade symbolen för ett banbrytande samarbete.”

– Ordet Icon har en fantastisk klang för mig. Stort tack för fina priset! Jag känner mig hedrad, säger Monica Förster.

Residence Stora Formpris har delats ut sedan 2005. Juryn utgörs av redaktionen.

Läs mer: 

Se bilderna från förra årets prisutdelning – Formpriset 2018 

Årets möbel 2018

Årets Lauritz Icon 2018 

Annons