Annons

Annons

Hanna Nova Beatrice: ”Vilken roll spelar det välkomponerade fotografiet?”Veckan efter Stockholm Design Week blickar Hanna Nova Beatrice tillbaka på dagarna som gått. Resultatet är tydligt: inredning och styling har letat sig in i ”finrummet” och bildens makt är starkare än någonsin och diskussionen kring den likaså. Men vilken roll spelar det välkomponerade fotografiet? Läs Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrices krönika i ämnet.

Jag har haft en paus från verkligheten. Det tar alltid ett tag att komma tillbaka. Till tvätthögarna, räkningarna, vardagsplaneringen och helgritualen. Till huset, barnen och det helt vanliga jaget som inte diskuterar design i en mässmonter, på en scen eller en vernissage med ett glas bubbel i hand. Det vardagsnära jaget. Det är lika skönt att lämna vardagen för en stund, som det är att komma tillbaka.

Annons
Gilla Residence på Facebook

Både i jobbet och på semestern.

När jag skriver det här är designveckan i Stockholm precis över: årets mest intensiva vecka för alla som på ett eller annat sätt arbetar inom inredning och design i Norden. Det gäller även för oss på Residence. Vi har lanserat vår första engelska titel, My Residence, jag har modererat design talks på en rad olika teman och vi har – i samarbete med vår stylist Lotta Agaton och Arkitektur- och designcentrum Arkdes – skapat en utställning som bjuder in estetiken i finrummet.

Läs även: Hanna Nova Beatrice om bildens makt i designindustrin

Med utmärkelsen årets designer som backdrop – i fjol gick den till duktiga Note design studio – var målet att kommentera styling, fotografiet och i slutändan estetikens roll i design- och inredningsvärlden. Hur viktig är den snygga bilden för försäljningen av en möbel? Vilken roll spelar det välkomponerade fotografiet för en möbels framgång? Och hur har bildens makt och snabba spridning påverkat våra roller – som tidning, designföretag, stylist och ja, självklart även som slutkonsument? Hur påverkningsbara är vi egentligen?

För tio år sedan var bilden inte i närheten så viktig som den är i dag – när global spridning bara är ett klick bort. Det sätter vårt sätt att förhålla oss till styling och estetik under luppen. I utställningen låter Lotta Agaton komponerandet av ett stilleben gå från bild i tidning till fullskalig verklighet. Vad händer här?

Kanske kan man se det som ett slags samtidsdokument. I dag kan vi gå på museum och se hur vi levde förr i uppbyggda miljöer. Det blir en kommentar till dagens syn på inredning. Är inredning ytligt? Det är upp till var och en att tänka och tycka till om. Men den allra viktigaste delen med att skapa utställningen var att hitta ett rum där gamla och nya läsare kan möta oss. Inte bara skapa en gala för få, utan faktiskt bjuda in dem som vi annars bara möter via pappersformat. Jag hoppas många hade möjlighet att ta del av utställningen – i vilket fall så gör vi om det nästa år. Med nästa vinnare av vårt formpris!

LÄS OCKSÅ

(19)
(0)


AnnonsLaddar