Annons

Annons

Rösta på de nominerade till Residence Stora Formpris 2017


Rösta på de nominerade till Residence Stora Formpris 2017

Under onsdagen tillkännagavs de nominerade till Residence Stora Formpris 2017 under ett event i Alma-huset på Nybrogatan i Stockholm. Här är listan över de femton nominerade.

Den 21 november delas Residence Stora Formpris ut till årets främsta kreatörer för sina insatser i designvärlden.

Priset, som instiftades 2005, delas ut i 12 kategorier men nytt för i år är att Residence har nominerade i fem av kategorierna: Årets accessoar, Årets möbel, Årets nykomling, Årets belysning och Årets lansering.

För sjätte året i rad delar Residence även ut Årets Lauritz Icon Award, ett samarbete med auktionshuset Lauritz.com med syfte att hylla långsiktighet i designbranschen.

Annons

Nominerade Årets accessoar

124 Mirror av Daniel Rybakken, Producent Artek

Daniel Rybakkens 124 mirror för Artek är som en öppnad bok på väggen. Rummet förvandlas till en spegelvärld av oväntade vinklar och dagrar, en bit poesi som leker med ljuset.

Holocene1 av Ilse Crawford, Producent Wästberg

Ilse Crawfords Holocene 1 för Wästberg är en spegeldamm av mässing. Materialets värme samspelar med oljelågan i en stämningsfylld hyllning till den öppna eldens trivsamhet.

Spegeln Darkly av Nick Ross, Producent Menu

Människan har alltid velat se sig själv. Nick Ross inspirerades av teorier om stenåldersmänniskans vattenspeglar i keramiska kärl och skapade spegeln Darkly för Menu, en väggskål fylld av ljus och reflexer.

Nominerade Årets möbel

Soffa Bleck av Taf arkitekter, Producent Gärsnäs

Arkitektkontoret TAF lät spännramens konstruktion prägla den nätta soffan Bleck för Gärsnäs. Med både fram- och baksida gestaltade med an aura av finurlig snickarkonst kan vi ställa soffan på ett friare sätt.

Soffa Jord av Luca Nichetto, Producent  Fogia

Jord är ett föränderligt sittlandskap. Luca Nichettos inbjudande soffsystem Jord för Fogia är en generös och samtidigt svävande premiumprodukt på internationell lyxnivå.

Soffa Dandy, Producent Massproductions

Soffan Dandy 4 Seater Sofa är ett mjukt och sittbart smycke för stora rum. Massproductions ger oss ännu ett bevis på sin drivna känsla för modern salongselegans.

Nominerade Årets nykomling

Erik Järkil för Austere

I möbelserien Arrow av arkitekten Erik Järkil är pilformen grund till möbler med ett självsäkert grafiskt uttryck, starkt, ändå smidigt, som om pilens hastighet fångats i formen. Det är hantverk av högsta nivå. Arrow är designad av Erik Järkil för Austere. Producenten heter Tre Sekel Möbelsnickeri. Austere grundare och creative director Fredrik Carlström.

Liljencrantz X KFK

Tidlösa, eleganta former helt utan kompromiss när det kommer till material och hantverk. Inredaren Louise Liljencrantz och snickeriet KFK i Stockholm har under eget nytt varumärke tillsammans skapat sin första kollektion Seed med tolv vackra pjäser i mahogny, valnöt och ek. Tyngd och geometrisk koncentration möter ekon av art deco och sekelskiftets fantastiska naturmöbler.

Magniberg

Gå till sängs i ett konstverk. Designgruppen Magniberg tar sängkläder till en ny drömlik nivå med attityd från mode- och gallerivärlden. Material och kulörer krockar vackert i militärgrönt mot rosa, svart poplin, vitt silke och silver som på en rymdstation och deras möbler blir objekt som utmanar gängse former.

Nominerade Årets belysning

W171 Alma av Tham & Videgård för Alma, Producent Wästberg

Liksom en sten sprider ringar i vattnet sprider W171 Alma sitt ljus. Häng den över bordet, i taket eller sätt den på en vägg. Tham Videgårds elegant sinusvågiga skiva från Wästbergs är redan en klassiker.

Fornell ABF1 av Andreas Bozarth Fornell, Producent &tradition

Fornell ABF1 av Andreas Bozarth Fornell för &Tradition är armaturernas lilla svarta. De passar överallt, funktionell och elegant löser den sin uppgift. Samtidsfunkis med en trivsam känsla av plåttak.

Reunion av Luca Nichetto, Producent Mjölk

Kanadensisk plåt och handblåst muranoglas. Luca Nichettos Reunion-lampa för Mjölk förenar utsökt hantverk med en driven flirt mot sextiotalets popkultur.

Nominerade Årets lansering

Arket

När H&M lanserar Arket med fokus på tidlöshet och hållbarhet tycks allt runtomkring lite dagen efter. Mode, heminredning och accessoarer spetsas med ett 40-tal varumärken med Arket-känsla, allt serverat i vackert inredda lokaler med historisk laddning, med tillhörande caféer.

Alma

När gränserna flyter mellan arbete och fritid behöver städerna nya slags träffpunkter. Vi måste inte definiera oss: att mötas är det viktiga. Medlemsklubben Alma i centrala Stockholm är allt i ett för fria kreatörer: kontor, restaurang, utbildningsplats, butik och nöjespalats. Just där hettar idéerna upp. Ansvarig beställare Anna Behring Lundh och Fredrik Carlström . Arkitekt Tham & Videgård.

Layered i samarbete med konstnären Michel Bussien

Gravitationen upphörde när Layered visade sina första möbler i samarbete med konstnären Michael Bussein, som lät puffar och soffor sväva bland varelser i silikon och skinn till ett surrealistiskt slående äventyr. Efter succén med Layereds mattor är det dags för en möbelkollektion i modern, klassisk salongselegans.

Rösta på de nominerade här:

Läs också:

Se mingelbilderna från Residence event inför Stora Formpriset

De vann Residence Stora Formpris 2016

Se röda mattan-bilderna från Residence Stora Formpris 2016

Gilla Residence på Facebook
(0)
(32)


AnnonsLaddar