Så skapade bloggaren ett nytt liv i drömvillan

Bloggaren Nadja Mini kan orsaka folkstorm på Blocket med ett inlägg. Hemma hos henne i drömvillan råder det stora lugna myset.

Annons

Text: Michelle Meadows
Foto: Kristofer Johnsson
Styling: Lotta Agaton

Det finns ett slags särskilt härliga drömmar. De där när man öppnar garderobsdörren och så visar det sig att det finns en våning till ovanför i huset. Som liksom ingår. Ett rymligt våningsplan med utsikt över havet och som har fönster från golv till tak. Man menar att vi drömmer den typen av önskedrömmar när vi som mest behöver dem, när det verk­liga livet knockat oss och vi verk­ligen skulle behöva ett break från sorg, press och stress.

De som läser Nadja Mini Helminens blogg Mama Mini vet att detta scenario kan hända även i verkliga livet. För efter en separation för två år sedan var hon tvungen att sälja sin älskade vindsvåning som hon ritat tillsammans med arkitekten Andreas Martin-Löf (vinnare av titeln årets arkitekt 2014 i Residences Stora Formpris). Hon finkammade Hemnet vecka efter vecka men allt kändes blekt i jämförelse med den drömvåning hon skapat till sig själv och familjen.

Annons
Hemma hos Najda Mini_3
Carina Seth Anderssons vas Pallo, lampan Kavalier och Nadjas föräldrars vigselringar.  
Hemma hos Najda Mini_2
När Nadja flyttade in ägde hon bara den undre våningen i den stora representationsvillan, snart bor hon i hela huset.  
Najda Mini_4
Copy paste! Eftersom Nadja nyligen renoverat två vindsvåningar hade hon redan funderat på alla val man tar vid en köksrenovering och gjorde ett liknade kök igen. Lampa Goldie av Doris Gassmann, bricka Tom Dixon.  

Men så en dag, i köket hemma hos mamma och pappa i en stad söder om Stockholm, så fastnade ögonen på en annons i lokaltidningen. Badortsvillan, den stora herrgårdsliknande representationsvillan hon drömt om i sin ungdom, var till salu. Det stora huset hade omvandlats till bostadsrätt och de tre våningarna hade förvandlats till drömlika lägenheter, och nu var den understa och största till salu.

Annons

– Titta mamma, undrar vem som blir den lyckliga?

I nästan en månad försökte hennes föräldrar övertala Nadja att köpa huset och flytta ut från stan. Hennes jobb som ekonomiansvarig i familjeföretaget gjorde ändå att hon pendlade dit varje dag, de skulle kunna hjälpa till att passa barnen och om Nadja skulle ångra sig, ja då var det bara att flytta tillbaka. Till slut gav hon sig, det hade trots allt varit hennes dröm i så många år att bo i badortsvillan.

Najda Mini_4_2
Nadja upptäckte David Ehrenstråhle och hans världskartor när hon gick förbi hans skrivbord på vägen till ett jobb. Hennes New York-poster, som hänger i vardagsrummet, är den första han någonsin sålde.  

Efter flera renoveringar har Nadja hittat sitt eget framgångsrecept, och lägenheten i badortsvillan fick, efter att hon vunnit en intensiv budgivning, snabbt genomgå the Nadja-treatment. Väggarna, en del med vackra träpaneler, målades vita, golvet vitoljades och även köket byttes ut till ett nytt i vitt och marmor. Hon har dock utmanat sin inre minimalist och har inrett med fler accessoarer och textilier än normalt.

Annons

– När jag besöker andras hem tycker jag alltid att det är så mysigt med alla mattor, kuddar och prylar men tidigare har jag inte velat ha det själv. När jag flyttade hit bestämde jag mig för en nystart så jag sålde allt det gamla och köpte nytt.

Najda Mini_2
Vardagsrummets vackra paneler är original och har målats med matt vit färg. Här har Nadja inrett med sina favoriter, mässing och marmor. Skåpet är specialbyggt av samma snickeri som byggde köket.  
Hemma hos Najda Mini
När det danska modemagasinet Cover i ett par år gav ut en systertidning med fokus på barn­mode bloggade Nadja Mini Helminen för dem. Hennes intresse för barnmode är alltjämt stort och syns fortfarande på bloggen och Instagram. När hon nyligen la ut några av dottern Nellis urvuxna kläder på Blocket ökade antalet besökare så pass att Blocket bad om ett lunchmöte. Här Nellis fina barnrum.  

Det nya myset består av reloaded och Beni Ourain-mattor från Knut mattor, stora soffor att sjunka ner i, stolar i mjukt läder och bordet O table med underrede i varm mässing från Ox Denmarq både i matsalen,

Annons

vardagsrummet och sovrummet. På väggarna sitter grafiktryck av David Ehrenstråhle och i köket finns en meny från Stockholmskrogen Riche på väggen. Till sovrummet investerade Nadja i en masterbed de luxe.

– Jag ville ha hotellkänsla i sovrummet, så sängen är extra hög, bred och mjuk och den är bäddad med massor av krispigt fluffiga kuddar och täcken.

Hemma hos Najda Mini_3_3
Dagtid flödar villan av ljus tack vare de stora fönstren och den ljusa interiören. Under mörka vinterkvällar gnistrar det däremot från kakelugnen och reflektionerna av de levande ljusen i alla mässingsstakar.  
Hemma hos Najda Mini_4
I den extra höga sängen från Dux trivs hela familjen lata dagar. Sängkläder från Society och Dirty linen. Bord O table från Ox Denmarq och lampa Kavalier från Rubn.  

Och överallt är det pyntat med detaljer i mässing.

Annons

– Supertrendigt visst, men jag fastnade för materialet för länge sedan och har finkammat loppisar i flera år efter Skultunaljusstakar. I början fick jag dem för 20 kronor styck. Nu kostar de tio gånger så mycket.

Kombinationen är lyckad, så pass att Nadja ofta överraskas över att se bilder på sitt eget nya hem på bloggar, på Pinterest och på Instagram. Hennes trogna följare taggar henne ofta i bilder på de sociala nätverken där kontoinnehavarna har lagt upp bilder från hennes hem utan att veta var de kommer ifrån.

– Ibland funderar jag på att sluta blogga men så får jag ett urgulligt meddelande från någon läsare och då kan jag inte sluta.

I takt med de senaste årens intensiva renoverande har hennes inrednings- intresse blivit större och större. När hon inledningsvis började blogga skrev hon mestadels om sitt familjeliv och om mode, särskilt barnmode. I dag tar inredningen dock mer och mer av Nadjas fokus. Hon har även genom bloggen blivit vän med flera nyckelpersoner i den svenska

Annons

inredningsbranschen.

– Jag börjar till och med fundera på om det är dags att byta karriär!

Najda Mini_3_3
Femåriga Nellis rum är som en rosa dröm. Mattan är en 80 år gammal reloadedmatta från Knut mattor. Sängkläderna kommer från Dirty linen, nattduksbordet från Hay och filten från Garbo interiors.  
Najda Mini_5
 

Man ska inte underskatta hennes eget inflytande på rådande trender. Nadja var till exempel den första som postade bilder på David Ehrenstråhles kända storstadskartor. Hon skulle på en casting för ett modelljobb och råkade gå förbi en datorskärm med ett vackert motiv. Hon frågade om hon kunde få köpa en plansch av motivet och la sedan upp en bild på den inramade utskriften. Sedan rasade läsarfrågorna in – alla ville veta var hon köpt den.

Annons

– Jag tror inte att det har med mig att göra att det blev en sådan framgång. Men det är kul att veta att jag har en av de allra första affischerna!

Livet utanför storstaden har visat sig passa familjen som handen i handsken. Sonen Villiam har börjat på ishockeyhögstadium i närheten av hemmet och tränar på konstis ute i den stora trädgården. Dottern Nelli har ett stort fint barnrum med öppen spis och stora sekelskiftesfönster. Även Nadja trivs. Hon har kommit hem igen, till sin barndoms drömbostad. Här finns utrymme att syssla med sitt inredningsintresse, här finns plats för att umgås med familjen och här kan hon vila ut i sin stora säng. Och bostadsrätterna på våningarna över … Ja.  Dem har hon precis köpt. Med stora fönster och en vidunderlig utsikt.

Publicerat 12 februari 2016
Annons