De lämnade stan för lantlivet på Österlen – kika in

Designtokiga Micha van Dinther och Magnus Wittbjer valde livet på Västerlenslätten för avskildheten.

Annons

Det var på en sådan där perfekt sommardag som de bestämde sig. Magnus Wittbjer och Micha van Dinther semestrade i Magnus föräldrars franska sommarhus och njöt av att ledigt kunna förflytta sig mellan inne och ute bäst de ville. Att smyga ut barfota med morgonkaffet, öppna en tidning och sedan resa sig och fixa ett kallt glas mimosa. De kom fram till att detta var livskvalitet i sin renaste form.

– Vi trivdes väldigt bra i vår dåvarande lägenhet i Malmö men blev ändå ständigt rastlösa och nästan klättrade på väggarna. Vi hade inte ens en balkong och det där med att ’bara gå ner i parken’, det är ju aldrig lika lätt i praktiken.

Det klassiska, att ha två boenden, ett vardera för vardag och fritid, var ingenting som intresserade dem. Så trots att de båda är storstadsmänniskor sökte de nu ett permanent boende närmare naturen. Södra Skåne skulle innebära en lagom stor omställning i och med närheten till Malmö, där de bott och arbetat de senaste tio åren.

Annons

Micha är designskribent med bland andra Residence som uppdragsgivare, han är även Wallpapers ögon och öron i Skandinavien och har de senaste åren haft över 200 resdagar om året, både i jobbet och privat. Något som kommer naturligt för honom efter en uppväxt där han, hans nederländska föräldrar och hans tre syskon flyttade fram och tillbaka ett 30-tal gånger över hela världen.

Ett år Los Angeles, ett i Tokyo. För 16 år sedan bodde han i Stockholm och där träffade han Magnus som då arbetade med marknadsföring. Och även om de på många sätt är väldigt olika – Magnus är till exempel tokig i klassiska sportbilar – så har de ett brinnande intresse gemensamt, det för design och inredning.

Byrå, spegel och skrin av Magnus mormor och morfar. Matta Kasthall, lampa, Elarmatur Kosta.  
När sovrumsgarderoben byggdes mätte Micha och Magnus var femte centimeter – de gamla väggarna är allt annat än raka. Knopplist, Blocket. Hamam-handduk från Frankrike.  
Annons

När de här två esteterna nu skulle hitta ett nytt boende var de därför ute efter något unikt, helst i en nedtonat elegant stil.  Men räknade inte med att hitta något sådant utan stålsatte sig för den sannolika renovering de hade framför sig. En uppsjö av visningar och en handfull budgivningar senare hittade Micha ett hus till salu på Blocket.

– Det kanske låter klyschigt men jag visste direkt – det här huset var så nära drömmen vi någonsin skulle komma.

Därför var det med stor nervositet de gick på visning. De hade förlorat några budgivningar innan och denna gång misstänkte de att spekulanterna hade mer tillgångar.

Annons

– Hela uppfarten var full av dyra svarta bilar – det såg ut som begravningen av en maffialedare.

De vann.

– Det är otroligt. Först hade vi en etta på 36 kvadratmeter i Stockholm som vi sålde och kunde köpa en trea i Malmö för och sedan sålde vi den och, ja, här är vi nu.

Micha samlar som Magnus säger på »skrovlig brun keramik«.  
I den ljusa entrén ligger en beigegrå kelimmatta på det uppvärmda golvet. Framför den tre piedestaler av Matti Carlson med vackra keramikobjekt ur Michas samling. Fåtölj How high the moon av Shiro Kuramata för Vitra.  
Större delen av huset upptas av ett stort sällskapsrum och kök. Micha och Magnus fick bygga till köksön och sidoskåpet för att få mer plats. Luckorna Solitär är en utgången kollektion från Ikea, de nya bitarna hittades på Blocket. Pallar, Frama och industrilampor, Pefege. Handgjord skärbräda, Sløjd.  

De tidigare ägarna har smakfullt renoverat huset som dessförinnan var oisolerat med  stampade jordgolv. Entrén var tidigare en port rakt igenom huset men där finns nu ett stort glasparti som släpper in ljus från morgon till kväll. Taket har isolerats och täckts med vitmålad träpanel. Golvet består av gjuten betong med inbyggd golvvärme.

Annons

Det råa och avskalade uttrycket fortsätter uppåt de putsade väggarna där dörr- och fönsterkarmar inte klätts in med profilerade lister utan lämnats nakna och rakryggade. I dag består bostadsdelen av två stora förråd, två sovrum, ett generöst badrum, ett kombinerat arbetsrum och bibliotek samt ett stort vardagsrum som mynnar ut i kök och matsal.

I vardagsrummet går taket ända upp i nock och det är en nästan sakral känsla som Magnus och Micha har mjukat upp med en stor kelim-matta, Ligne Rosets ikoniska Togo-soffa, stora auktionsfyndade urnor med gröna växter och ett vintage displaybord i mässing från Italien. Mitt i rummet finns en formgjuten trappa i betong som blir som en skulptur med sina raka hörn och sitt stadiga uttryck.

Lugnet, tystnaden och det vackra landskapet är den stora behållningen med deras nya boende. Här är de mycket mer i naturen.

– Jag har blivit otroligt intresserad av bondens år och kikar ständigt på vad de håller på med, säger Micha.

Annons
I matsalen samsas Ray och Charles Eames klassiska stolar med bordet från Dis. På bordet en skål från Terracotto, fat i trä och en keramikvas.  
När paret flyttade in fick de gamla möblerna göra plats för nya, lite större pjäser som de klassiska skinnsofforna Togo från Ligne Roset och de auktionsfyndade urnorna. Läslampan Puck av Åke Hultgren. Kuddarna har Magnus syster gjort.  
På bordet en rökelsehållare från Cinnamon projects och runt keramikobjekt av Bente Brosböl Hansen.  
Gästrummet har en egen utgång till den vindskyddade uteplatsen och en garderob för parets många utländska gäster som gärna stannar några dagar. Allmogestolen är ett secondhandfynd, det lilla sidobordet finns att köpa på Typeo.se. Ljusstake, Village, pläd, Alfred.  
Annons

Tre dagar i veckan arbetar paret inne i Malmö och vill de åka utomlands så ligger Köpenhamn bara en timme bort med bil. Resten av tiden spenderas hemma, och för att underlätta hemmamysandet öppnade de för ett år sedan webbutiken Typeo som säljer väl utvalda designobjekt.

Tanken med butiken är att erbjuda kunderna produkter med hög designgrad som de inte finner i var och varannan inredningsbutik. Ett av de första varumärken de representerade var Hasami porcelain, keramikvarumärket som exploderat i bloggosfären det senaste halvåret eftersom produkterna så bra sammanfattar alla årets trender: uppdaterat 70-tal, spännande strukturer, nedtonad lyx och naturskala.

Annons
I badrummet har de tidigare ägarna formgjutit ett handfat. Produkter från Frama och Aesop. Glasburkar, Granit.  
På bordet en cylindervas med torkade kardvädd- stjälkar som Magnus plockat i närheten. Karaff från Granit, serveringskärl från Terracotto och Hasami porcelain, sfär i förstelnat trä.  
Tomtens enda äppelträd ger frukt från tidig till sen höst eftersom två sorter ympats in. I den djupa fönsternischen finns displaykuber i glas och prydnadssfärer i förstelnat trä, båda Typeo.se. Konstverk, Eva Wittbjer.  

Det märks att de har ett otroligt öga för design. Både på utbudet i webbbutiken men framför allt på inredningen i bostaden. Och detta kommer alla som är nyfikna att kunna ta del av den 14–16 april då Skånes årliga Konstrunda går av stapeln. Typeo kommer att ställa ut i Magnus och Michas hus, och förutom webbutikens vanliga utbud, affischer med drinkrecept som båda

Annons

designat tillsammans samt vintagemöbler, så kommer de även att ställa ut tre konstnärer.

Den danska fotografen Kenneth Rimms vackra naturporträtt, den skånska keramikern Alexandra Nilasdotters keramik och textilkonst av den amerikanska konstnären och stylisten Mengly Hernandez som är gift med en svensk man och tillbringar en hel del tid i Skåne.

Micha van Dinther & Magnus Wittbjer

Ålder: Micha är 38 och Magnus 48 år.

Bor:  på 290 kvadratmeter i ett gråstenshus från 1842 i Hunnestad i Skåne.

Gör: Micha är designskribent och art director och Magnus är copywriter och marknadsstrateg. Tillsammans driver de livsstilsbutiken Typeo.

Aktuella med: Bjuder i samband med Konstrundan i Skåne in till »Sveriges mest offentliga husesyn«.

 

Texten är en bearbetad version av reportaget som publicerades i Residence nummer 2, 2017. 

Läs också: 

Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Kika in inredaren Daniel Östmans vackra orangeri mitt i stan

Annons