Designerns fantastiska sommarhus på Gotland

Inredningsarkitekten Gabriella Gustafson ritade ett eget sommarhus i trä och metall till sin familj. Ett sommarboende för enkelt leverne direkt vid havet.

Annons
Det arkitektritade sommarhuset på Gotland
Det arkitektritade sommarhuset på Gotland
1:04

Fem personer i en cirkusvagn! Det var så familjen Gustafson tillbringade tre somrar på sin obebyggda tomt på norra Gotland.

»Cirkusvagn är kanske mer vårt interna namn, det var en byggfutt som vi köpte, på hjul, renoverade upp och transporterade dit när vi hade köpt tomten«, säger Gabriella Gustafson, inredningsarkitekt, formgivare och ena halvan av den kända designduon TAF studio, som grundades av henne och kollegan Mattias Ståhlbom för 16 år sedan.

Annons

TAF studio, som har varit verksamma sedan 2002, fick i fjol det mest prestigefyllda designpriset Sverige har att uppbringa, Bruno Mathsson-priset för att »målmedvetet ha slipat sitt formspråk till en raffinerad enkelhet, som med ingredienserna humor och portioner av fräckhet framkallar berörande tilltal.«

Väggfast inredning spar plats och gör stugan lättstädat. Stugan är ritat av Gabriella Gustafson, TAF Studio.
Väggfast inredning spar plats och gör stugan lättstädad. Här en mysig hörna för att slappa och umgås. Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson  

Det är just deras signum, att hitta material i det vardagliga som sedan kan inspirera till en ny produkt eller miljö. En glasspinne som blir inredningen till en Camperbutik. Eller en lampa som inspirerats av läskburkar.

Annons

»Mycket av inspirationen har kommit ur en sopcontainer som står utanför vårt kontor«, säger Gabriella.

TAF:s mest kända produkter produceras av företag som Fogia, Muuto, Arita och Naknak. Bland dessa märks skrivbordslampan Woodlamp, som namnet antyder helt i trä, för danska Muuto och på senare tid den fantastiska soffan Bleck för det svenska träföretaget Gärsnäs. Bleck fick i år Residence stora formpris i kategorin Årets möbel.

I år är TAF studio involverade i det prestigefyllda projektet med en ny restaurang och ett nytt kafé för Nationalmuseet i Stockholm som ska öppna under hösten 2018.

Gabriellas hus byggdes i massivt kryssfaner och kläddes sedan i plåt.Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson.
Huset byggdes i massivt kryssfaner och kläddes sedan i plåt. »Allt skulle vara så oömt som möjligt. Det ska fungera att gå in med skorna«, säger Gabriella.  

Det är en sak att rita möbler, inredningar och utställningsarkitektur. Och en annan att rita sitt första hus. Som dessutom skulle vara till den egna familjen.

Annons

»Det blir ju en viss press. Man har ett ansvar att det ska bli rätt och bra, både för en själv men också för att det ska hålla i flera generationer«, säger Gabriella.

Efter tre somrar i den tolv kvadratmeter stora byggfutten, utan rinnande vatten men med el, så var det dags att sätta spaden i jorden. Det fanns ett par fasta parametrar som Gabriella hade ställt upp från början.

 

Stilleben med köksprylar i sommarstuga i plywood. Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson
Små ting som blir som ett stilleben på en knopplist.  

»Vi ville bygga ett trähus, och det skulle vara underhållsfritt. Ingen av oss vill stå med en pensel i handen under lovet för att måla träfasaden. Det var viktigt att huset skulle vara robust och enkelt, tåligt. Det ska gå att slå in en spik i väggen, det ska inte göra något om någon stänker vatten«, säger Gabriella.

Annons

Valet föll på ett konstruktionsvirke med namnet KL-trä (cross laminated timber), massiva träskivor som krysslimmas och som ger ett väldigt stabilt byggmaterial. »Med det konstruerar man hus lite som med lego«, säger Gabriella.

Det blev en storstuga med tre sovrum. Uppvärmningen går via en kamin, speciella detaljer är skjutfönster och dörrar som i utförandet påminner om en av TAF:s produkter. Huset restes under fyra månader och användes direkt under första sommaren. Fasaden är av plåt i aluminium- zink. Det rostar inte och är helt underhållsfritt.

»Vi var här när plåtslagaren så att säga slog in hela huset i plåt. Det är kul med ett sådant hantverkskunnande. Det var också en poäng för oss med huset, att hantverket skulle vara synligt.«

»De första tre åren bodde vi här nästan som i ett tält, med väldigt mycket utomhusvistelse. Så känslan av komfort är oerhört viktig nu. Så länge man bara är lilla familjen är det så kallade enkla sommarlivet, där man hämtar vatten vid en brunn och diskar allt för hand, en befrielse.

Annons

Vissa saker tar helt enkelt en del tid, som att gå och tvaga sig i kalkbrottet. Men behoven förändras när man till exempel får besök, och det vill barnen få ha i takt med att de blir äldre. Det var rätt skönt när vi kopplade in diskmaskinen förra sommaren.«

Hylla från en utställningsarkitektur. Lampa Ambit, TAF studio för Muuto.Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson
Matbord och stolar från Gabriellas föräldrars lantställe. Hylla från en utställningsarkitektur. Lampa Ambit, TAF studio för Muuto.  
Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson. Barnens sovrum i en gotländsk sommarstuga i plywood. Stugan är ritat av Taf Studios Gabriella Gustafson.
I barnrummet är det bäddat för ungar och kompisar. Mellanväggarna i hålad masonit. Mot väggen står ett labyrintspel från Brio.  
Woodlamp, TAF Studio. Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson
Woodlamp pryder sin plats i det träiga huset.  
Annons
Pall Jens Fager. Foto Erik Lefvander, styling Annaleena Leino Karlsson
Huset byggdes i massivt kryssfaner och kläddes sedan i plåt. »Allt skulle vara så oömt som möjligt. Det ska fungera att gå in med skorna«, säger Gabriella.  
Gabriella Gustafson , TAF Studio, i sin sommarstuga på Gotland. Foto Erik Lefvander.
Den grå plåtfasaden smälter in väl i det gotländska landskapet.  
Annons

Läs mer:

Sommarhem vi älskar: Arkitektritat Gotlandshem med magisk pool

Arkitekternas 6 bästa tips till dig som vill bygga pool

Residence stora sommarguide: Den ultimata Gotlandssemestern

Publicerat 13 augusti 2018
Annons