Choi Ping Residence 8 Sommarnöjet

Moderna sommarnöjen – kika in hos Choi Ping Woo

Choi Ping Woo har jobbat som vd för husföretaget Sommarnöjen. Inne i hennes eget toppmoderna fritidshus råder internetförbud.

Styling
Annons
Fyra stora kökstrender 2021
Fyra stora kökstrender 2021
1:05

Livet på landet doftar trä och tjära. Barn leker med morakniv och ficklampa och klättar i träd, och ingenstans finns något som kallas uppkoppling, men desto fler vildsvin. Har vi hamnat i 1800-talets Bullerbyn?

Nej, vi befinner oss hos Choi Ping Woo och hennes familj i ett modernt sommarhem i slutet av 2010-talet. Här är det skillnad på stad och land. »Det är verkligen landet för alla, både vuxna och barn. Bort med alla skärmar«, säger Choi Ping, som var tidigare vd på Sommarnöjen, ett husbyggarföretag som sedan tio år levererar modulbyggda hus.

Choi Ping Sommarnöjet glasfönster
 

Livet på landet är avkoppling

För henne är livet på landet först och främst avkoppling. »Jag och min sambo är ganska bekväma och när vi är lediga ska det vara lyxigt. Det är till landet jag tar kristallglasen och champagnen. Jag vill njuta och inte stå på taket och skrapa mossa. Kanske plantera tomater och lite potatis när jag har lust. Det är frihet.«

Annons

Hon är inte uppvuxen med fritidshus, har inga minnen eller måsten kring ett sommarställe. »Vi skapar en ny tradition för oss här.«

Att leva mitt i naturen är en speciell upplevelse. Vi är inte direkt beroende av den, men den finns där, både härlig, viktig och självklar, men den kan också upplevas som mystisk och trolsk. I internets era – ett nytt slags digital natur – är den fysiska, växande naturen fjärmad från oss. Choi Ping Woo vill ändra på det.

Sönerna är 11 och 9 år och Choi Ping och hennes sambo kan fortfarande påverka dem. »Det är nu det kreativa måste komma. De ska laborera själva och jobba med händerna. Jag vill ge dem alternativ.« Det första barnen fick härute var en walkie-talkie och en morakniv. På födelse dagar framöver blir det hammare, yxa och verkstygslåda. Sönerna fick vara med och plantera grönsaker. »De ska lära sig vilken möda det är att bara ta fram en liten rädisa. Allt ska gå så snabbt för barn nu för tiden. De tjuter av tristess när de kommer hit ut, men efter några timmar bygger de kojor i skogen eller leker med en hinderbana mellan träden. Det är precis det vi vill.«

Choi Ping Residence Sommarnöjet
 

Kreativiteten flödar hos Choi Ping

Hos Choi Ping själv flödar kreativitet och påhittighet oavbrutet. I dag är hon vd för ett husföretag; innan dess drev hon Woo Agentur med 25 illustratörer, bland andra Stina Wirsén, Dennis Eriksson, Vår och Bo Lundberg.

Annons

»Jag halkade in där och plötsligt hade det gått 15 år. Så är det hela tiden; det jag gör i livet börjar med att jag halkar in på ett bananskal, men det är härliga bananskal.«

Choi Ping var den tionde anställda på Acne när företaget var som mest nyvaket med jeans, egna reklamfilmer och produktion. Tidigare under 90-talet jobbade hon i den legendariska butiken Solo vid Norrmalmstorg. Hon växte upp i Malmö. Sommarnöjen har många kunder i Skåne och Choi Ping märker en skillnad mot Stockholmskunderna.

»Skåningarna har en mer kontinental estetik. De är lite mer lekfulla. Det är bara att se hur folk klär sig i Malmö, det är mer färgglatt med mönster och experiment.«

Familjen bor på Ringvägen på Söder. De prövade att flytta till hus i Stureby, men trivdes inte.»Vi kände oss mer låsta än fria, blev bilbundna, fick ingen förskoleplats och satt i bilköer in till stan med åksjuka barn, det var hemskt.«

Annons

Bor på marker som en gång ägts av Greta Garbo

De flyttade tillbaka till innerstan. För två och ett halvt år sedan kom drömmen om ett riktigt sommarställe. Efter att ha kikat på massor av kåkar blev de kära i landskapet på Lisö utanför Nynäshamn. Till sist hittades en ängstomt mellan havet och en klippig skog, på marker som en gång ägts av Greta Garbo, som plöjde ner Hollywood-pengar på ön.

Under husletandet hittade Choi Ping Sommarnöjen. Sedan 2008 bygger företaget hus på beställning utifrån ett eget modulsystem, lite som Lego, där kunderna kan välja och kombinera byggbitarna. Med rationell tillverkning i en fabrik i Lettland blir priserna bekväma. Liknande husbyggande har funnits sedan tidigt 1900-tal med egnahem, typhus, kataloghus och modulhus.

Choi Ping Residence Sommarnöjet utsikt
 

VD för Sommarnöjen

De flesta företag konkurrerar med priset, som ofta stiger med tillägg och avgifter. Sommarnöjen är inte billigast, men de har en driven modern estetik och är nyckelfärdiga. Det hus du betalat för kommer på lastbil, och sätts på plats med badrum och allt fixat. Du kan börja bo i det samma dag som huset dimper ner. Detaljer som tomt, vatten, avlopp och byggnadslov ingår inte, men annars är huset komplett som det beställdes.

Annons

Choi Ping har ritat huset utifrån Sommarnöjens givna vägg konstruktion. Inredningen byggdes av oljad björkplywood. »I stan har vi helt vitt i lägenheten och jag vill att det ska vara tydligt att vi är på landet. Det gör inget om det blir hack, skav och märken i trä, det är vackert ändå. Har du kvalitet blir det allt snyggare med tiden och ljuset.«

Huset är fyllt av smarta detaljer, vädringsgluggar, öppna hyllsystem och en fönstersmyg som ett extrarum i barnrummet. Mycket är praktiskt och enkelt hållet, medan takhöjden är en stilig trähimmel.

Choi Ping Sommarnöjet pall hylla
 
Choi Ping Sommarnöjet långt fönster utsikt
 
Choi Ping Residence matbord taknock
 
Choi Ping Sommarnöjet Residence
 
Choi Ping Residence bokhylla
 
Choi Ping Residence vas utsikt tekanna
 

»Jag är väldigt förtjust i det finsk-japanska«, säger hon och bekänner sin kärlek till Alvar Aalto, den legendariske arkitekten som spred den finska stilen över världen.

Annons

»Jag har samlat på gamla Aalto-bord. Som mest hade jag fem stycken, men när jag rullade in ett med röd linoleumskiva började min sambo knorra.«

Ett av Aalto-borden ståtar nu i husets vardagsrum och kök. Under tiden som husplanerna blev alltmer konkreta visade det sig att Sommarnöjen sökte en projektledare. Choi Ping hade precis lagt ner sin agentur och tog jobbet, trots att hon aldrig arbetat i husbranschen förut. Det som lockade henne var Sommarnöjens visionära sida.

»Det finns en vilja att gå utanför boxen och hitta på nåt annat.«

Nu ska försäljning av både hus och tomt i ett paket startas. Att företaget lägger stort fokus på inredning är ett nytt grepp i husvärlden.

»Det är så vi tilltalar nya konsumenter. Jag var en av dem. Jag visste vad jag ville ha, vilken stil och typ av hus, men jag hade inte tid och kunskap om husbyggande.«

Det verkar ändå som om Choi Ping Woo har mer än ett hum. Den trädoftande oasen hon ritade blev så bra att det togs in som den nya hustypen Rå i Sommarnöjens sortiment.

Publicerat 11 september 2018
Annons