Skandinaviskt i Moskva

Annons

På gatan är en drös av studenter på väg hemåt genom kvarteret. Bakom en uteservering går man igenom en stor stålgrind och kommer in på en prunkande innergård. Det känns som att vara mitt i New York. Ett par våningar upp genom den ganska skabbiga men mysiga och kakel­klädda trappuppgången möter en designad värld i plywood: Det här är det nya Ryssland och alla fördomar kommer på skam. Vi är hemma hos Harry Nuriev som för fem år sedan flyttade in i lägenheten, som ligger mitt i Moskva i området Novoslobodskaja.

Ryskt designhem av Isabelle mcallister
Harry och Marya i sitt kök. Barstolarna är Konstantin Grcics Stool One. Det smala barbordet har Harry ritat själv.  

Numera bor Harry här med sin fästmö Marya Kacharava.

»Det var SÅ skabbigt när jag flyttade in. I Moskva kan man antingen hitta überdyra och hiskeligt renoverade lägenheter eller ’sunket med potential’«, säger Harry och ler. Han är uppvuxen i staden Stavropol nära Svarta havet. När han var liten ritade han jämt och ständigt, och det bästa han visste var att möblera om hemma hos sin farmor där han fick total frihet.

Annons

»Det var som en lek som aldrig tog slut. Jag kunde göra om och göra bättre mest hela tiden. Det fanns inget att förlora, ingen som hade tänkt: Ser det här snyggt ut? Är det här praktiskt? Inredning var mer något som bara fanns. När jag var yngre så råkade jag upptäcka tidningen I-D som såldes i en liten undangömd butik i min hemstad. Det fanns inget internet eller övriga influenser utifrån. Men genom tidningen så upptäckte jag en annorlunda värld än den jag var van vid – fylld av design.«

Ryskt designhem av Isabelle mcallister_10
»I Moskva gäller det att övertala hyresvärden om man vill bygga om. Min värd har inte sett hur det ser ut hos oss. Men hon är lite av en hippie som bor i Los Angeles – jag tror nog att hon skulle tycka om det.«  
Ryskt designhem av Isabelle mcallister_3
Det här var den första och enda idén Harry hade i huvudet när han började bygga om. Ett stort, hemmasprejat Eiffeltorn på en lång vit hylla. De gamla skåpluckorna blev slarvigt ommålade, dörrknopparna i porslin är symbolerna ur en kortlek. Spader, ruter, hjärter och klöver.  

Han började utbilda sig till grafisk designer men fick sedan rådet av en professor att söka sig vidare till Moskva och Arkitekthögskolan där eftersom han »var så bra att organisera rumsligheter«. Ett råd som han följde direkt och aldrig har ångrat. Harry kom till Moskva som 22-åring och för att få det hela att gå runt började han också frilansa som grafisk designer. Det rullade på ganska snabbt med jobb vid sidan av skolan. Han gjorde grafiska profiler för företag, inredde caféer och fick uppdrag som landskapsarkitekt. Nu, vid 30 års ålder, har han precis startat en designbyrå, Crosby Studios, tillsammans med flickvännen Marya som också är grafisk designer. Hon har hand om det visuella uttrycket medan Harry ritar all inredning och en tredje kompanjon gör »allt som jag hatar och tycker är tråkigt«. Harry är väldigt målmedveten och tydlig med vad han gillar och vad studion ska uppnå.

Annons

»Det finns inte så mycket att välja på här i Moskva. De flesta gillar den svulstiga tsarstilen med guld, rött och glansiga ytor. Det ska se väldigt dyrt ut på alla sätt. Det vår studio står för är i stället en stil som är mjuk, ren, vit – design som inte ska vara iögonfallande utan bara finnas där. Bara passa in«, förklarar Harry.

Ryskt designhem av Isabelle mcallister_7
Harry och Marya kollar Instagram, deras är @harrynuriev & @maryakacharava.  
Ryskt designhem av Isabelle mcallister_8
När lägenheten byggdes om var Harry på resa i Europa och nya idéer ringdes direkt in till byggarna. En byggbod som var gjord i OSB i tunnelbanan i Lausanne inspirerade till stora delar av väggarna i lägenheten.  

»Hela lägenheten byggdes om med en budget på 80 000 kronor, lite av ett trolleri.«

Annons

»Vi har tur, för Moskvas designvärld är inte så stor och vi har lyckats skapa oss ett namn. Det finns en liten grupp människor som förstår och vill ha det vi försöker göra. De är beredda att betala.« Studion gör just nu mest bara inredningsuppdrag men målet är att så småningom få rita stora byggnader, skolor och hotell. Eftersom utbudet av möbler inte stämmer överens med de interiörer som de vill skapa så jobbar Harry och hans team nära en liten fabrik i Moskva som sedan tillverkar de specialritade möblerna lokalt. På så sätt har de lyckats göra både sig själva och kunderna nöjda.

Deras eget hem ritade och byggde Harry till Marya innan de ens var ihop. »Min förra flickvän är kompis med Marya och vi skulle bjuda in henne och hennes dåvarande pojkvän på parmiddag men jag vägrade. Jag tyckte att Marya hade alldeles för mycket klass och stil. Det såg ju inte klokt ut här. Så för lite över ett år sedan gjorde jag om lägenheten med Marya i åtanke.

Annons

Sen träffades vi ute på en klubb, båda var singlar igen och resten är historia …«

Nu gifter sig paret i Moskva i höst och efter bröllopet väntar en roadtrip i USA – från Portland ner till San Diego.

Ryskt designhem av Isabelle mcallister_2
Paret ville ha den klassiska Eameskänslan runt matbordet. I taket hänger spotlights som kommer från Ikea och affären Merci i Paris.  
Ryskt designhem av Isabelle mcallister_4
Harry är ständigt på resande fot, för att samla inspiration och för att hitta föremål till jobben. Prylarna blir sedan till stilleben runtom i lägenheten, här Harrys gamla kamerasamling.  
Ryskt designhem av Isabelle mcallister_5
I samlarens spår… My Little Ponyn är Maryas gamla som Harry hittade i hennes föräldra­­hem och tog med. Tavlan på väggen har Harry målat. Police National avspärrningsbandet i plast hittade han på sin födelsedag i Paris och tog hem som ett minne.  

Hela lägenheten byggdes om med en budget på 80 000 kronor vilket kan anses vara lite av ett trolleri men det var också meningen. Att på något sätt »go back to basics«. Harry ville skapa ett rent hem. Ett helt vitt hem. Som en vit duk.

Annons

»Jag tror att alla skulle behöva bo i en vit låda under minst ett halvår för att på något sätt nollställa allt. Men det är över för mig nu. Det vita är för opersonligt, jag gillar inte att bo med sjukhuskänslan. Jag har faktiskt redan börjat leta efter en ny lägenhet. Där funderar jag på att göra alla golv rosa – vad säger ni om det?«

Ryskt designhem av Isabelle mcallister_6
Harry och Marya bjuder på en Moskovitsi half & half. Ljust öl blandat med päronlemonad. Väldigt läskande.  
Ryskt designhem av Isabelle mcallister_9
I sovrummet är det vitt på väggen, men Harry tänker framåt. »Det kanske härnäst blir en mörkgrå kulör blandat med inslag av neon.« Bordet är Maryas målarstaffli som både är arbetsredskap och sängbord. Sänglamporna, Merci i Paris.  

Harry Nuriev och Marya Kacharava
ÅLDER Harry, 30, Marya, 23.
Bor I området Novoslo­bods­kaja i centrala Moskva.
Arbetar Båda driver och äger den nystartade Moskva­baserade designstudion Crosby Studios. Harry är arkitekt, inredare och grafisk formgivare. Marya är creative director och art director. Se mer på crosby-studios.com  eller harrynuriev.tumblr.com

Text och styling Isabelle Mcallister  Foto Jenny brandt

Publicerat 12 juni 2015
Annons