Familjens lada vid skogen – hemma hos Karin Boo Wiklander

Karin Boo Wiklander är PR-chef på Borås tapeter. Hennes hem är inspirerat av en lada, som erbjöd en trygg famn för familjen.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
1:14

Tänk er att det är i mitten av maj och vårljuset letar sig fram mellan träden och in genom fönstren på ena sidan av det stora rummet, den sida som vetter mot skogen. Det speglar sig också i sjön som syns från fönstren på den motsatta sidan. Men i den här bilden är det inte maj den socialt distanserade våren 2020 och rummet är därför fullt av folk.

Karin Boo Wiklander står i köket med dottern Alicia, 7, och lagar mat. David Boo Wiklander dukar matbordet och några vänner står runt köksön och pratar med vinglas i händerna. Från teven längst in i rummet hörs glada ljud från en barnfilm och där sitter Gustaf, 4, i soffan med några jämngamla kompisar.

Annons

»Det är här det mesta av livet sker, det är här vi är mest, hela familjen«, berättar Karin Boo Wiklander och förklarar att huset, format som ett stort L, har en social del och en mer privat.

Boo Wiklander lerum
Husets panel, i obehandlat granträ, förstärker känslan av lada. Taket är Plannjas Trend.  

»Vi älskar att vara hemma, vi trivs så bra här. Vi umgås med vänner, äter middagar och barnen har kompisar hemma. Det är alltid full rulle. Ja, normalt sett«, lägger hon till.

Just nu är ingen del av huset, eller samhället överhuvudtaget, särskilt social. Det är mitt i Coronans tid av inställda middagar och distans från nära och kära. Och eftersom Gustaf tillhör en riskgrupp är de extra försiktiga.

Annons

»Jag saknar det spontana, att bara åka förbi mormor och morfar och ta en kaffe utan att behöva tänka på att hålla avstånd. Den där normala närheten till vänner och familj.«

Karin Boo Wiklander
Karin i kaftanen Agave symbols från Rodebjer.  
Öppet mot uteplatsen Karin Boo Wiklander
Kalkstenstrappen från Östersjösten kopplar samman ute med inne. Den gröna stolen kommer från Skagerak och korgen från Korbo.  

Huset byggdes 2016 och familjen Boo Wiklander flyttade in året efter, när paret som byggde det hade bestämt sig för att separera. Då var nästan hela huset redan klart. Arkitekten Gunnar Bäckman ritade det, med idén om en lada som inspiration, och det ligger naturnära precis vid Stora Stamsjön i Lerum.

Annons

»Det är en väldigt enkel estetik och skogen är vår närmsta granne, så vi har ingen insyn.«

Poolvy Karin Boo Wiklander
Huset är ritat av arkitekten Gunnar Bäckman och byggt i ladustil. När fönsterluckorna stängs ser det ut precis som en lada. Vid poolen står solsängar och sidobord från Fiam. Parasollet i bakgrunden kommer från Newport.  

Fokus ligger på materialen, betong, sten och trä. Material som de troligtvis hade valt själva, om de hade varit med i byggprocessen från början. Men när de skulle flytta från Stockholm till Göteborg var det inte läge att bygga hus, de hade nyss fått besked om att sonen Gustaf var sjuk och när deras mäklare visade dem huset kände Karin Boo Wiklander instinktivt att de hade hittat sitt hem.

Annons

»Här är det. Det här är vårt. Vi hade precis fått veta att Gustaf hade en tumör i hjärtat och det vände ju uppochner på våra liv…«

I hallen står en String-hylla i trä. Den klassiska ljusstaken Nagel från Stoff står där tillsammans med en ärvd glaskula och en loppad keramikskål. Kuvertväskan kommer från Gucci och tavlan från Sandeng gallery.  
Elephant Chair
Stolen The Elephant chair, designad av Kristian Sofus Hansen och Tommy Hyldahl för Norr11. En modern tolkning av skandinavisk minimalism i kombination med japansk estetik, säger designerna. själva.  

De flyttade till Göteborg för att vara nära Drottning Silvias barnsjukhus och David, som då var allsvensk fotbollsspelare, hade skrivit på kontrakt för IFK Göteborg.

Annons

»Nu mår Gustaf jättebra efter omständigheterna, fast han har kvar tumören och måste gå på regelbundna kontroller. Med facit i hand hade vi kanske inte behövt flytta, vem vet? Men så var livet just då.«

vardagsrum Boo Wiklander
Sittgruppen i vardagsrumsdelen av det stora sociala rummet består förutom The Elephant chair också av soffan Juno från Sits furniture och soffbordet Tavolo con ruote av Fontana arte. Vas, Eva solo, skål, Jotex, och ljusstake, Stumpastaken från Born in Sweden. Mot väggen står byrån Air från Designhouse Stockholm och tavlorna kommer från Wall of Art. I taket hänger lampan Kvist från Örsjö belysning och vid soffan står lampan Spoon av Hanna Wessman för Watt & veke.  

Inredningen är, precis som husets design, avskalad och enkel. Även här står naturmaterial som läder, sten och trä i fokus. Liksom dansk och svensk design.

»Jag är inte minimalist ut i fingerspetsarna«, säger Karin Boo Wiklander.

»Jag tycker om prylar också. Men det får absolut inte bli plottrigt, jag gillar det rena och enkla, och raka linjer.«

Annons
Kök Boo Wiklander
Vid köksön samlas både familj och gäster när de lagar mat. Där står barstolarna Georg från Skagerak och ovanför hänger lampan Star från Örsjö belysning. Rislampa, Pachia.  
Matplats Boo Wiklander
Matbordet är Base table från Muuto och stolarna CH24 Wishbone chair från Carl Hansen & Søn. Mattan kommer från Classic collection.  

Om den ena halvan av L:et är öppen och lättillgänglig är den andra mer avskild. Och medan det stora rummet med kök, matsal och vardagsrum har sex meter i takhöjd är den privatare delen av huset uppdelad i två våningar. På den nedre ryms två sovrum, badrum och bastu, och ovanför den stilrena öppna trappan finns ett mer avskilt vardagsrum med takfönster mot skogen, hemmakontor, badrum och föräldrarnas sovrum med en svårslagen utsikt över sjön.

Annons

»Snedtaket når nästan ända ner till golvet där, det är 45 graders lutning. Väldigt vackert, men en utmaning att inreda. Å andra sidan sover man nästan bara i ett sovrum, så det behövs inget mer än en säng.«

Trädäck hemma hos Karin Boo Wiklander
Trädäcket förlängs med en gång av trä som likt en brygga leder ut i trädgården. I panelen finns en stor skjutdörr som gömmer öppningen mellan det stora rummet och uteplatsen utanför.  

Sovrummet skiljer sig från övriga huset genom att ha färg på väggarna, de är målade i en grön nyans. Vita väggar kanske inte är det väntade valet för pr- och innehållschefen på Boråstapeter, men Karin Boo Wiklander har anpassat inredning och färgval efter det nybyggda husets rena arkitektur. Hade de bott kvar i 20-talsvillan som var deras hem under åren när de bodde i Norrköping hade hennes yrkesval troligen speglats tydligare på väggarna.

Annons

»Tapeter är en fantastiskt rolig produkt att jobba med. Det är ett hantverk och vår designavdelning är fantastisk. Det är väldigt roligt att vara del av den kreativa processen, från idé till färdig produkt. Men vi har tapet i ett rum! En enfärgad tapet från en kollektion som heter Linen, det är lite linnestruktur på den. Den är superfin i vårt hus.«

Vackert och praktiskt på samma gång. Hallmöblerna utgörs av hatthyllan Cutter wardrobe, bänken Cutter bench och lådorna Cutter box från Skagerak. Hatten och jackan kommer från & Other stories och väskan är ett loppisfynd.  
Badrum Boo Wiklander
Badkar med takfönster betyder utsikt mot himlen. Badkarshyllan i bambu kommer från Clas Ohlson och spegeln Aino från Skagerak.  

Förutom jobbet på Boråstapeter driver Karin Boo Wiklander eget företag som stylist, fotograf och influencer, med över 51 000 följare på Instagram. Hon började när hon var föräldraledig med Alicia 2012 i Norrköping, delade blandade bilder på familjen och på huset de bodde i då, och märkte att inredningsbilderna fick stor spridning. Så hon valde att renodla kontot och lägga störst fokus på hemmet.

Annons

»Jag fotar nästan varje dag. När jag kommer hem från jobbet, om jag ser att ljuset faller in fint på en fåtölj, så tar jag en bild. Kameran ligger alltid framme. Jag ser det nästan inte som ett riktigt jobb, för jag hade gjort det oavsett.«

Sovrummet är ett av få som inte har vita väggar. Sängkläderna kommer från Charles Hill och på sängbordet står bordslampan AJ av Louis Poulsen.  

Följarnas favoritbild 2019 visade den nybyggda poolen på baksidan av huset, som blev klar förra sommaren och nu ska få sällskap av utemöbler och växter. Det är sommarens projekt.

»Min plan är att göra någon typ av loungigt häng här på ena hörnet av däcket. Sedan vill jag även ha en matplats. Och växter.«

Annons
uteplats Karin Boo Wiklander
Bord, stolar och fåtölj kommer från Cane-line, Fireglobe från Eva solo och krukor, Bergs potter.  

Naturen inspirerar henne, skogen, sjön och att greja med växterna i trädgården. Annars gillar hon – precis som dottern Alicia – att baka och laga mat. Och ett nytt kök är ett möjligt projekt för framtiden.

»Det här är för nytt för att slänga ut, så i så fall får vi sälja det. Men jag skulle väldigt gärna vilja ha ett platsbyggt kök. Jag tycker att huset är värt det.«

»Det är här det mesta av livet sker, det är här vi är mest, hela familjen.«

Karin Boo Wiklander

Ålder 36 år.

Annons

Familj Maken David, som är kapitalförvaltare på Consensus Asset Management, och barnen Alicia, 7, och Gustaf, 4 år.

Bor Lerum, öster om Göteborg.

Gör PR- och innehållschef på Boråstapeter och influencer med Instagramkontot @karinboowiklander.

Text Helena Skoog

Foto Sara Medina Lind och Karin Boo Wiklander

Styling Jenny Martinsson

Så dukar du med jordnära färger
Så dukar du med jordnära färger
0:57

LÄS MER:

Minihus i ringmuren – nu är den ultimata Gotlandsdrömmen till salu

Kika in i Malin Glemmes sagolika Gotlandshus

Arkitektparet skapar nytt liv på Grams Gård på Österlen

Publicerat 09 juli 2020
Annons