De flesta skulle nog rivit det skruttiga garaget för militärfordon med hål i taket och dörrarna på trekvart. Familjen Imberg däremot såg möjlig­heterna i den okonventionella byggnaden och har förvandlat den till sitt drömsommarboende. Arkitekterna Henrik och Lotta Imberg hittade huset för fyra år sedan när de var på norra Gotland för att titta på en annan potentiell sommarbostad. Men när det första huset inte var tillräckligt barnsäkert passade paret på att se andra hus som var till salu i trakten. Ett av dem var just det före detta garaget för militärfordon på ön Furillen. Familjen åkte dit, hade picknick och föll pladask för närheten till havet, den unika naturen, avskildheten, och det gotländska ljuset. »Vi behövde något som var redigt och inte för konventionellt. Där man kan göra vad man vill. Där man inte måste vara försiktig eller rädd om något. Militärgaraget motsvarade allt detta och på köpet fick familjen som bor i Stockholm en egen magisk plats, med bara en enda granne på deras sida av ön.

Imberg_Furillen-54761

Huset var i stort behov av upprustning men renoveringen har fått ta tid. Besluten har fått växa fram i taket med att familjen lärt känna platsen. »Det tar ett tag innan man vet vilka platser man gillar att dricka sitt morgonkaffe på och hur man rör sig på tomten.« Den första åtgärden blev att lägga ett nytt tak, prekärt eftersom den öppna himlen kikade fram i ett stort hål.

Imberg_Furillen-54932

På ett tidigt stadium hade Henrik och Lotta en idé om »massa glas mot vattnet« som de nu övergett. Fasaden som vetter mot havet har sex före detta garageportar

Huset har försetts med en ny panel utvändigt, ett nytt skal som Lotta uttrycker det, men den gamla sitter kvar innanför. Originalgolvet och en sarg av grov betong har också lämnats orörda. På ett tidigt stadium hade Henrik och Lotta en idé om »massa glas mot vattnet« som de nu övergett. Fasaden som vetter mot havet har sex före detta garageportar som familjen börjat uppskatta med tiden. »Portarna är så karaktäristiska för huset så de kommer att få vara kvar i någon form, vilket vi inte trodde från början. Det är något härligt med att stänga om sig om kvällen och öppna på morgonen. Att inte bara få in ljus, utan även luft.«

Imberg_Furillen-54784

Portarna vittnar om husets historia som garage för stora militärfordon. Badrummet tillkom först förra sommaren, numera ligger det inomhus och är det enda avskilda rummet.

Första året på Furillen hade familjen varken vatten, kök eller badrum. Allt som fanns var el och en enkel grill där maten lagades. Att allt går att grilla var inte den enda lärdomen som kom ur den där första sommarens spartanska livsstil. »Det var en nyttig erfarenhet för vi började prioritera helt annorlunda. Att bygga ett badrum som jag till en början trodde var det viktigaste, det gjorde vi inte förrän i somras. Köket byggde vi sist av allt.«

Imberg_Furillen-54754

Imbergs har byggt sitt kök själva av en träskiva och en benställning de beställt från en smed i Slite. Soptunnorna används för källsortering och kommer från en järnvaffär.

I egenskap av ett gammalt garage hade huset inga rum och Lotta och Henrik har låtit det förbli så, med undantag för badrummet som är byggt som en låda i det stora rummet. I stället har paret byggt skärmväggar som delar av de två sovrummen, och matplatsen. »Vi ville bevara känslan av en volym och inte dela upp huset  i små rum. Alla sover ändå i en stor hög, så just nu behöver vi inte så mycket dörrar och små rum.«

Imberg_Furillen-54772

Väggarna har fått förbli obehandlade. Det ska vara oömt och avskalat tycker familjen Imberg.

Eftersom Imbergs var trötta på vitt och fräscht har de lämnat de isolerande träskivorna obeklädda och omålade. »Vi kände att vi ville ha något redigt, enkelt och oömt. Kanske målar vi över, eller byter skiva eller beklädnad någon gång i framtiden.«

Imberg_Furillen-54702

Lampan är gjord av Lotta, inspirationen är en thailändsk papperslykta. Henrik och Lotta har byggt den långa sittmöbeln själva av material från en överbliven balk som styckades upp. Dynan kommer från Granit. Fåtöljen är arvegods från Lottas mormor och morfar.

Husets inredning är en salig blandning av alltifrån Ikea till arvegods och loppmarknadsfynd. Inte minst har Henrik och Lotta byggt möbler själva av det som funnits på plats som till exempel spillmaterial, och redan befintliga möbler. »För oss är huset en välkomnande, tillåtande plats. Vi är tacksamma över att vi får ge det här till barnen och oss själva. Det är en total frihet här ute, avslutar Lotta.

Imberg_Furillen-54776

Garaget saknar rumsindelning och det har förblivit så. Ingen saknar väggarna.

 

Imberg_Furillen-54743

Matbordet är ärvt av Lottas mamma och målat i samma färg från Farrow & Ball som skärmväggarna. Stolarna är vintage. Lamporna i bakgrunden kommer från Muuto.

 

Imberg_Furillen-54694

De mörka väggarna passar perfekt till Furillens dramatiska landskap.

 

Imberg_Furillen-54801

De öppna hyllorna i köket visar upp det vackra porslinet.

 

Imberg_Furillen-54730

Det är viktigt för Imbergs att huset är tillräckligt oömt för barn och sommarliv. Här en liten vilohörna i allrummet. Bordet är byggt av paret Imberg av plankor från en brädgård och snickarbockar köpta i en bygghandel.

 

Imberg_Furillen-54823

Den råa obehandlade och lite nakna looken följs upp med naturmaterial. Fårskinn är nästan ett måste i ett gotländskt sommarhus.

Imberg_Furillen-54739

Text: Maria Lindén