hemma hos Ario

Förvaring på roligt vis – en gömd walk in closet

Hemma hos Chimi Eyewears säljchef Ario Molapour i den nyrenoverade lägenheten i Vasastan. Han älskar att riva ut kök och slå ut väggar, och bäst av allt i hemmet är den spännande garderoben som gömmer sig vid första anblick. Stig in!

Annons

Residence ställde frågor till Ario Molapour från solglasögonmärket Chimi Eyewear. Varför gör han det mesta själv när det kommer till renovering? Och vad är det för hemlig lönndörr som leder till lägenhetens walk in closet?

”Mitt hem är som en förlängning av mig”

Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  

Var bor du? Vasastan, lägenheten ligger på Dalagatan. En två:a som vi gjort om till en trea. Jag har bott i Vasastan i sju år och i den här lägenheten i tre år.

Vilka är ni som bor här? Jag heter Ario Molapour, är internationell säljchef för Chimi Eyewear och dj:ar när tiden finns. Jag driver även mitt livsprojekt som lanseras våren 2020. Det är ett klädesmärke som heter Bigané med fokus på silkesskjortor och konst. Jag bor tillsammans med min sambo Hesho Khalaf. Hon jobbar som AP coordinator på Acne studios HQ.

Annons

Beskriv ditt hem: Mitt hem är som en förlängning av mig. Jag ser inredning och lägenheten som ett ypperligt läge för att uttrycka mig själv på. När jag börjar med den kreativa processen försöker jag påminna mig själv att kreativitet inte alltid handlar om att skapa något nytt av inget, utan nästan det motsatta. Jag letar oftast fram minnen som jag känner berör mig på något sätt, som resor till Paris och konst som gjort stort intryck på mig. Detta är min inspiration.

”Min favoritdel av hela processen är att riva väggar och kök, det känns lite som terapi”

Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  
Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  
Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  

Berätta om renoveringen: Vi hade redan bott i lägenheten ett tag innan vi tog tag i renoveringen, vilket är lite kontroversiellt. Vissa föredrar att renovera innan inflytt, men jag föredrar att bo i det så att jag kan verkligen kan optimera renoveringen. Jag är själv mycket hands-on, gör det mesta som går att göra själv. Sånt som är mer tekniskt krävande anlitar jag professionella till. Min favoritdel av hela processen är att riva väggar och kök, det känns lite som terapi.

Annons

En gömd walk in closet? berätta mer om den: Vi visste redan i planeringsstadiet att vi ville ha något unikt. Hesho ville verkligen satsa på en walk in closet, något som visade sig vara en super bra feature av lägenheten. Förvaring är viktigt men också ganska tråkigt. Därför ville vi skapa lite hemliga rum och utrymmen. Jag inspirerades av ett besök hos mina vänner på Byredos HQ och deras kök. I ett av högskåpen finns en dörr som leder till en liten gömd toalett, så himla coolt. Så ville vi också ha det, fast vi skapade en lönndörr via vår hall till vår walk in closet. När vi byggde den var det viktigt att vi själva skulle bli inspirerade varje morgon. Det skulle kännas som om vi gick in i en butik i Paris.

Hemlig dörr leder till walk in closet, förvaring på ett roligt sätt

Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  
Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  

Vad har varit roligast och jobbigast med renoveringen? Det roligaste är självklart skapandet. Hur annorlunda ens värld kan se ut om man väljer att designa den själv. Sedan måste jag erkänna att resultatet smakar mycket bättre när man gör det själv. Det jobbigaste med renoveringen är nog tillfällena när man tappar orken. Som tur är så bygger man upp sin kondition efter någon vecka och sakta men säkert börjar man lära sig hur man ska inte hamna där igen. Tillsist så handlar det om att alltid vara öppen för ändringar.

Annons

Vad är det bästa med ditt hem? Planlösningen blev riktigt bra, sedan är det en fin helhet med de genomgående takstrukturen.

”Våga vara kreativ, ta risker och tänk om när det behövs”

Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  
Dalgatan Hemma hos
Foto: Marcus Stork för Alexander White  

Vad kommer intresset till design och inredning från? Jag har alltid fascinerats av hur man kan uttrycka sig genom olika element. Allt från inredning till kläder. Jag växte upp i en stad där det inte fanns jätte mycket att göra, men det fanns ett litet museum. Där spenderade jag mycket tid fascinerad av hur konsten framställdes. Saker blir faktiskt finare om de presenteras på sitt bästa vis.

Ditt bästa tips när man renoverar? Våga vara kreativ, ta risker och tänk om när det behövs. Jag brukar utgå ifrån tre ord när jag renoverar, denna gång blev det: Paris, Scan och Konst. Dessa ord får följa mig i hela processen och blir likt en röd tråd i hemmet. Om du renoverar själv så skulle jag säga: hitta musiken du jobbar bäst med!

Foto: Marcus Stork för Alexander White. 

Publicerat 12 september 2019
Annons