Hemma hos Anne Maugesten i huset vid havet vid Långedrag

I den gamla lotsbostaden i Långedrag har Anne Maugesten skapat en unik och ombonad atmosfär där allt hålls ihop av färger.

Styling
Annons
Hemma hos Anne Maugesten i Långedrag
Hemma hos Anne Maugesten i Långedrag
0:57

Första gången orten Långedrag nämns är 1766, och då som ett salteri och ett fiskeläge i Göteborg. I mitten av 1800-talet börjar ångbåtstrafiken gå dit och i takt med det ökar förstås antalet sommargäster. Sedan 1945 ingår Långedrag i Göteborgs stad och ångbåtarna har sedan länge fått ge vika för spårvagn och bussar.

Det vackra, kustnära läget har lockat många att slå ner sina bopålar här. Precis så var det för Anne Maugesten och hennes make Thor som efter många år i Spanien ville ha ett hus vid havet. För dem är det alltid havet som gäller. I den gamla hamnen, bara 40 meter från havet, ligger deras hus. Det är en gammal lotsbostad, som ligger med utsikt mot Älvsborgs fästning. Men i blickfånget finns förstås också en ständig ström av båtar, lastfartyg, jolleseglare och ett hav som skiftar från blått till grått beroende på väder.

»Vi bor sedan drygt 20 år i Altea i Spanien, där vi har vårt hus. Men när vi flyttade till Långedrag för tre år sedan sålde vi huset i Billdal. Det byggde vi när vi fick vårt första barnbarn«, säger Anne.

Annons
Soffa Bleck från Gärsnäs
Dämpat ljus och milda färger i vardagsrummet. Sofforna kommer från Gärsnäs och heter Bleck, formgivna av TAF. Matta från Artilleriet och tavlan till höger är målad av Peter Frie. Vit- och guldfärgad piedestal, Village antik. Den unika lampan med prismor av kristall kallas Skeppet och är gjord av en vän.  
Anne Maugesten
Anne Maugesten och toypudeln Ebba i arbetsrummet med den fantastiska tapeten. Antikt skrivbord, lampa Bestlite, Gubi.  
Annons
Fåtölj från Svenskt tenn
På golvet ligger 30 cm breda plank av douglasgran. Fåtölj, Svenskt tenn, dyna i tyget Stensöta av GP & J Baker. Platsbyggt vitrinskåp av Alfred Svensson. Färgen till de kolafärgade snickerierna som är genomgående i huset har Anne plockat från en tapet.  

I många år bodde paret med sina barn mitt i Vasastan i Göteborg, i ett jugendhus. »Genom alla våra boenden har jag verkligen fått praktisera mitt stora inredningsintresse.«

Anne Maugesten

Ålder: 65 år

Bor: Med maken Thor, 70, i Långedrag och i Altea i Spanien

Familj: Tre vuxna barn, toypudeln Ebba

Gör: Pensionär som planerar för framtiden

Huset som en gång huserade ett café

»För mig ska ett hem vara en plats för återhämtning. Och det ska finnas en atmosfär som gör att man trivs. Jag mixar väldigt gärna saker och ting. Men grunden i mina inredningar är att allt ska hållas ihop av färger.«

Annons
Hemma hos Anne Maugesten i Långedrag
Tre rum i fil på bottenvåningen. I blickfånget arbetsrummet med den handmålade tapeten från Engelska tapetmagasinet.  

Det vita tvåvåningshuset i trä från 1880 är 160 kvadratmeter stort, i två våningar. Förr i världen drevs det ett kafé i huset. »Vi såg mängder av gamla trädgårdsbord i uthuset när vi skulle flytta in.« Från framsidan som sagt utsikt mot det vackra Västerhavet, på baksidan är det »rena landet« med vattenpump, uthus, trädgård och staket. Tomten är på 650 kvadratmeter. Och öppnar du grinden på baksidan och går en liten bit så kommer du till spårvagnen.

Annons

»Jag har tagit med mig känslan av landet in i huset med det lantliga köket, Morristapeter, pärlspont och paneler.« Thor och Anne gjorde om allt innan de flyttade in. »Ja, i princip var det bara stommen kvar. Alla gamla detaljer var borta och vi ville återställa huset till dess forna glans, i stilen från förra sekelskiftet.«

Morristapet köpt på Engelska tapetmagasinet
Ombonat. I sovrummet Morris-tapet köpt på Engelska tapetmagasinet. Säng från Norrgavel.  
Kök i engelsk lantlig stil med Morristapet
Köket är som en dröm, i den lantliga engelska stilen. Kök från Kitchen & beyond, kakel, Fired earth, tapet, Morris via Engelska tapetmagasinet.  
Annons
Ljusa paneler hemma hos Anne Maugesten
Paret Maugesten fick göra om allt, i huset fanns ingenting som minde om svunna tider kvar. Precis allt är nygjort tillsammans med arkitekten Fredrik Rosenhall. Alla nya snickerier och paneler målades i en ljus, kola-aktig färg.  

Till sin hjälp hade de arkitekten Fredrik Rosenhall, som själv är uppväxt i närheten av Långedrag och har en stor passion för området. Tillsammans skred de till verket, ändrade planlösningen, byggde nya fönster och dörrar, flyttade trappan – och byggde ett helt nytt skafferi under den. Med trappflytten fick man direkt en fantastisk vy över havet från över­våningen. Alla nya snickerier och paneler målades i en ljus, kola-aktig färg. På de flesta golven la man breda plank av douglasgran. Det vackra köket kommer från Kitchen & beyond och matchas med kakel från Fired earth, en klassisk William Morris-tapet och skiva i kalksten.

Annons

Att våga mer färg

»Färger är min starka sida! Jag är stammis på Engelska tapetmagasinet. Det är ett bra tips att leta nya färger i mönstrade tapeter. Det är så jag har hittat flera favoriter.«

På bottenvåningen finns kök, hall, tre rum i fil, varav ett är arbetsrum, och gästbadrum. På ovanvåningen finns det fina allrummet, tre sovrum och badrum med badkar med utsikt.

»Jag är så nöjd med kaklet i badrummet, det kommer från Stiltje och har ett textilt uttryck. Dessutom har vi skapat rumskänsla med korgstol och badkarets placering vid det lilla fönstret.«

Kakel från Stiltje i badrum
I badrummet ett fantastiskt kakel från Stiltje som har ett textilt uttryck. Platsbyggd badrumsinredning med skiva av carraramarmor.  
Annons
Badrum med kakel från Stiltje
Badrummet har en skön rumskänsla med korgstol och med badkarets placering vid det lilla fönstret.  

När det gäller belysningen tog de hjälp av Maria Fagrell, ett riktigt proffs, både in- och utvändigt. Allt är inbyggt, allt är välplacerat. Nu syns inga skrymmande sladdar eller kontakter. Väldigt iögonfallande är just alla snickerier, paneler, pelare, hyllor, som är så väl utförda att det är svårt att förstå att de inte alltid suttit där. I ett av vardagsrummen finns ett platsbyggt vitrinskåp som de älskar. Det är arkitekten Albert Svenssons förtjänst.

Annons

»Jag tycker att vi har det hemtrevligt, med flera mindre, ombonade rum. Vi har ökat vår trivsel eftersom vi utnyttjar hela huset. Jag gillar verkligen att det är inte är så stort, det känns mysigt.«

»Och i den här inredningen har jag vågat gå lite mörkare, vågat mixa och satsat mer på mönstrade tapeter.«

Morristapet och loveseat i sovrum
Morristapet och loveseat i sov­rummet.  

Hemmet har alltid varit viktigt för Thor och Anne. Här samlar de sina barn och barnbarn och efter ett långt, flackande liv njuter de av ett lite mer stillsamt liv som pensionärer. De har alltid rest mycket.

»Den här platsen är underbar, den har en lugn, lantlig atmosfär. Det är så tyst. Vi får sol, utsikt och läplatser här. Och vi kan till och med träna på bryggan.«

Hemma hos Bruno Mathsson
Hemma hos Bruno Mathsson
1:25

Läs mer:

Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

Hemma hos galleristen Ellen-K Willas 1700-tals hus

Hemma hos konstnären Carola Kastman på söder

Publicerat 19 februari 2021
Annons