Hemma hos entreprenören Shabnam Aslani

Utvalt med känsla beskriver Shabnam Aslanis hem. Hon älskar mode och ­inredning och i vindsvåningen i Göteborg syns kärleken tydligt.

Annons
Hemma hos galleristen Ellen-K Willas
Hemma hos galleristen Ellen-K Willas
1:14

– Som man klär sig vill man klä sitt hem.

Orden är Shabnam Aslanis, hon är en entreprenörssjäl ut i fingerspetsarna. Mode var hennes första ­förälskelse, inredning den andra. Det syns i familjens välkomponerade, harmoniska och eklektiskt inredda hem.

– Vi trivs så himla bra här. Det ska vara personligt och inte platt. Och finnas plats för lite lekfullhet. Det får inte kännas stelt.

Shabnam kom som bebis till Sverige med sin mamma och sina syskon i ­efterdyningarna av den iranska revolutionen. Hennes pappa flyttade till USA, numera driver han företag i både USA och Teheran – en stor förebild för Shabnam när det gäller entreprenörskap.

– Jag har alltid haft det där drivet att skapa något eget. Redan på gymnasiet ordnade jag och en kompis event. Jag gillar att bygga stämning och ge människor en upplevelse.

SHABNAM
 
SHABNAM
 

Hon drog ut i världen efter studenten och hamnade ett halvår i Sydamerika, reste från Amazonas till Rio. Under resans gång stötte hon och reskamraten ihop med en fotograf som kopplade ihop dem med en skodesigner.

Annons

– Vi var förstås där för att utforska kulturen men vi var också hungriga på att skapa något, eventuellt starta eget företag. När skodesignern undrade om vi ville ha agenturen för hennes märke i Norden blev vi paffa, men glada. Det är stora ord när man är 21 år ung. Men väl hemma startade vi vår agentur och på den vägen är det. Snart fanns skorna på NK.

Modigt och drivet och på den vägen har det fortsatt. De började resa till modeveckor och mässor runt om i världen. Och plötsligt satt de där med den nordiska agenturen för bland andra Sandro, Katharine Hamnett och Alexander Wang.

– Vi var tidiga med de varumärkena och dessutom valde vi att flytta till Oslo i samma veva. Norge var lite efter då, det såg vi som en fördel. Så agenturen byggdes upp där med butik som blev som en pr-plattform för oss. Vi reste mycket, vågade ta in okända designers och vi fick mycket press.

Och inspirerade av konceptbutiker som till exempel Colette i Paris ­började de tänka mer och mer på inredning och dofter, något som var helt nytt i Skandinavien då.

SHABNAM
 
SHABNAM
 

– Givetvis har jag tagit med mig det här tänket när det gäller mitt eget hem. Jag funderar mycket på vilken känsla som ska förmedlas. Hur viktigt det är med lifestyle, dofter och blommor för att göra hemmet till mitt. Och även om Mikael uppskattar ett vackert hem är det jag som inreder, det är ju det jag jobbar med.

Annons

Hemmet är en vindsvåning om 150 kvadratmeter i Vasastan i Göteborg, mitt emot Göteborgs universitet i ett hus från förra sekelskiftet. Shabnam och Mikael flyttade hit i början av 2018 efter att ha bott i en mindre lägenhet i den charmiga stadsdelen Haga. De lät måla om den i en dov färgskala från Jotun Lady, annars är det mesta som förut.

Det är en ovanligt charmig och rymlig vindsvåning med bitvis högt i tak, synliga bjälkar målade i mörkbrunt, spännande hörn och lösningar. Hallen bjuder på nästan 5 meters takhöjd och den gamla murstocken blir som en stor skulptur i rummet. Intill den står en dagbädd från Frama. Från hallen når du tv-hörnan och matsalsdelen. Sedan köket som har öppen planlösning och balkong. Efter köket når man den privata delen med tre sovrum, klädkammare och badrum via en lång hall som fungerar lite som ett galleri. Här syns det lekfulla i en stol av Moustache.

– Det var bara ett långt rum. Nu känns det mycket mer ombonat med det platsbyggda skåpet som rymmer mycket och som har plats för några favoritobjekt och en tavelvägg ovanför.

Annons

– Det är en härlig lägenhet, vi trivs verkligen. Vi gillar att bjuda hem folk och det är enkelt i en sådan här social lägenhet.

Det var viktigt att det skulle vara en lugn och angenäm känsla. Och med färgskalan, materialen och de noga utvalda tingen och möblerna har Shabnam och inredningsstylisten Sophia Bratt lyckats.

SHABNAM
 
SHABNAM
 
SHABNAM
 

– Det var jättekul att ta hjälp av Sophia och bolla idéer med henne. Vi har arbetat ihop och förstår varandra, säger Shabnam.

Annons

Hon låter sig inspireras av den belgiska inredaren Axel Vervoordt och hans känsla för färger. Och eftersom hon arbetar med inredning omges hon ju dagligen av dylika influenser. Trender ger hon inte mycket för, det ska vara behagligt och personligt.

– Jag gillar att resa och att kika in i andras hem för att inspireras. Och jag älskar The apartment by the line i New York, konceptbutiken där du kan handla allt. Snacka om att tänka utanför boxen och skapa något helt nytt. En butik inredd som ett hem som ständigt förändras.

När finanskrisen kom 2008 valde Shabnam och hennes partner att ­flytta tillbaka till Göteborg och Shabnam startade Misceo agency.

– Jag ville utveckla livsstilskonceptet. Inte för att jag någonsin kommer att tröttna på mode men kundbeteendet har ändrats. Du köper inte skor eller glasögon i därför avsedda butiker längre. Många lockas av bredden i lifestyle-butiker. Att någon annan gjort urvalet och tagit fram sina favoriter bland dofter, smycken, böcker till exempel, säger Shabnam.

Att helt enkelt arbeta mer hållbart, med färre produkter och mindre urval. Lite som hemma hos Shabnam och Mikael. Utvalt med känsla!

Text CECILIA VON MENTZER Foto MIKE KARLSSON LUNDGREN Styling SOPHIA BRATT

Läs mer: 

13 miljövänliga byten i hemmet, rum för rum 

9 sätt att förnya hemmet utan att köpa nytt! 

Lyxig styling med loppisfynd – 5 tips! 

Publicerat 11 december 2019
Annons