hemma hos Erik Frisk från mäklarbyrån Sjöman & Frisk

hemma hos mäklaren Erik Frisk – med harmonisk inspiration från japan

I hjärtat av Östermalm, med en stillsamt ljus färgskala. Här har mäklaren Erik Frisk hittat lugnet.

Styling
Annons
Se 5 stora badrumstrender 2023
Se 5 stora badrumstrender 2023
1:02

Ursprungligen ville Erik Frisk ta med sig lite av känslan av härliga hotell och resorter han besökt, och skapa något slags bohemisk nomadstil. Men inredaren Pella Hedeby, som varit delaktig i lägenhetens utformning från början, fick honom på delvis andra tankar.

»Visst kan man tycka att hotellet man bott på under semestern var härligt, men man måste reflektera över vad det var man egentligen gillade. Var det känslan, möblerna eller kanske att man var ledig? Allt som upplevs som härligt på en resort kanske inte alltid fungerar i ett hem i Stockholm«, säger Pella.

I stället styrde de tillsammans tankarna till Japan. Ett land som Erik aldrig besökt.

Annons

»Jag har alltid gillat japansk design. Jag älskar enkelheten i minimalismen och det lekfulla mellan olika element. Framför allt hur ingenting måste vara ’normalt’. Och sedan är ju sake är stor favorit. Men det är nog mer min bild av Japan än det riktiga Japan«, säger Erik.

Tavla, Mattias Storm. Golvlampa 9602 och fåtölj Pacha, båda Gubi. Soffa Freud, Newport. Soffbord Menhir, Living Divani. Taklampa Hotaru bouy pendant, Ozeki + co. Fat i travertin -  
Bord designat av Apt journal i travertin. Stolar CH23, Carl Hansen & søn. Lampa Hashira cluster pendant, Menu. Vägglampa Cassidra, Flos. Liten tavla, Marie Hazard. Stor tavla, James Brown.  

Erik har själv rötterna i Sydkorea, genom att hans mamma adopterades därifrån på 1960-talet.

Annons

»Jag har ingen särskild relation till det landet, men det smyger sig nog fram genom min avskalade smak.«

Det japanska spåret går igenom i hela lägenheten men märks kanske tydligast i sovrummet där blickfånget är en japansk plattformssäng. Sovkonceptet har anor tillbaka till 800-talet, men är här i en samtida variant, komplett med trådlös mobilladdning. Pella och Erik skapade gemensamt en skiss på sängen, som de sedan tog till en snickare. Den mjuka sänggaveln är ritad av Pella.

»Jag tycker om att ligga här inne och se ljuset förändras i vardagsrummet. Hur väggarna ändrar karaktär och hur ljuset förändras med årstiderna.«

Konst av Marie Hazard. Takampa Hotaru marker light, Ozeki + co. Sänglampa Viabizzuno, Roy Wall.  
Annons
Ett lågt sideboard i travertin som Erik ritat. Lampa av Partisans för Parachilna.  

Just väggarna är en av detaljerna som både sticker ut och håller ihop bostaden. Kalkstensfärg med en lätt varmgrå toning ger struktur och djup åt bostaden och binder ihop med stuckaturerna i taket.

»Redan när vi kom in i bostaden första gången fanns en härlig och lugn atmosfär här, trots att det var ganska trista vita, släta väggar. Den känslan har vi velat behålla och fördjupa«, säger Pella.

På väggarna märks också Eriks starka intresse för ung samtidskonst, med verk av bland andra Marie Hazard, Frank Moll, Mimmi Blomqvist och Mattias Storm.

Kök ritat av Pella och Erik och byggt av Vinninga snickeri. Krukor i trä från Bali. Krans från Bruun blommor.  
Annons
Bänkskivan är i travertin titan, en sten som utvinns i Iran och Turkiet och är mycket mörkare än den italienska.  

Harmonisk inredning hemma hos mäklaren Erik Frisk

Trots att bostaden totalrenoverats har man behållit lägenhetens själ, genom att knyta ihop med historien i fastigheten, uppförd 1888. Bland annat har de breda golvplankorna behållits och vitsåpats, liksom de både vackra och funktionella skafferierna i köket.

32-årige Erik Frisk köpte den 56 kvadratmeter stora lägenheten på Grev Turegatan i hjärtat av Östermalm för snart två år sedan. Han tog kontakt med Residence-bekanta inredaren Pella Hedeby efter att ha sett vad hon åstadkommit i några vänners hem.

»Jag stressar ganska mycket, både i jobbet och hur jag är som person. Så jag ville ha ett lugn och en harmonisk bostad där jag kan vila och hitta ro«, säger Erik.

Annons

»Erik har god smak och är väldigt påläst, så det har varit roligt att bolla idéer. Tanken har varit att skapa ett hem där man sparkar av sig skorna och bara lever, samtidigt som det ska vara så elegant att det även fungerar för representation«, säger Pella.

Fåtölj Pacha, Gubi. Soffbord, Menhir low table, Living divani. Taklampa Hotaru bouy pendant. Fat i travertin.  
Lite reseminnen och konst. Apa i papier maché från Bali och stentärning från Kappadokien i Turkiet. Tavla av Aythamy Armas.  

Ett material som återkommer i bostaden är den italienska kalkstenen travertin, ett ofta poröst material som innehåller avtryck och hålrum efter växtdelar som varit ingjutna i stenmassan, men senare multnat bort.

Annons

Förutom i det sandgula badrummet märks materialet i ett av bostadens roligaste inslag, en sockel som också fungerar som ett avlastningsbord.

»Vi hade en vision om en öppen spis i vardagsrummet, där sockeln skulle utgöra basen. När vi fick avslag på att ha en öppen spis valde vi ändå att gå vidare med sockeln, som blivit en effektfull plats att ställa olika föremål som ligger Erik varmt om hjärtat.«

Travertinen återfinns också i köket, dels i form av ett matbord, men framför allt i de stora bänkskivorna. Här har man valt mörkare travertin, där håligheterna fyllts igen med epoxi.

»När jag fastnade för stenskivan sa leverantören ’oj, sådana har jag inte sålt på säkert 15 år’. Då blev jag bara ännu mer sugen«, säger Erik.

Tavla av Frank Moll intill byrå från Englesson.  
Annons
Sängramen designade Erik och Roger på Vinninga snickeri byggde den. Sänggaveln har Pella designat för det svenska sovrumsmärket Serenité.  

Köket, i mörkbetsad ek, är ritat av Pella och byggt av en snickare.

»På min första skiss var det fullt av högskåp utmed väggarna för att få plats med förvaring. Men då sa Erik ’jag har ju inte så mycket kökssaker att förvara’. Det tycker jag är imponerande, att känna sig själv så bra, och dessutom inte bara säga ja till inredarens förslag«, säger Pella.

Induktionshällen från italienska Smeg ser dock misstänkt orörd och välputsad ut, trots att Erik bott i lägenheten i drygt ett år.

»Haha, ja, jag lagar aldrig mat. Jag jobbar ofta sena kvällar, så jag brukar köpa med mig något. Och så har jag ju mitt andra kök två våningar ner«, säger Erik och syftar på den italienska kvarterskrogen Trattoria Montanari som upptar gatuplanet i fastigheten.

Annons

»Först var jag lite tveksam till att bo ovanpå en restaurang, jag trodde det skulle bli stökigt. Men i stället är det jättehärligt, särskilt under sommar-månaderna när man går förbi uteserveringen och personalen och stammisarna vinkar och säger hej.«

Mitt i stan men mot en lugn, grön innergård.  
Två låga soffbord ger rummet en speciell och elegant känsla.  
Till höger i bild är Eriks sideboard, eller sockel som Pella säger, en lösning som blev i stället för en öppen spis. Där kan Erik ställa sina favoriter.  
Annons

Erik Frisk har arbetat som mäklare de senaste fem åren efter en tid inom bank- och finanssektorn. I mars 2021 startade han dessutom eget i form av mäklarbyrån Sjöman Frisk, som han driver tillsammans med ­Martin Sjöman.

»Det var naturligtvis en galen chansning att öppna under coronapandemin, men det har gått över förväntan, och nu är vi tio anställda som tillsammans blivit de mest anlitade i kvarteren, med fokus på just vackra hem på Östermalm och i Vasastan.«

Som mäklare med just kvarteren runt den egna bostaden som specialitet har Erik Frisk bra kunskap om utbudet och vet vad som är en god bostadsinvestering.

»Jag var inte alls så rationell som jag borde ha varit, med tanke på mitt yrke. Jag har ju full koll på marknaden och kan de exakta kvadratmeterpriserna i varje trappuppgång häromkring. Men här var det läget, potentialen och känslan som fick mig på fall, snarare än en kalkylerad uträkning.«

Annons

ERIK FRISK

Ålder 32 år.

Bor Stockholm, på 56 kvadratmeter på Grev Turegatan, ett kvarter från Karlavägen.

Gör Mäklare i egna firman Sjöman Frisk.

Erik trivs mycket bra i sin japaninspirerade inredning.  
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
0:55
Publicerat 19 februari 2023
Annons