Hemma hos Joanna Lavén och David Wahlgren på Lidingö

Hemma hos Joanna Lavén – en vintagedröm på Lidingö

Efter många renoveringar har inredarna Joanna Lavén och David Wahlgren äntligen hittat hem i 70-talsvillan, där inomhuspoolen har fått ge plats åt ett andra vardagsrum.

Styling
Annons

Det var redan i startgroparna av den förra lägenhetsrenoveringen som inredarna Joanna Lavén och David Wahlgren insåg att de ville flytta.

»Vi ångrade oss och insåg att vi ville ha hus. Vi ville ha tomt och mer frihet för barnen«, säger Joanna.

De renoverade klart och flyttade in i våningen på Östermalm, men sålde snart därefter och påbörjade jakten på drömhuset. Sekelskifte och ett läge nära stan där kontor och förskola fanns stod högst på listan. Men de fastnade inte för något av det de såg.

»Det tog väldigt mycket längre tid än vad vi hade trott att hitta hus. Vi var ute efter ett sekelskifteshus eftersom vi hade bott i sekelskifte och det blir ju ofta så att man är lite hemmablind och har bestämt sig redan innan«, säger David.

Vardagsrum hemma hos Joanna Lavén på Lidingö
Soffbord inköpt på auktion, som sedan kapats till rätt höjd, slipats och lackats av David. Golvlampa, vintage Pierre Guariche. I fönstret står bordslampan Bilia designad av Gio Ponti 1932 och vas från Mexiko. Tavla av Albert Johansson.  

Till slut var det slumpen som avgjorde jakten på drömhuset. På en visning fick de syn på ett 70-talshus som tornade upp sig på granntomten. Det var kärlek vid första ögonkastet och sekelskiftesdrömmarna var som bortblåsta. En månad innan de skulle flytta ut fick de höra från mäklaren att huset var till salu.

Annons

»Då åkte vi hit och köpte det på fotograferingen. Det var mäklarens snabbaste försäljning någonsin. Det tog en kvart så var det sålt. De hade inte ens hunnit fota klart.«

Öppen spis och detaljer i teak hos Joanna Lavén
Stolen Africa av Afra och Tobia Scarpa, 70-tal. Ljusstake på öppna spisen Tre kulor av Sigurd Persson. Till höger skymtar blombord i egen design.  

Det var de fina materialvalen, den slående utsikten över havet från de enorma fönstren i huset uppe på berget och storleken om hela 400 kvadratmeter som fick dem på fall.

»Det kändes väldigt välbyggt och genomgående påkostat, samtidigt som det knappt var rört sedan det byggdes. Vi köpte det som ett dödsbo av sonen till paret som var med och lät bygga huset för femtio år sedan«, säger Joanna och fortsätter:

»Allting var väldigt eftersatt rent ytskiktsmässigt eftersom de knappt hade gjort någon renovering, men det är en relativt enkel sak att återställa även fast det tar mycket tid och det är stora ytor. Det hade varit värre om de hade rivit ut fina originaldetaljer.«

Joanna Lavéns kök i hemmet på Lidingö
Kök ritat av Joanna och David och tillverkat av KFK Snickerier i teak. Vitrinskåpet är en nytolkning av ett platsbyggt original i huset. Ljusstakar och krukor, Svenskt tenn. Vas från hantverksbutik i Brasilien.  

Renoveringsbehoven till trots flyttade hela familjen direkt in i huset och hade en tanke om att inte behöva renovera allt direkt. Det 70-talsmönstrade kaklet i badrummet kändes charmigt och de hade ingen brådska. Men när de återvände till huset efter en veckas semester direkt efter flytten möttes de av flugor i hela badrummet.

Annons

»Vi fick gå runt och dammsuga bort avloppsflugor som satt på väggarna. Då insåg vi att vi behövde ta ett större grepp än vi tänkt direkt.«

Totalrenoveringen pågick i närmare sex månader och motgångarna bestod av både flugor, radon och asbest. Det var även första gången som familjen bodde mitt i ett av sina renoveringsprojekt.

»Vi började med övervåningen och bodde på undervåningen och sedan bytte vi och bodde på övervåningen. Det är klart det var meckigt med kök och så, men det är en lyx att vi kunde göra det. Sedan har det inte varit så roligt när barnen eller vi har varit sjuka. Det har fungerat, men det är klart det har varit påfrestande också.«

70-talshus på Lidingö
Dörrar i teak och glas leder ut till husets balkonger och tomt.  

Bland originaldetaljerna som bevarats och restaurerats finns platsbyggda vitrinskåp, garderober, dörrar och trappan i trä vars räcke fick slipas för hand i flera veckors tid.

Annons

»Vi försökte bevara så mycket som möjligt. Trappan och de platsbyggda skåpen var det mest jobb med, för det fanns en pool inomhus och eftersom allting är helt öppet i huset så hade fukten stigit upp och fått faneren att spricka och bubbla. Trappan slipades flera gånger om och olika behandlingar provades, men det blev nästan bara sämre och sämre innan vi till slut hittade rätt. Ett tag kändes som att det aldrig skulle bli bra.«

Blommiga tapeter och romantiska inredningsdetaljer har fått ge plats åt stilrena, moderna alternativ och en vägg togs ner mellan kök och matsal för att öppna upp i huset. Det finns dessutom ett helt nytt kök signerat Joanna och David.

Teakkök hemma hos Joanna Lavén
Blandare från Vola, klocka från George Nelson och lampa, vintage Angelo Lelli. Tavla i samarbete mellan Joanna, David och konstnären Jared Green. Stolar, vintage Joe Colombo. Bordslampa, Angelo Mangiarotti, golvlampa, vintage Mazzega och blå vas, When objects work.  

»Det fanns teak i huset och vi älskar det, så det var självklart att plocka upp teaken. Vi gjorde även en vinkning till det platsbyggda originalskåpet i trappan med vitrinskåpet på köksväggen. Det kändes ganska självklart vad man skulle göra här och det går väldigt snabbt och enkelt när man jobbar åt sig själv, eftersom vi har samma smak och inte behöver stämma av med varandra på samma sätt som med en kund«, säger Joanna och David fyller i:

Annons

»Vi tycker det är viktigast att det är snyggt och är inte så kräsna när det kommer till funktioner på exempelvis spis och ugn. Det gör det också enklare.«

»Är det ett välfungerande kök så duger det. Vi prioriterar utseendet och att det känns som ett trevligt kök att vara i«, instämmer Joanna.

Originaltrappa från 70-talet
Trappa i original, slipad och behandlad. Pall av Sori Yanagi.  
Superstudio-bänk, designad 1970. Vintage ljusstake av Gio Ponti och vas av Mattias Stenberg. Konsolbord av Osvaldo Borsani. Marmorkula köpt från stenbrotten i Carrara. Spegel, vintage, och tavla från auktion, okänd konstnär.  

Den största förändringen i huset är dock utan tvekan den tidigare inomhuspoolen som förvandlats till en soffgrupp i det nya vardagsrummet på bottenvåningen. Att ta bort poolen var inte självklart från början.

Annons

»Först tänkte vi behålla poolen mitt i vardagsrummet, vi tyckte det var lite coolt, men det skulle antagligen ha luktat badhus oavsett lösning«, säger David.

»Själva gropen är kvar, men den har bytt funktion och så har vi satt in större fönster. Det var mindre fönster på en vägg eftersom de hade velat bada nakna på 70-talet och ville ha lite insynsskydd«, säger Joanna.

Rummet har snabbt blivit en favorit för hela familjen. Framför soffan står ett egendesignat soffbord i marmor, tv:n göms i golvet när den inte används och intill den enorma soffan har en stor inomhusplantering fällts in.

Där soffan finns i dag låg tidigare en inomhuspool. Gropen omvandlades till sittgrupp, plantering och tv som kommer upp ur golvet med en tv-hiss. Lampa Snoopy från Flos.  

Större delen av inredningen i hemmet är ny, eftersom möblerna från sekelskiftesvåningen inte gifte sig med den nya omgivningen i 70-talsvillan.

Annons

»Vi har några få saker kvar, framför allt konst, keramik och glas, som fungerar lika bra här. Några lampor är också kvar, men möbler har vi successivt bytt ut. Man får ta det lite pö om pö. Det är ju ett stort hus och kostar mycket att fixa. Men vi hade en ganska tydlig plan över hur vi ville inreda alla rummen. Det hade vi i princip direkt, innan vi ens hade flyttat in.«

Soffbord i egen design, de organiska formerna är gjorda av onyx- och paonazzo-marmor.  

I huset finns även en hel del egen design. Inredarduon har tagit fram både blomlåda, sidobord och soffbord själva. Mixen av olika tidsåldrar, vintage, konst, naturmaterial och egen design är det som ger dem hemkänsla, menar Joanna och David. Att välja gedigna naturmaterial som sten och trä som åldras vackert är självklart för dem.

Annons

»Svenskar är väldigt praktiskt lagda. Utomlands har de lite högre tolerans för att saker är känsliga. Det är ju bra att saker ska hålla länge, men vissa saker slits ju också snyggt och saker måste få vara fina, annars blir det inte hållbart, för då river nästa person ut det.«

Mycket av den nya inredningen har fyndats på utländska nätauktioner och sedan rustats upp av dem själva. Såväl Verner Panton-fåtöljerna som soffbordet i trä i vardagsrummet är exempel på det.

Platsbyggt vitrinskåp från byggåret med konsthantverk samlat under flera år. Art déco-skulptur i brons och en keramikskulptur av Eva Zethraeus. Fiskvasen är en skatt från Mexiko.  

»Dynorna förstod vi att vi skulle behöva byta, men själva kromställningarna var så sönderrostade att vi fick ta till stålull. De behövde också svetsas ihop. Det var ganska mycket jobb, men att sätta sig med en flaska vin och stålull några kvällar kan samtidigt vara lite mysigt. Det är det man får förvänta sig när man köper gammalt. Ibland har man tur och ibland måste man fixa mer. Man kan också uppskatta det än mer när man jobbat lite med det.«

Annons

Nyckeln till att lyckas med auktionsköp är tid samt att leta brett, enligt Joanna och David, som hela tiden håller koll på auktioner åt både kunder och sig själva. Vill man göra fynd får man vara beredd att lägga ner tid i efterhand på att fixa till möblerna, menar de. Mest letar de utomlands, eftersom det är där de hittar unika objekt som inte finns i Sverige. Men de vill även slå ett slag för svenskt konsthantverk, som de båda anser är underskattat i Sverige.

»Det finns fantastiska konsthantverkare som säljs på olika gallerier och jag tycker inte de är särskilt högt prissatta, men det är många som verkar tycka det och som inte riktigt förstår grejen. Många vill i stället ha de säkra korten de har sett innan och vågar inte satsa på något unikt.«

Fåtöljer, vintage Pantonova, designade av Verner Panton, stenbord egen design. På soffbordet står en skulptur av Lisa Hellrup. Taklampa, okänd italiensk vintage. Liten pall under kaktus av Josef Frank, Svenskt tenn.  
Blombord i egen design och bordslampan Biagio, ritad 1968 av Tobia Scarpa. Soffa designad av Mario Marenco samma år som huset stod färdigt.  

Joanna och David har varit tillsammans i 20 år och deras gemensamma bostadskarriär började i en hyresrätt som omvandlades till en bostadsrätt. De började sedan flytta runt och upptäckte tjusningen i att göra projekt, något som ledde till att de köpte renoveringsobjekt.

Annons

Men när de väl har varit färdiga har det snart varit dags för en flytt igen. Antingen har familjen utökats eller så har de suktat efter ett nytt projekt. Parallellt med de egna renoveringsprojekten jobbade Joanna som inredningsstylist och David med digital marknadsföring, och snart fick allt fler upp ögonen för deras magiska blick för att skapa vackra hem. De började ta sig an andras projekt och i dag har de fullt fokus på inredning och renovering tillsammans.

»Vi jobbar ganska olika och har olika intressen, men vi har samma smak. En styrka är också att vi båda kan göra mycket, det är inte bara en av oss som kan rita ett badrum eller ett kök, och helhetskänslan vill vi få till tillsammans. Det är styrkan i att vara två, man har alltid någon att bolla med som har samma referensram.«

Inredarna Joanna Lavén och David Wahlgren har äntligen hittat hem i 70-talsvillan på Lidingö.  

Att vara partner både privat och i jobbet ser de båda som en fördel.

»Man är ärligare när det är ens partner. Kommunikationen går snabbare.«

Annons

Joanna och David har fullt upp, även om coronapandemin har präglat den gångna våren. Ett projekt i New York har precis kommit i gång efter att ha legat på is sedan i mars och de har även dragit i gång ett projekt i Schweiz, efter att alla projekt utomlands varit relativt stillastående under våren.

»Italien och Frankrike har varit väldigt nedstängda, så det har varit svårt med stenleveranser. Det har varit många förseningar som man fått tackla och diskutera med kunder, men det är inte så mycket man kan göra förutom att ringa och tjata och hoppas att man ska bli prioriterad. Men vi har också haft jättemycket att göra med projekt som har pågått i Sverige, de har ju varit i gång hela våren.«

Stillastående projekt och fabriker har dock inte lett till någon utförsäljning, utan snarare sinande lager, som allt fler vill ta del av.

»Många har tänkt att det är ett bra läge att förhandla och få bra priser, men det är snarare tvärtom, det har varit huggsexa. Man har fått slåss om exempelvis vissa tyger från Italien«, säger Joanna.

Platner-fåtölj omklädd i sammet i master bedroom. Taklampa av Carlo Scarpa för Venini, vintage, foto av Linda Alvegren och vaser av Christophe Delcourt för Collection particulière.  

Ytterligare ett järn i elden är det egna varumärket Vanitas, som gör exklusiv badrumsinredning och startades så sent som i höstas. Ett projekt som gått så bra, trots försenade stenleveranser, att de inte längre kan svara mot den stora efterfrågan som finns och nu delvis har fått lägga det på is.

Annons

»Vi hinner inte riktigt med. Vi kan inte ta in fler ordrar och trots att vi tagit bort köpknappen på vår sajt så får vi ändå in ordrar nästan varje dag. Vi har dessutom så mycket att göra med våra andra projekt, så vi tänker att vi kan lägga mer fokus på det någon gång i framtiden igen. Det är ju inte massproducerade produkter, utan de görs på beställning och vi vill att det ska vara en småskalig produktion.«

Matta av Lena Bergström för Designhouse Stockholm, soffbord vintage av okänd designer. Keramik från Blås & Knåda samt litet vintage sidobord av okänd designer. Fåtöljen Kangaroo ritad av Pierre Jeanneret.  

Tre år har gått sedan de flyttade in i villan som oväntat nog blev deras drömhem, men än är de inte färdiga. Näst på tur över saker att göra står en pool – denna gång utomhus. Och någon ny flytt blir det inte på länge.

»Vi sitter ofta och tänker vilken tur vi hade som lyckades köpa det här huset och att vi nu bor här. Det är svårt att se hur vi kunde ha fått det bättre. Det känns verkligen som att det är perfekt för oss.«

Joanna Lavén & David Wahlgren

Ålder 37 och 41 år.

Bor 70-talsvilla på Lidingö med två barn på 9 och 7 år.

Gör Inredare.

Aktuell med Flera privata inredningsprojekt både i Sverige och utomlands.

Foto: James Stokes

Styling: Joanna Lavén & David Wahlgren 

Läs mer:

Joanna Lavén: ”Jag har en dragning till sten”

Bästa tipsen inför köksrenovering – från proffset Joanna Lavén

Se ett av Joanna Lavéns vackra projekt här

Publicerat 10 september 2020
Annons