Hemma Hos låtskrivaren Simon Strömstedt på Södermalm

Behovet att uttrycka sig kreativt har följt låtskrivaren Simon Strömstedt genom livet. Hans senaste passion är inredningsdesign.

Styling
Annons
Kika in i Ellen Westöös magiska hem
Kika in i Ellen Westöös magiska hem
2:19

Låtskrivaren Simon Strömstedts lägenhet i ett funkishus på Söder är ett skolexempel på hur man får 38 kvadratmeter att kännas som det dubbla. Färgerna är ljusa och vilsamma. Den öppna planlösningen och en glasvägg mot sovrummet skapar långa obrutna siktlinjer. Känslan av rymd förstärks av två speglar som reflekterar det flödande dagsljuset och av den låga, inbjudande möbleringen.

Under de åtta steg det tar att gå från entrédörren till den lockande soffgruppen i andra hörnet har all stress i kroppen hunnit rinna av och försvinna. Vart man tittar fastnar blicken på vackra föremål: En skulptural vas på piedestal bredvid soffan. En samling spröda lerfat på förvaringsbänken längs ena väggen.

Annons

»Just nu är lägenheten möblerad som en stor tvåa fast den är liten. Problemet är att jag älskar saker«, säger Simon och slår ut med händerna.

Stora speglar med runda former hemma hos Simon Strömstedt
Speglar sprider dagsljuset i rummet. Bordslampa Ware Table Lamp, New works. Porslin, Granit. Vas Kolonn, Skrufs Glasbruk. Matbord Docksta, Ikea. Ovanpå står ett kärl i keramik av Simon och en ljusstake från Ferm living. Stolar, Ikea.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Keramik av Joel Sandelius.
Svart vas, vintage. Brun skål i keramik av Joel Sandelius.  
Annons
Simon Strömstedt i sin tvåa på Södermalm
 

»Jag kan älska att vara hemma hos folk som har för mycket av allt. Men jag har alltid huvudet fullt och vill komma hem till en lugn miljö. Jag har alltid älskat den japanska estetiken. Om jag tar fram något som jag verkligen tycker om så tar jag bort något annat.«

Lägenheten är utrustad med ett litet kök med köksö vid entrén. Köket övergår i ett vardagsrum med en matplats och en soffgrupp vid fönstret ut mot gatan. En mellanvägg skiljer köket från sovrummet med lägenhetens andra fönster.

Annons

Simon flyttade in för fyra år sedan. Eftersom sängen nätt och jämnt fick plats i sovrummet bestämde han sig för att förlänga rummet och ritade en tillbyggnad på väggen mot köket med symmetriska glasrutor i träramar.

Simon Strömstedt

Ålder: 29 år.

Yrke: Låtskrivare

Bor: Tvårummare på Södermalm i Stockholm.

Instagramkonto: @simonsonemanshow

»Jag ville att det skulle vara lite mer än en alkov och ville ge rummet lite New York-känsla. Nu älskar jag att gå och lägga mig. Det är skönt att vila ögonen på väggen, jag gillar de räta linjerna och symmetrin.«

Kärleken till kontrasterna

Den nya väggen fick sätta känslan för resten av lägenheten. Längs den motstående väggen satte han upp en lång förvaringsbänk. En poäng med att skaffa gott om förvaringsutrymme var att han skulle kunna ta bort överskåpen när han väl kommer sig för att renovera köket.

Sovalkov hemma hos Simon Strömstedt
Simon ritade en glasvägg för att förlänga sovrummet. Sängborden är tillverkade av pallen Frosta från Ikea.  
Soffa Ilva hemma hos Simon Strömstedt
Glasväggen mot sovrummet har Simon ritat. Skulptural vas av Anna Harström. Gardiner, Gotain. Soffa, Ilva. Hemma­­snickrat soffbord. Fåtölj, Driade.  
Annons

»Jag har velat renovera köket sedan jag flyttade in och har målat om det säkert fem gånger. Jag gillar att laga mat, men inte i det här köket. Överskåpen gör att det blir trångt och mörkt, gasugnen är hopplös och att ha kylskåpet i hallen är ju inte idealiskt. Men det är ett stort projekt som måste få ta sin tid.«

Träväggens och den långa förvaringsbänkens vinkelräta geometri mjukas upp av rundade former i soffgruppen, det runda matbordet och speglarna.

Annons

»Jag gillar kontrasten mellan hårda linjer och flödande former«, säger han och pekar på en skulptural träskål i en hylla i köket.

»Ett allmogekärl som det där hade inte tagit samma plats i ett allmogekök som det gör i den här lägenheten.«

Det var när han skulle sälja sin förra lägenhet som Simons inredningsintresse väcktes på allvar.

Vardagsrum hemma hos Simon Strömstedt
Den långa förvarings­bänken är dimensionerad för att kunna rymma köksgeråd. Vägglampan är köpt på Ellos och lackerad vit. Under lampan och på soffbordet står Simons egen keramik. Matbord Docksta, Ikea. Stolar, Ikea.  
Soffbord hemma hos Simon Strömstedt
Hemmasnickrat soffbord. Kopp av Karin Eriksson.  
Annons
Soffa Ilva och vägglampa från Ellos
Soffa, Ilva. Vägglampa från Ellos som lackerats vit. Simons egen keramik.  

Då öppnade Simon Strömstedt ögonen för inredning

»Jag fick hjälp av en stylist som styrde upp och tog dit en del egna möbler. Det var en typisk ungkarlslya utan någon riktig tanke bakom någonting, det billigaste av det billigaste, mycket stora mörka möbler. När hon var klar kände jag knappt igen min egen lägenhet. Hade det kunnat se ut så här de senaste sex åren!? Sedan dess har inredningsdesign vuxit till en av mina största passioner.«

En viktig kanal för inredningsintresset blev Instagram där Simon när det här skrivs har strax under 4000 följare. På kontot lägger han upp detaljer från lägenheten, ofta med kommentarer kring designen eller kring livet i allmänhet.

Annons

»Jag följer mestadels kvinnor som ägnar sig åt antingen mode eller inredning. Om man tittar på flödet så är det kanske hälften mode- och hälften inredningsdesign. Men man märker knappt skillnaden. Färger, former och influenser följer med mellan båda. Jag har lärt känna väldigt många människor via Instagram.«

Vas av Anna Harström
Skulptural vas av Anna Harström på hemmasnickrad piedestal.  
Kökshylla med keramik
I kökshyllan uppifrån: Tillbringare och keramik från By On. Keramik av Karin Eriksson. Keramik av Joel Sandelius. Glaskaraff från Hay. Bredvid hänger en tavla av Simon.  
Annons

Simon Strömstedt är uppvuxen med konst och design

Simon, som är son till artisten Niklas Strömstedt och formgivaren Efva Attling, är uppvuxen med konst och design. Behovet av att uttrycka sig kreativt har han haft sedan han var liten.

»I sexan fick vi spela in en kort video där vi skulle berätta var vi är om tio år. Jag sa att jag kommer att gå på designskola i London. Jag ritade kläder och sydde om secondhand-plagg. Mode har alltid funnits där och när jag upptäckte inredning blev det ytterligare ett sätt att uttrycka mig på«, berättar han.

Under en period när Simon var hemma med covid-19 under två månader bad han sin pappa köpa lera som han använde till att göra de spröda faten på förvaringsbänken bredvid oss. I skissblocken finns idéer till och ritningar på möbler.

Handgjorda fat av Simon Strömstedt
Keramik av Simon.  
Annons
Monokromt hemma hos Simon Strömstedt
På sovrumsväggen mot köket hänger motivet Raka av Ida Vikfors. Sängbord tillverkat av pallen Frosta från Ikea. Svart kruka i keramik, vintage.  

»De har ett väldigt minimalistiskt uttryck. Jag har bland annat ritat en dagbädd som jag ska fråga en kompis som har verkstad om han kan hjälpa mig bygga. Jag vill alltid skapa. Finns det inte möjlighet att skapa musikaliskt så får kreativiteten utlopp någon annanstans, genom att rita eller måla eller arbeta med lera.«

Simon skriver låtar både för andra svenska och internationella artister och för sig själv under namnet Simon August. Några kvarter västerut på Söder ligger studion där han arbetar. Men det händer att lägenheten får tjänstgöra som inspelningsstudio.

»Jag har en pytteliten set-up som jag ställer upp här hemma, en liten mikrofon och en keyboard. Om jag ska spela in sång så gör jag det faktiskt bäst här. Men jag är gärna ensam hemma då, haha.«

Läs mer:

Lotta Lundgren säljer sin lägenhet med studiokänsla – se bilderna här

Hemma hos Bruno Mathsson – Sveriges mest ryktbare designer

Häng med in i Cecilia Blankens magiska 60-talsvilla

Publicerat 05 februari 2021
Annons