– Lyxen med att bli vuxen är att tillåta sig att göra det som man tycker om, säger Peter Ødegaard.

Det är Lissabons sju kullar och floden Tejo, sägs det, som ger staden dess speciella ljus.

– Till och med de olika stadsdelarna har olika ljus, väldigt rent och inte så hårt. Arkitekturen spelar säkert roll. De hus som inte har kakelfasader är putsade, många har röda tegeltak, och alla trottoarer är klädda med gatsten, säger Peter Ødegaard, som bor halvårsvis i en vacker lägenhet i stadsdelen Príncipe Real.

Peter Ødegaard

 

Peter och maken Johan hade redan en lägenhet i ett klassiskt Lissabonhus med kaklad fasad och järnsmidesräcken när de hittade hit för snart fyra år sedan. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Huset är byggt i början av 1940-talet under diktatorn Salazars långa styre. Som många byggnader från den perioden har det en kärvt modernistisk utsida. Men insidan med dess kvarvarande inslag av art déco är inbjudande och generös. Vackra originalgolv, snickerier och stuckatur utstrålar en stillsam borgerlighet som aldrig blir skrytsam. En terrass på baksidan har utsikt över Bairro Alto. Längre bort skymtar floden, 25 april-bron och det gamla konservatoriet. Inte långt härifrån finns universitetets botaniska trädgård och den gröna Príncipe Real-parken.

– Att flytta in här var som att komma hem. Huset ligger högt och är byggt så att man kan stänga till och öppna upp för solen. Med terrassen och utsikten känns det som en liten våning. Det är väldigt portugisiskt, berättar Peter.

Peter Ødegaard
Peter Ødegaard

Johan arbetar i Stockholm och åker ner på semestrar och lång­helger. Somrarna tillbringar de tillsammans i sommarhuset vid Mälaren. Att det blev Lissabon är ingen slump. Deras första gemensamma utlandsresa för 25 år sedan gick hit. Sedan dess har de återvänt till Lissabon många gånger, Peter på uppdrag av bland andra Mateus, och Johan, som är tand­läkare, för att gå utbildningar. Tidigare har de också bott i Rio, och Lissa­bon med dess europeiska kultur och långa historia blev en naturlig medelväg för de båda skandinaverna.

– Det finns en melankoli och en nostalgisk längtan ut som jag känner igen från Skandinavien, ’saudade’ som det heter på portugisiska, en längtan efter någonting som man tror ska göra en hel. För mig är det en sorts förlängning av min bok Ljus och skugga. Att hitta de här vackra ställena och mötena har varit min drivkraft, säger Peter.

Under en hektisk period kring sekelskiftet var Peter Ødegaard Sveriges kanske mest efterfrågade blomsterkreatör. Han gjorde blomster­arrangemang för kungligheter och kändisar, producerade flera böcker och drev butiken Herr Peters blomster på Östermalm. Men tempot och den ständiga uppmärksamheten kostade på, och till slut behövde han en förändring.

– Det som hände efter karriären i Stockholm var väl nästan någon form av utbrändhet. Efter att ha haft ett serviceyrke, som floristyrket är, blev det viktigt för mig att komma bort och hitta ett sätt att leva som fungerade tillsammans med min man. Jag tror att man måste tillåta sig att pausa, att hitta ro i sin vardag.

I dag hjälper han företag och personer som vill bekanta sig med Lissabon. Han hyr ut en mindre studio och håller på att göra i ordning ytter­ligare en, hjälper till med kontakter och guidar runt.

– Det låter som en lek, men det är lyxen med att ha blivit vuxen – att man kan tillåta sig att göra det som man tycker om på ett mjukare sätt. Jag är störtkär i Lissabon, i ljuset och människorna, det nostalgiska och romantiska, hantverket och det närodlade som finns här, säger Peter.

Peter Ødegaard
Peter Ødegaard

Nästan allt i lägenheten har Peter hittat i butiker, på loppisar och marknader under sitt eget utforskande av staden. Från Stockholm fick han bara med sig en rutig matta från Knut, några tyger från Svenskt tenn och lite konst.

– Jag har försökt hitta all inredning här, det har blivit ett sätt för mig att lära mig vem som har möblerna och vem som har tygerna. Jag har valt saker som är lugna, som inte skriker för mycket efter uppmärksamhet. Jag försöker hitta den portugisiska själen, men göra det på mitt sätt. För mig är det viktigt att berätta något i allt jag sysslar med. Om jordelivet ska bli intressant måste du våga visa vem du är, säger han.

Här och där påminner snittblommor och gröna kvistar om årstiden utanför, men Peter känner ingen längtan efter att skapa blomsterarrangemang på terrassen eller ta sig an vinterträdgården på allvar.

– Jag har inget större behov av en egen trädgård. Det är viktigare med den inre trädgården. Jag kan gå bort till parken, det räcker för mig. Jag har försökt hushålla med min kraft och hålla igen på säljandet. Det är först nu som jag tycker att det är roligt att dela med mig av den här fantastiska staden.

Peter Ødegaard
Peter Ødegaard

När han åker till Stockholm tar han med sig en bit av Portugal tillbaka. Sedan ett par år är han skandinavisk representant för de klassiska kafémöblerna från Adico.

– Jag letade efter någonting att ta hem och hittade de här utemöblerna som jag är agent för. Det går långsamt och jag vill att det ska gå långsamt. Jag vill pröva mig fram och lära mig. Kanske blir det en ny bok också. Tanken finns där, säger han.

Om Peter Ødegaard

Familj: Maken Johan Drejer, som hälsar på så ofta arbetet tillåter. Taxen Olga, 10 år.

Gör: Blomsterkreatör, boende- och inredningskonsult samt agent för Adico i Skandinavien.

Bor: Lägenhet på 150 kvadrat­meter, byggd omkring 1940, i Príncipe Real, Lissabon.

Favoritbutik: A Vida Portuguesa.

Läs mer: 

Hemma hos stjärnarkitekten Danielle Siggerud 

Åhlens firar jul på Skansen! 

Hemma hos modejätten Kim Grenaa