Hemma hos PR-proffset Marcus Kollberg i Palma

PR-proffset och entreprenören Marcus Kollberg längtade efter ett ställe på en ljusare och varmare plats än Stockholm. Idag delar han sin tid mellan Stockholm och Palma.

Annons
Kika in i arkitekten Carl Nyréns 60-talshus
Kika in i arkitekten Carl Nyréns 60-talshus
1:10

Calatrava är Palmas äldsta stadsdel, med stenlagda torg och vindlande kullerstensgränder, medeltida kyrkor och bostadshus i skuggan av den stora katedralen La Seu. Många av byggnaderna är stadspalats med entréportaler stora nog för häst och vagn, fastigheter som varit hem för generationer av samma familjer. För tjugo år sedan var området otryggt på nätterna men i dag tillhör det Palmas lugnaste.

Här, i ett gammalt stadspalats tvärs över innergården från femstjärniga hotellet Sant Francesc, ligger pr-proffset Marcus Kollbergs lägenhet.

Huset är byggt 1735. Två trappor upp öppnar en magnifik gammal trädörr upp mot en rymlig hall med utsikt mot terrassen och palmerna på innergården. Lägenheten är uppdelad i en social del med ett stort vardagsrum, tv-rum, kök och kontor och en privat del med tre stora sovrum. Känslan av rymd förstärks av takhöjden med de gamla takbjälkarna fyra meter ovanför golvet.

 

 

Vid balkongen i köket står Eero Saarinens bord Tulip omgivet av stolarna Eames DSR och PK-8, av Poul Kjærholm för Fritz Hansen. På bordet, vas Dagg, Svenskt tenn, lampa Globe, design Verner Panton.  

»Balkongen i köket vetter mot en gränd som är väldigt mycket Palma. Jag glömmer det själv men blir påmind varje gång jag har gäster här«, säger Marcus.

Annons

År 2008 grundade han pr- och eventbyrån Ibeyostudio i Stockholm tillsammans med Lotta Brattin. De började tidigt jobba med mode- och livsstilsmärken och arbetar i dag med bland andra Thule, Breitling, Tommy Hilfiger, & Other stories, Grand Hôtel och Vans. I dag äger Marcus företaget tillsammans med Johanna Sörstrand. Han är fortfarande aktiv i byrån men har också startat en verksamhet inom fastighetsutveckling här på Mallorca. Vänner som kände till hans stora intresse för fastigheter och inredning började be om hjälp med att hitta olika typer av fastigheter och på den vägen är det.

 

 

Skrivbordet i kontoret är italienskt och klätt i läder. Arbetsstolar Eames EA-108.  

 

 

»I början arbetade jag mycket med Ibeyostudio, men det fungerade inte riktigt på distans. Så nu har det blivit mindre och i ett annat upplägg. Det har också gett mig mer tid och fokus på mina verksamheter här i Palma«.

Annons

Det var när äldsta dottern var ett par år gammal som han började tänka på hur det skulle vara att ha ett ställe någonstans där det var ljusare och varmare än i Stockholm. Han började leta i Barcelona, men spanska vänner där avrådde från att flytta dit med ett litet barn eftersom det är ont om bra parker och grönområden att hänga i.

»Många av mäklarna i Barcelona agerar på Mallorca också, så jag började leta här i stället. Jag tittade på vartenda objekt i lämplig storlek som fanns ute. Vi var här mycket, hyrde lägenhet över sommaren och jag blev kär i Palma. Det är verkligen en liten storstad som lever året runt«, säger Marcus.

Inte långt utanför Palma tar den vackra landsbygden vid. Men i själva staden är det normalt sett högsäsong hela året.  

Han tittade på både hus och lägenheter, inne i Palma och lite utanför. Snart hade han valt ut ett tiotal av båda, som han trattade ner till två favoriter. Till slut föll valet på det alternativ som skulle fungera bäst för en familj med ett litet barn: en lägenhet i Palmas äldsta del.

Annons

»Vi hade planerat att vara här ganska mycket och då vill man gärna ha närheten till stan. Du behöver bara komma en liten bit utanför Palma så har du plötsligt säsonger med stängda restauranger och livsmedelsbutiker på vintern. Det var jag inte intresserad av.«

Köksmöbeln kommer från Ballingslöv. Stilkrocken med den kitschiga kaktusen som bryter är typisk för hur Marcus gillar att inreda.  

Det gamla huset där lägenheten ligger ägs av tre bröder vars barn och barnbarn fortfarande bor kvar. Det enda som finns kvar av utrymmet som Marcus köpte är de vackra stengolven. Takbjälkarna doldes av droppande innertak och varken badrum eller kök fungerade ordentligt. Han tittade flera gånger innan han beslöt sig för att ta steget.

»Det var på gränsen att jag skulle våga ta mig an den. Speciellt när man inte kan vara närvarande hela tiden. Jag kände mig kanske till 80 procent säker på att det skulle gå och körde det sista på känsla.»

 

 

Balkongen i köket vetter mot en av stadsdelen Calatravas många slingrande gränder.  

Marcus blev tvungen att blåsa ut i stort sett allt. Han rev ner innertaken för att få fram de gamla takbjälkarna och öppnade upp fönstren, flyttade köket och gjorde nya badrum. Arbetet tog tio månader och Marcus flängde fram och tillbaka mellan Palma och Stockholm under tiden. Vid slutet av renoveringen hade de hunnit få sin andra dotter.

Annons

Den nya planlösningen och inredningen är helt och hållet Marcus design.

»Det var mitt drömhem jag skapade här. Nu när jag har bott in mig finns det väl kanske vissa saker som jag skulle göra annorlunda, men så är det väl alltid? Jag ville bevara åldern i lägenheten, till exempel genom att ta fram takbjälkarna, samtidigt som jag vill ha den här krocken med det moderna. Som de äldre originallamporna till de nyproducerade Chesterfieldsofforna i vardagsrummet. Det är blandningen och krockarna jag gillar.«

I vardagsrummet har Marcus kombinerat den nya Chesterfieldsoffan med äldre originaldesign som bröderna Catiglionis golvlampa Arco för Flos, Palm tree från Maison Jansen och Shell lamp från Maison Charles. Mellan sidoborden av Peter Ghyczy står Jonas Bohlins fåtölj Paris, designad 1999.  

Resultatet är ingen återhållsamt sval stilblandning direkt, det händer grejer.

»Om du tar bort allting i köket och vardagsrummet så är det kanske skandinaviskt svalt. Men jag tycker om att addera krockar som gör det intressant. Jag har en svaghet för kitsch och Hollywood regency. Det gör mycket för ett rum. Jag har inte riktigt kommit i mål än, men när gör man det?«

Starka mönster i kontrast mot sval marmor i det stora badrummet. Tapet Mauritius från Pierre Frey.  

Det är bara Chesterfieldsofforna i vardagsrummet och sängen som är köpta i Palma. Mycket fick följa med från Stockholm. Annat har Marcus köpt på auktioner, ofta i Holland och Belgien. Tidigare hängde han ständigt på nätauktioner men nu har det lugnat ner sig med det. Pressad på favoriter nämner han sextio- och sjuttiotal, särskilt från Danmark, Frankrike, Italien och USA.

Annons

»Jag köper hellre en stol som jag verkligen gillar än fyra stolar som bara är funktionella. Det har kanske inte alltid funkat jättebra med barn men man har blivit härdad. I början sprang jag som en idiot. Det är lite som när man har nya vita sneakers och vill att de ska fortsätta vara vita. När de väl har fått några fläckar bryr man sig inte lika mycket längre.«

Lägenheten har bara tre sovrum men skulle kunna rymma fler. Bredvid sängen i Marcus sovrum står ett sidobord av den ungersk-tyske formgivaren Peter Ghyczy.  

Sedan Marcus köpte lägenheten för fem år sedan har allt fler svenskar upptäckt Palma. Och det är inte bara soldyrkare och golfare som kommer längre. Många söker sig hit för den avspänt kosmopolitiska atmosfären, maten och den vackra äldre arkitekturen. Fortfarande är svenskar bara en liten del av dem som kommer hit, de flesta är från Tyskland och England.

Annons

»Vi har ingen lågsäsong här. Visst, det är mer folk på gatorna från påsk till september, men de restauranger man gillar är fulla året om. Bästa tiden är oktober, då det fortfarande är varmt i vattnet och färre turister på gatorna. Och det är ett enkelt liv med barnen, det finns mycket parker och lekplatser. Efter skolan går vi ner till havet och badar.« 

Marcus Kollberg

Ålder: 48 år.

Bor: Palma de Mallorca och Stockholm, med två döttrar, 4,5 och 7,5 år.

Gör:  Grundare och delägare i Ibeyostudio, Bellomaproperties.com och äger och driver Kollberg properties.

Aktuell med: nya restaurang- och fastighetsprojekt i Palma.

 

Text: Anders Bergmark

Foto: Jonas Ingerstedt

LÄS MER: 
Bohemliv på Mallorca hos Dusty Deco-grundarna

Helene Ogeborgs alldeles egna oas på Mallorca

Veckans hem: strandnära penthouse på Mallorca

Annons