Djärva tapeter, loppisfynd och arvegods – kika in i charmiga villan i Skanör

Djärva tapeter, loppisfynd och arvegods – kika in i charmiga villan i Skanör

Ordinärt och vanligt hus på utsidan. Charmigt och färgstarkt inomhus. När Lotta och Fredrik Moritz renoverar finns inga spärrar eller måsten. De kör på magkänsla och följer sin fantasi. Då blir det som bäst.

Annons
Så fixar du Camilla Läckbergs indredning hemma – inredningsarkitektens 4 tips
Så fixar du Camilla Läckbergs indredning hemma – inredningsarkitektens 4 tips
1:01

För några år sedan kände Lotta att det var dags för familjen att pröva något nytt. Döttrarna var i gymnasieåldern och skulle behöva pendla till skolor i Lund och Malmö. Varför inte sälja huset i Skanör och flytta in till Malmö? Bo centralt i en gammal våning med närhet till kultur, restauranger, barer och kaféer. Slippa pendla varje dag. Ju mer tanken fastnade hos henne, desto mer lockande kändes den. En dag var det dags att pröva idén på familjen.

Annons
Hemma hos paret Moritz i Skanör. Lotta i köket.
 

»Tjejerna var på direkt, de tyckte att det var toppen, säger Lotta. Fredrik jublade inte, men efter viss påtryckning från oss andra gick han med på att det var ”väl okej då”.«

Flyttade tillbaka till Skanör

Lotta och Fredriks boenderesa är en historia om att våga förändra i vardagen, ha mod att erkänna när det blir fel och göra något riktigt bra av en situation då inget blev som de hade tänkt sig. Efter att de sålt huset följde några aviga månader i stan under hösten 2016. Sedan fick båda nog, köpte ett nytt hus i Skanör och flyttade hem igen. Tillbaka till familj, vänner och närhet till natur, strand och hav.

Annons
Hemma hos paret Moritz i Skanör. Huset bland åkrarna.
 

»Det hann aldrig bli kul i stan. Det var bara tjejerna som tyckte att det var livet på en pinne. För Fredrik och mig blev det fel nästan direkt. Vi flyttade in i lägenheten i augusti och köpte detta hus i december samma år. Fyra månader i stan räckte för oss.«

Hemma hos paret Moritz i Skanör. Hyllor i köket.
 

Inne i huset väntar en härlig blandning av djärva tapeter, roliga detaljer, loppisfynd och arvegods. Smakfullt och charmigt. Och väldigt personligt. Resminnen från Indien och Afrika, keramik och tavlor som Lotta skapat.

Annons

»Det är mycket av allt! Jag vet vad jag tycker om och inte tycker om.«

Få hus till salu till rimligt pris i Skanör

Hemma hos paret Moritz i Skanör. Bokhyllor.
 

Fredrik och Lotta är nöjda med sitt hus. Det fungerar mycket bättre än vad de trodde att det skulle göra och svarar upp mot familjens behov. Tillräckligt med utrymme för att två vuxna ska kunna bre ut sig som de vill i vardagen och med så många rum att döttrarna har sina egna kryp-in när de kommer hem på besök. Ändå var det ett hus de fick ”ta på volley” och med en efterföljande renovering som i många stycken inte blev som de hade tänkt sig.

Annons
Hemma hos paret Moritz i Skanör. Bänk i köket.
 

»I Skanör är det väldigt få hus till salu, speciellt om man inte har 20 miljoner på fickan«, säger Lotta. När detta 1960-talshus dök upp slog vi därför till direkt trots att det såg för jäkligt ut med sunkigt badrum, slitet kök, fula golv och en stängd planlösning. Det fanns verkligen inget vi ville bevara, men mycket att förändra. Och det var tvunget att gå snabbt, vi hade två månader på oss innan vi var tvungna att lämna lägenheten i stan.

Hemma hos paret Moritz i Skanör. Matbord och vardagsrum.
 

Hantverkarna hann mycket på två månader. Ett finrum, ett sovrum och det gamla köket förvandlades till en öppen yta med nytt kök, matplats och vardagsrum. Lager av knottriga tapeter avlägsnades, plast- och heltäckningsmattor revs bort och tvättstugan liksom det ursprungliga badrummet fick ett rejält ansiktslyft.

Annons

Sätt färg med tapeter

»Visst, det blev bra till slut, men hade vi haft mer tid hade vi kanske gjort på annat vis.«

Hemma hos paret Moritz i Skanör. Köksbordet
 

Husets häftiga tapeter är dock precis vad Lotta och Fredrik ville ha. Grå apor och fåglar på orange botten i hallen, kaniner och fåglar i blått i sovrummet och så en mörk vägg med färggranna, exotiska fiskar i matplatsens närhet. Paret är inga försiktiga själar, hittar de något de gillar kör de på direkt. Modiga tapeter som sticker ut hör till favoriterna.

Annons
Hemma hos paret Moritz i Skanör. Satsbord, lampa.
 

»I ett 1960-talshus behöver man inte vara så försiktig, man kan släppa loss, säger Lotta. Här fanns inga vackra lister eller stuckaturer att framhäva, vårt hus är mer som en låda rakt upp och ner. Men till och med en låda kan bli vackrare med färg och mönster.«

Trädgården är en oas

Hemma hos paret Moritz i Skanör. Tapet i hallen.
 

Lotta har alltid tyckt om att kreera på olika sätt. Rita, måla, arbeta i lera. Att inreda är ytterligare ett utslag av hennes kreativitet. Oavsett om hon sitter vid staffliet och målar eller tapetserar är det själva skapandeprocessen som tilltalar henne. I det kreativa ligger också en rastlöshet – när hon är klar med ett projekt vill hon pröva något nytt.

Annons

Så vad händer när Fredrik och Lotta närmar sig målgång med huset? Sedan de flyttade in påsken 2017 har det pågått olika småprojekt invändigt parallellt med att paret successivt gjort om hela trädgården till dagens sköna oas med perennrabatter, krukor, köksträdgård, trädäck och fina sittplatser. I pipeline ligger en utedusch i trädgården. Men därefter?

Hemma hos paret Moritz i Skanör. tapet sovrum.
 

»Jag önskar att jag kunde säga att vi alltid ska bo här och fortsättningsvis bara ha det skönt och lugnt, men jag är inte skapad så. Ibland drömmer jag om att vi en dag tar oss an ett riktigt gammalt hus som vi kan renovera från grunden. Eller inte, vem vet?«

»Det blir i alla fall inte stan igen, det är jag säker på!«

Lotta & Fredrik Moritz

Bor: I hus, byggt 1967, i Skanör, Skåne.

Gör: Lotta är specialpedagog på gymnasiet. Fredrik arbetar med affärsutveckling.

Familj: Vuxna döttrarna Cornelia och Petronella.

Publicerat 27 oktober 2021
Annons