Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

Stilgurun Annaleena Leino-Karlsson stylar, fotar, ritar, flyttar och bygger. Vi tog en roadtrip till Ekerö för att ta pulsen på imperiet hon skapar på Mälarön.

Annons
Snygga och tidlösa lampor som sätter stilen
Snygga och tidlösa lampor som sätter stilen
0:58

»Sorry, jag måste ta det här, det är Tokyo som ringer«, säger Annaleena, och medan jag väntar funderar jag på hur Annaleena Leino-Karlsson får tiden att räcka till. Och på hur hon kan se så förbannat pigg ut när hon gör det. När hon inte inreder paradvåningar och skapar virala bildsuccéer för mäklarfirmorna Alexander

White och Eklund Stockholm New York komponerar hon ha-begärliga miljöer och insta-vänliga bilder för välrenommerade möbelföretag.

Hon producerar handsmidda klädhängare, ritar egna möbler och om kvällarna målar hon gärna på den stora tavlan som ska hänga i hennes vardagsrum. Ungefär var fjärde år bygger hon dessutom ett nytt hus till sig själv och sin familj. (Sa jag förresten att hon har fyra barn?)

Vi befinner oss på Ekerö bara några mil från stan, men de öppna fälten jag passerade strax efter Drottningholms slott på vägen hit uppmanade mig att genast dra ner bilrutan, höja musiken och njuta av att jag var på landet.

Annons

»Alldeles nyss såg jag en gubbe med ett metspö glida förbi helt ljudlöst i ögonvrån, tog lite tid innan jag fattade att han stod i en eka, haha … så surrealistiskt.«

Annaleena och Jonas ritar sina hus tillsammans och målbilden är oftast tydlig. Jonas står för det byggnadstekniska men överlåter utan problem det stilistiska till sin hustru »Den största utmaningen för honom ​är att lägga band på mina idéer och se till att de faktiskt går att genomföra.«  
 

Annaleena står på sitt kontor i kamelfärgad linnerock och blickar ut över hamnen i Ekerö sjöstad. I det svala, näst intill ljusterapeutiska nybygget intill håller hennes drömmiga projekt Anna Lena Interiors på att ta form.

Annons

»Min man är från Bohuslän så för honom är Mälaren bara en liten lerpöl, men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite magiskt att ha min arbetsplats här bland svanfamiljerna«, säger Annaleena.


I hallen hänger klädräcken från Annaleena design på display som i ett privat showroom. Soffa inropad på auktion. Sidobord, Hem. Piedestal från Studio Matti Karlsson med hand köpt på Nordiska galleriet.
 

Det är inte första gången den finskfödda stylisten och bloggaren Annaleena gläntar på dörren till sitt stilbildande hem. I samma veva som hon packade sin stora familj och lämnade den egenritade villan i Varberg (som visades i Residence 11/2011) för att komma närmare huvudstaden och satsa på sin business rekryterades hon till det handplockade bloggstallet på Residencemagazine.se.

Annons

Kort därpå knackade teamet på dörren till det tillfälliga hyrtorpet på Färingsö (nr 5/2014.)

Efter att ha tittat på otaliga tomter på ön slog de till och det riktiga husprojektet drogs igång. Snart stod det smakfulla betonghuset på sin plats i den lilla byn i Troxhammar. När Annaleena tänker tillbaka på vilka tomter de höll på att köpa osedda innan de i stället bestämde sig för att hyra torpet är hon väldigt glad över att de liksom lärde känna sin stig innan de drog igång.

»När vi flyttade hit hade jag ingen som helst relation till platsen, visste bara att vi ville åt lite Hallandskänsla och riktig lövskog. I dag äger jag ön känslomässigt, ungarna älskar sin skola och jag kan liksom inte tänka mig att bo någon annanstans. Att åka från stan, köra över bron och se slottet dyka upp som en overklig kuliss är som en av och på-knapp mellan jobbet och allt det andra i livet. En sådan naturlig antistressfaktor.«

Annons
Badrummet på övervåningen är helt inklätt i stenliknande klinkers. »Jag tog alla plattor och la evighetspussel med dem för att få någorlunda jämna linjer, det var svårt och sjukt tålamodskrävande men blev ju himla bra till slut.«  

Innan vi lämnar hamnen med de slående masterna för att ta bilen tio minuter bort till casa Leino-Karlsson tar vi vägen genom Annaleenas drömprojekt. Vägg i vägg med kontoret som hon delar med fem kreativa frilanskollegor ligger lokalen som hon den senaste tiden lagt ner stor omsorg på att förvandla till sitt nya showroom: Annaleena interiors.

Drömmen var att

vardagsrumsdelen skulle vara helt

kubisk, men det planlagda området tillät inte en sådan ritning så i dag sluttar taket något motvilligt. För den som inte vetat om visionen är det precis lika vackert. Soffor i vitt skinn, utgående modell från Ikea. Bord, Annaleena design.​ Puff, Annaleena interiors. Det vackra pianot är ärvt. Stol och golvlampa från Muuto. Matta, Annaleena interiors. Konstverk av finsksvenska Kristiina Haataja.

 

»Här ska jag konceptualisera all min kreativitet, i dag är min plattform något mycket mer än den oskyldiga bloggen jag startade för över tio år sedan. Det här blir som en fysisk förlängning av den. En lugn oas dit man ska komma för

Annons

inspiration. Allt jag ställer här går att köpa eller beställa, och känslan ska vara som ett komplett hem.«

Hon visar mig in i det kalkmålade rummet med det lilla

valvet mot Mälaren, här ska hon bädda upp ett sovrum i veckan. Det ska bara specialdesignas en gavel i något fint träslag först. Och på den tomma ytan ute i det stora rummet ska det stå ett färdigt kök om två veckor. Inga problem. Annaleena slår ut med båda armarna:

»Här kommer det snart att stå ett jättestort matbord med plats för tolv personer, i samma träslag som köket. Tänk vilka fantastiska middagar vi ska ha!«

Huvud av Kristiina Haataja.  
Samling favoritböcker på

serveringsvagn

från Smd design. Brun skulptur av Kristiina Haataja.

De andra figurerna fick följa med hem från en Egyptenresa.

 
Annons
 
 
Annons

Vi tar trappan upp på taket, kisar mot solen och kliver ut på det snygga stentaket. Annaleena visar var uteköket och de nya stolarna Tio från Massproductions ska stå.

»På samma sätt som man cyklar till äppelfabriken eller tar en utflykt till Rosenhill tänker jag mig att det här ska vara ett härligt stopp för den som vill dricka gott italienskt kaffe och titta på vackra saker i deras rätta miljö. Jag vill ha massor av fin konst här också. Stora verk! Fast man måste kunna plocka ner dem och måla om väggarna om det behövs.«

Annons
Överallt i hemmet

syns givetvis de handsmidda klädhängarna från Annaleena design

i olika former.

Här i sovrummet med den magiska jackan av Faye Toogood.

 
Uppdukat med

porslin från Duka, linneservetter

från Himla och

glas från Design

house Stockholm.

Marmorfat,

Stenhuggardottern.

 
Matbordet med bänk ritade Annaleena för tolv år sedan med en vision om att det alltid skulle följa med familjen. »Jag tänkte att vi skulle göra det så hållbart att det skulle kunna hänga med oss i hela livet. Fyra barn och sjukligt mycket O’boy-spill senare får man säga att det har klarat uppgiften.«  
Annons
Den stora sällskapsytan övergår sömlöst till kök där borstad aluminium

har lagts ovanpå stommar från Kvik. Dessutom är det tåligt mot finger avtryck och lätt att sköta om. Stor glasvas av Carina Seth Andersson. Svart porslin från Duka.

Taklampa, Artek. Stolar från Muuto.

 

När vi anländer till Leino-Karlssons hus tar en katt lika vit som den målade betongfasaden emot oss i den stora hallen. Här är precis lika stilistiskt och sobert attitydigt som bilderna Annaleena skapar. Köket i borstad aluminium övergår i en enorm matplats i svartmålad ask som helt naturligt glider in i en vardagsrumsdel omgiven av de öppna fälten. Takhöjden är svindlande.

Annons

Den betonggjutna uteplatsen används för tillfället mest som en skejtpark för kidsen och deras kompisar, och framför den öppnar sig snart en färdig pool. En våning upp ligger barnens rum på rad och när jag är på besök är deras dörrar målade i en dov rosa nyans.

»Vad himla fint!«, utbrister jag.

»Jaså det där, det är bara något vi målade för en plåtning häromdagen, det ska snart målas över igen, jag har bara inte hunnit.«

Skatepark eller uteplats? Det gjutna betonggolvet bjuder in till både och. Snart finns här även en pool att svalka sig i eller vila ögonen på om kvällarna. Tio-stol från Massproduction. Bordet är egen tillverkat för en väldig massa år sedan. Keramikskål, Ikea.​  

I slutet av den övre korridoren ligger Annaleenas och

Annons

Jonas fullkomligt ljuvliga sovrum. Som en lyxig hotellsvit större än en normalstor etta på södermalm. Siktlinjen där vi står är fantastisk.

»Jag är medveten om vilken lyx det är att ha ett så stort sovrum, men faktum är att vi verkligen använder det. Vår familj rör sig som en liten flock, vi gillar att vara på samma ställe. Det är inte ovanligt att mina tre yngsta fortfarande smyger in och lägger sig här på natten«, säger Annaleena och nickar mot madrasserna med svarta överdrag som står lutade mot väggen.

Det här är Leino-Karlssons andra husbygge och de vet

redan nu att det inte blir det sista. Från huset i Varberg tog de med sig mycket. Som att det kan vara lockande att bygga fina utrymmen som sedan inte används, för vem vill ha ett bibliotek som ingen är i?

»Vi kommer såklart att ta med oss en del grejer från det här huset också. Det måste betyda att det tredje huset blir helt perfekt?!«

Annaleenas förkärlek för en lugn färgskala dominerar även i sovrummet.  
Den svartmålade trätrappan med svetsat räcke är specialritad och går att beställa

via hemsidan

Annaleena.se.

 
Annons
 
 
Annons

Annaleena Leino-Karlsson

Ålder 39 år
Gör Stylist, designer och influencer.
Bor med mannen Jonas och de fyra barnen Alisa, 19, Liv, 13, Matteus, 10, och Kaleb, 9 år, i ett egenritat betonghus om 250 kvadratmeter i Troxhammar by på Ekerö utanför Stockholm.
Aktuell med Annaleena interiors, ett nyöppnat showroom i Ekerö sjöstad där du kan handla möbler och beställa specialritad inredning till ditt hem, uppmärksammade lägenhetsinredningar för Alexander White och Eklund Stockholm New York samt samarbeten med bland annat

möbelföretaget Massproductions.

Text: Josephine Blix
Styling: Annaleena Leino-Karlsson
Foto: Kristofer Johnsson

Läs också:

Kika in i unika arkitekthuset – inrett av stylistduon Kråkvik D’orazio

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Kika in hemma hos modekungen Daniel Lindström

Publicerat 15 augusti 2017
Annons