Det var i slutet av andra världskriget, när bostadsbyggandet i USA var satt på paus, som tidskriften Arts & architecture lanserade en kampanj för att utforska hur efterkrigstidens bostäder skulle kunna se ut. Projektet döptes till Case study house program och flera av dåtidens främsta arkitekter bjöds in: Charles och Ray Eames, Eero Saarinen, Richard Neutra och Pierre Koenig för att nämna några.

Under trappan till övervåningen står ett marmorbord från Public studio. Vas från Georg Jensen och fat från Wabi awa. Golvlampa, vintage. Print på Gustav Klimts motiv Seated nude, seen from behind. Specialbeställd matta från Knut mattor & textilier.

Sara och Mattias började skissa på huset redan 2010 när de fortfarande bodde i Moskva.

Resultatet blev en fantastisk samling hus som sedan dess blivit popkulturella ikoner – luftiga huskroppar med smäckra stålstommar och stora glaspartier som öppnar upp inomhusmiljön mot grönskande trädgårdar och poolområden. När Sara och Mattias Weinhandl, han landslagsforward i hockey som då spelade i den ryska proffsligan, bestämde sig för att bygga hus i Sverige så var de amerikanska Case study-husen en förebild. Valet av plats föll på natursköna Ekängen, knappt tio minuters bilfärd från centrala Linköping. Från vägen svänger man in på en betonggjuten innergård med en trädplantering i mitten, omsluten av bostadshuset, ett gästhus och ett garage.

Husets placering mot sjön ger en känsla av avskildhet trots närheten till grannar. I bakgrunden, Kitchen island från Röshult. Matbord och stolar från Gloster. Pergola från Nova markis.

Betongytorna som fortsätter mellan husen och det gemensamma taket länkar samman huskropparna till en helhet.

Framsidans anonyma fasad bryts bara av entrédörren i ädelask. Men innanför entrén öppnar sig huset mot den stora trädgården på baksidan och en enastående utsikt över sjön Roxen.

Sara och Mattias Weinhandl.

Sara och Mattias träffades 2007 när Mattias spelade i Linköping HC. Året därpå flyttade de tillsammans till Ryssland, där de gifte sig och så småningom fick sitt första barn. Redan under de första åren i Moskva bestämde de sig för att landa i Linköping när Mattias spelarkarriär var över. Efter många år i metropoler runt om i världen lockade lugnet i en mellanstor stad. 2010 köpte de tomten utanför Linköping. När de väl lämnade uppdraget till ett arkitektkontor hade de redan bestämt sig för hur huset skulle se ut.

Den gjutna uteplatsen i betong länkar samman de olika huskropparna. Solsängar från Röshult.

»Vi skissade upp huset med integrerad uteplats med pool, omgivande gästhus och gym. Vi visste att det skulle bli ett ställe där vi ville samla familj och vänner så det behövde finnas utrymme både inomhus och utomhus. Det måste finnas möjlighet att jobba och det måste finnas aktiviteter för barnen«, säger Sara.

»Vi fick vårt första barn 2011 och ville starta vårt familjeliv. Härifrån är det tio femton minuter vart man än ska och från Linköping finns det bra kommunikationer. Vi är väldigt nöjda«, fortsätter Mattias.

Matsalen med utsikt mot sjön. Matbord 195 naan, Cassina. Stolar Crown chair, Massproductions. Taklampa BD.09.01, Lindsey Adelman. Matta, Liljencrantz design, specialtillverkad av Kasthall.

Bostadshuset i betong har en putsad fasad medan gästhuset och de andra småhusen har träfasad.

Området var inte detaljplanerat så det dröjde innan byggarbetet kunde börja. Först vintern 2017 stod huset klart för inflyttning. Sara arbetar fortfarande med att få trädgården som hon vill ha den.

Bostadshuset är byggt i två plan, med sociala ytor på entréplanet. En trappa upp finns sovrum och badrum för barnen och för Sara och Mattias. Entrén leder in till ett stort vardagsrum med kök i öppen planlösning till vänster, och ett ljust tv- och sällskapsrum till höger.

Bänk BE01 från Louise Liljencrantz x KFK master cabinet makers. Måttbeställd spegel i mässingsram. Golvvas av Carl-Harry Stålhane.

Bänk och stänkskydd i rostfritt stål. Köksö i kalksten. Barstolar i läder från Zanotta. Specialgjort kök i vitbetsad massiv ek, från Lidhults.

Ljusa textilier i olika nyanser fångar upp och sprider dagsljuset. Hela långsidan består av glaspartier som gör terrassen och trädgården utanför till en del av rumsupplevelsen. En skir trädridå markerar slutet på tomten och bortom den breder sjön ut sig. På andra sidan reser sig flacka skogsklädda höjder med bebyggelse som anas i diset.

»Jag som inte är uppvuxen vid havet tycker om att man ser någonting på andra sidan, det känns avskilt men inte isolerat«, säger Mattias.

I vardagsrummet står en soffa från B&B Italia. Bord, Liljencrantz design. Skulptur, vintage. I förgrunden bänk från Liljencrantz design.

På baksidan finns också en tennisplan och en ganska stor gräsyta som används flitigt av barnen för fotboll. När sjön fryser till kan det hända att skridskorna kommer fram.

»Det är magiskt med sjön på vintern. Hela samhället kommer ut på isen och promenerar, grillar och spelar hockey«, fortsätter han.

Det stora badrummet rymmer både bastu, dusch och en stor platsbyggd kommod med två handfat. Från badkaret har man vacker utsikt ut över sjön. Badkaret i gjutmarmor kommer från Bathlife. Blandare från Dornbracht. Specialgjord sittdel/bänk i kalksten.

Husets insida är lika avskalat stilren som utsidan. Sara och Mattias har genomgående satsat på vackra naturmaterial som står för sig själva utan krusiduller. De exklusiva materialen, generöst tilltagna utrymmena och det naturliga ljusets flöde över dagen skapar ett stillsamt lugn.

»Vi gillar det modernt enkla med rena ytor väldigt mycket. Inspirationen kommer både från japansk estetik och från det eleganta formspråket, materialen och atmosfären som vi har upplevt många gånger vid Comosjön i norra Italien. Tidlöshet är en jätteviktig aspekt för oss. Vi är inte så inne på trender«, säger Sara.

Saras och Mattias sovrum är tapetserat med linnetapeter med struktur. På golvet ligger en tjock heltäckningsmatta. Golvlampa Vice versa, Carl Auböck, och Platner side chair från Knoll.

Ett exempel på materialens betydelse för atmosfären är parets sovrum en trappa upp. Här ligger en tjock heltäckningsmatta på golvet och väggarna är tapetserade med strukturerade linnetapeter. »Linnetapeterna tillför verkligen en ombonad känsla«, säger Sara.

»Under det första året hade vi målat för att väggarna skulle torka ut och det blev verkligen som natt och dag när tapeterna kom upp. De gör att man inte behöver så mycket annat.«

Loungen mellan matsal, kök och vardagsrum är en favoritplats. Fåtöljer Utrecht, Cassina, och bord SFS01 från Liljencrantz x KFK master cabinet makers.

Trappan är gjord helt i stål. Stegen är klädda i vitbetsad massiv ek och handledaren är klädd i läder från Tärnsjö.

För interiören har Sara och Mattias tagit hjälp av inredaren och designern Louise Liljencrantz. Flera av de fasta inredningslösningarna är ritade av henne och byggda av KFK snickeri. Många av möblerna kommer dessutom från Louise Liljencrantz och KFK:s gemensamma möbelkollektion.

»Vi hade många egna idéer men kände direkt att vi behövde hjälp med den röda tråden. Louise har verkligen fångat det eleganta och tidlösa som vi var ute efter. Hon har lyckats skapa den här harmoniska, varma känslan som är så viktig, trots att det är enkelt och avskalat.«

Sara och Mattias Weinhandl

Ålder 39 och 40 år.

Bor Villa utanför Linköping med barnen William, 9, och Max, 6 år.

Gör Sara är konsult inom trädgård och gör vissa inredningsprojekt. Mattias spelade hockey professionellt fram till 2012 och är i dag verksam i start up-världen samt delägare i restaurangen Stångs magasin.

LÄS MER: 

Familjens lada vid skogen – hemma hos Karin Boo Wiklander

Arkitektparet skapar nytt liv på Grams Gård på Österlen

Hemma på Söderslätt hos paret Odier