Hon lämnade Luleå för drömlivet i Malibu

Annons

Hon är på väg till Santa Monica och dess kända food market för att kolla in dagens erbjudanden. Klockan är bara strax efter åtta på morgonen, vädret är behagliga nitton grader, och efter att ha passerat ett område med dålig mobiltäckning stannar hon bilen för att prata lite grann med Residence i telefon. Helene Henderson har gått upp några timmar tidigare, matat getter, höns, katten och grisen och hundarna på sin »Malibu Farm«, ett hus med trädgård och en liten minifarm med nämnda djur, ett par bikupor och en överskådlig grönsaksodling.

Besöket på food market handlar om att köpa grönsaker till Malibu Farm Pier Café, som hon öppnade hösten 2013 på Malibus avgjort bästa location, The Malibu Pier, som sträcker sig rakt ut i Stilla havet. Caféet blev direkt hetare än hetast bland LA:s snygga och kända och dessutom världskänt bland organic foodies runt jordklotet.

Den bohemiskt lantliga inredningen fixade Helene till­sammans med sin kompis, inredaren Vanessa Alexander, på några dagar. Ut åkte diner­inredningen med sina röda vinyl­säten och in kom lite industri­chica detaljer och mycket matvaror.
Den bohemiskt lantliga inredningen fixade Helene till­sammans med sin kompis, inredaren Vanessa Alexander, på några dagar. Ut åkte diner­inredningen med sina röda vinyl­säten och in kom lite industri­chica detaljer och mycket matvaror.  

Helene är ursprungligen från Luleå och dotter till en svensk servitris och en afroamerikansk musiker. Mostern och mormorn var hejare i köket och Helenes matlagningsintresse grundlades redan som barn.

Annons

»Jag kan varken sjunga eller dansa eller spela boll, haha. Men laga mat kunde jag direkt«, säger hon på den lätt knastrande telefonlinjen.

Med foodie-talangen nedärvd från mammans sida och det amerikanska medborgarskapet från pappan var det fritt fram att ta sig över Atlanten. När Helene var arton blev hon övertalad av en kompis att följa med till Los Angeles. Kompisen lovade henne ett jobb och en bil och en kille, och hon åkte med 500 dollar på fickan och inget annat.

Helene har under det senaste året figurerat flitigt i amerikansk media, tack vare sin första kokbok The Swedish Table och den celebra Malibu Farm Pier Café.
Helene har under 2014  figurerat flitigt i amerikansk media, tack vare sin första kokbok The Swedish Table och den celebra Malibu Farm Pier Café.  

Via fotomodellsjobb träffade hon skådespelaren John Stockwell (Cougar i 80-talsklassikern Top gun) som hon gifte sig och fick tre barn med.
Hon drev catering­firma i LA och blev också en etablerad private chef, det vill säga gick hem till folk och lagade middagar vid speciella events. Paret letade länge efter ett hus i Malibu. John som är en surfare ville bo nära stranden och Helene ville ha lite jord att odla i. Till slut hittade de ett gammalt ruckligt Arts and Crafts-hus som låg granne med 28 hög­ljudda påfåglar och som förutom plats för odling även hade ett litet stall och en inhägnad bakom huset. Helene stortrivdes direkt med Malibus bakgårdskultur, »där i princip alla håller på med ekologisk vinodling och olivoljepressande och har ett antal bikupor …«

Getterna skaffades ursprungligen för att få bukt med ogräset på den en hektar stora tomten, men det visade sig att de hellre ville ta långa promenader på stranden. Här Helene med sin man John Stockwell, skådespelare och regissör. Till höger: Okra med salt.
Getterna skaffades ursprungligen för att få bukt med ogräset på den en hektar stora tomten, men det visade sig att de hellre ville ta långa promenader på stranden. Här Helene med sin man John Stockwell, skådespelare och regissör.  
 

För att bli herre över ogräset på sin egen tomt köpte Helene tre
getter på internet. Getterna ville dock hellre gå långpromenader på stranden och äta rosor och frukt än att tugga ogräs.

Annons

Efter getterna blev det en liten tjock gris som ett av barnen önskade sig i födelsedagspresent och sedan blev det höns. Grannkvinnorna som hade fått äta Helenes ekologiska, sunda mat när hon lagade mat till privata fester ville att hon skulle hålla i matlagningskurser. Av tre entusiastiska nära kompisar blev snabbt trettio och sedan hundra kursdeltagare. Sedan började hon arrangera middagar på farmen. Och så uppmanade en av gästerna henne att starta en blogg för recepten. Hennes make John föreslog att hon skulle ha en middag i Malibu Piers Café, som låg med en så härlig surfervänlig placering längst ut på piren.

Ingång till Malibu Farm.
Ingång till Malibu Farm.  

Ägaren var begeistrad och föreslog en tredagarspopup, »Malibu Farm«. »Vilken komplett idiotisk idé, tyckte jag då, en farm ligger väl inte på en pir, utan där djuren är, på land«, skrattar Helene. Efter popuppen, som givetvis var en strålande succé, tog det inte lång tid förrän Helene tog över hela restaurangen.

Annons

»Jag har under hela min karriär satsat på min magkänsla, allt har bara vuxit fram slumpmässigt. Det började verkligen med tre getter och lite matlagningskurser. Min matfilosofi handlar om att hålla det så enkelt

som möjligt och använda så bra råvaror som möjligt. Jag tror inte på halv­fabrikat, jag vill veta vad jag äter. Och det mesta blir godare med citron på …« Inom loppet av några månader har Malibu Farm Pier Café med sitt helt magiska läge etablerat sig som ett hett kändistips på den glamorösa stranden. Självaste Julia Roberts har ätit här, och Helene är en flitig gäst i amerikansk livsstilsmedia. Inför öppnandet av Malibu Farm Café på piren under hösten 2013 kände hon sig dock en aningen nervös.

»Jag hade aldrig drivit en restaurang och det blev så att vi fick 48 timmar på oss tills vi öppnade. Men med hjälp av min kompis Vanessa Alexander, som är proffsinredare, fixade jag det i alla fall.«

Annons

Hon började med tilltaget att slänga ut två stora läskautomater och fritösen, vilket av många ansågs rent vansinnigt.

Räkor i kokos­nöts­sås med morot och inge­fära. En typisk Helene-rätt, okomplicerad med fokus på fräscha råvaror.
Räkor i kokos­nöts­sås med morot och inge­fära. En typisk Helene-rätt, okomplicerad med fokus på fräscha råvaror.  
Yoghurt­pannacotta med passions­frukt, för recept se
Yoghurt­pannacotta med passions­frukt.  

»Ett strandcafé måste servera läsk och pommes frites, det är nästan lag på det«, säger Helene som under det obekymrade kaliforniska kynnet har en stor dos torr norrbottnisk humor med sig. »Det får de inte här. Vi serverar mashed potatoes med broccoli, take it or leave it.«

Ingen stjärnkock som inte skriver en kokbok, och Helene är givetvis inget undantag. Hennes första hette The Swedish Table och tog avstamp i hennes svenska matrötter. Nu är hon aktuell med Malibu Farm Cookbook, ett samarbete med den svenske matfotografen Martin Löf, som kontaktade henne för att han älskar mat och surf. »Normalt skulle jag ha sagt nej, men min mammas sista önskan på hennes dödsbädd var att jag inte skulle glömma mina svenska rötter, så jag sa ja till Sverige och Martin«.

Malibu Farm Cookbook, som kommit ut på Artimal Books förlag. Kan beställas via Adlibris, 236:-.
Malibu Farm Cookbook, som kommit ut på Artimal Books förlag. Kan beställas via Adlibris, 236:-.  

Läs också:

Kika in i Granitgrundarens vackra hem i Kapstaden

Designern byggde sitt hem bland trädtopparna – kika in

Vackert kalkstenhus på Gotland från 1800-talet

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 19 september 2015
Annons