Hemma hos Pia Ulin i Brooklyn

Den svenska toppfotografen Pia Ulin veckopendlar mellan New York och Stockholm. Vi fick följa med till hennes nya hemkvarter i Brooklyn.

Annons
Skärmavbild 2013-11-12 kl. 10.23.18
 

Att hon skulle bli foto­graf bestämdes redan i de tidiga tonåren, när Pia Ulin gick en foto­kurs. Men det blev en liten omväg via några år på rese­byråer, innan hon till slut tog mod till sig att satsa på bildvärlden fullt ut. Redan då, under det tidiga 90-talet, åkte den då 23-åriga Pia till New York, och blev fascinerad. Och förälskad. »Men jag fegade ur då. Jag tyckte att det var ett för stort steg att flytta dit. Och dessutom var det en spännande tid i Stockholm, det hände väldigt mycket i Sverige just då.« Men längtan till »det stora äpplet« hann ändå i fatt Pia lite senare, när hon hunnit bli en etablerad fotografstjärna med ett imponerande kundregister, där många tunga varu­märken trängs med både svenska och interna­tionella prestige­magasin. En dag bestämde hon sig för att satsa på den där drömmen, ta steget fullt ut – och pendla mellan sina favoritstäder.

Annons
Pia ulins brooklyn 4
Matplatsens vackra bord och bänkar i studion är byggda av studions egen snickare.  

Varför New York?
För fem år sedan behövde jag en ny utmaning som fotograf. Jag hade en väldigt bra karriär hemma i Stockholm, jobbade med de bästa kreatörerna och fantastiska kunder, men bar ändå på en längtan efter att utmana mig själv. Jag tittade mig omkring i Europa, Berlin, Barcelona och London men sneglade mer och mer åt New York. Jag bodde där ett par år i början av 90-talet, så USA känns hemma för mig. Plötsligt kände jag att jag hade både mognaden och erfarenheten att våga mig på The Big Apple.

Annons
Pia ulins brooklyn 3
Utsikt från ett av studiofönstren.  

Hur gick du rent praktiskt tillväga?
Jag sökte några agenter och fastnade för Thomas Treuhaft. En liten, stark agentur som represente­rade den kända mode- och lifestylefotografen Tim Walker då. Jag blev oerhört smickrad och stolt när de ville ha med mig i sitt stall. Nu har jag varit med dem i över tre år och det har varit otroligt spännande att få ta sig an den här staden med deras uppbackning. Jag känner att jag får tillgång till de möten och människor jag vill ha. Och här är det så lätt att komma in i sammanhang, amerikanerna är otroligt välkomnande. Dessutom finns också en europeisk commu­nity där alla hjälps åt.

Annons
Pia ulins brooklyn 1
 

Men var är hemma någonstans nu, i Stockholm eller New York?

Jag har över hundra resdagar om året i jobbet så ibland undrar jag om det spelar någon roll var jag bor! De första åren pendlade jag mellan Stockholm och New York, men sedan ett halvår tillbaka har jag en lägenhet i Brooklyn. Nu är det min bas. Jag delar studio med Carin Sheve som är inredningsstylist, vi hjälper och peppar varandra. Jag jobbar med olika amerikanska kunder men har naturligtvis många av mina svenska och europeiska kunder kvar. Jag har också en agent kvar i Stockholm, Camera link. Jag kommer alltid att ha mitt hjärta kvar i Sverige förstås. Där bor också min man och en av mina döttrar. Min äldsta dotter bor och pluggar i San Francisco. Det är klart att det är jobbigt att pendla på det här sättet. Men jag har valt det själv, det får man inte glömma. Och när jag väl är på plats här i New York, överväldigas jag alltid av ett slags lyckorus. Och då är det värt det.

Annons
Studio i brooklyn
»Även om det är jobbigt att resa så mycket som jag gör, är det i slutänden värt det. Jag blir lycklig varje gång jag kommer hit«, säger Pia, här i sin studio i Brooklyn.  

Men är New York verkligen det bästa stället för att fotografera just inredning?
Många undrar samma sak! Här finns egent­ligen ingen regel­rätt inredningstradition. New York är inget mecka för design och inredning som Milano till exempel. Men i stället finns det fantastiska platser att fota på, och en energinivå hos människor och projekt som är helt otrolig! Varje dag är ett äventyr, jag känner mig lycklig över att få uppleva detta. Sedan hoppas jag på att kunna överföra den känslan till mina europeiska kunder och stylister som har den där stilen som behövs för att göra riktigt snygga och moderna inredningsjobb.

Annons
svensk i brooklyn
Lägenheten i Brooklyn är numera »hemma« för Pia Ulin.  

Ditt bästa restips?
Jag har ett guldkort, så att jag snabbt kan ta mig förbi köer. Det är väldigt skönt när man står på Arlanda klockan fem på morgonen … Sedan är jag väldigt disciplinerad när det gäller jetlag. Lokal tid gäller, så fort jag landar. Det är bara att bita ihop.

Pia ulin lagenhet i brooklyn
Pias sovrum i Brooklyn är en lugnande oas efter långa arbetspass.  

 Inspireras av Pias bästa Brooklyntips här

Publicerat 12 november 2013
Annons