Hemma hos Panini Internazionales grundare

Huset på Holmen – hemma hos Paninis grundare

Teak, tegel, tak i koppar och ting som matchar 60-talet. Familjen Constantinous hus i Saltsjö-Boo bjuder på stora sociala ytor och snygga kontraster.

StylingJenny Martinsson
Annons
Fyra stora kökstrender 2021
Fyra stora kökstrender 2021
1:05

Vägen vindlar sig längs sjön i Saltsjö-Boo utanför Stockholm, här ligger skärgårdsvillor intill 60-talslådor, arkitektritade drömhus på charmiga skogstomter. Dold bakom björkar liksom på en egen holme ligger den tegelröda lådan där familjen Constantinou bor sedan 2011. Är den från 1960-talet, eller?

ANNA CONSTANTINOU

Ålder 41 år.

Gör Ekonom och driftchef på familjeföretaget Panini internazionale.

Bor Hus i Saltsjö-Boo tillsammans med maken Christo, en av ägarna till Panini, barnen Stella och Dante och bonussonen Noah. Bonusdottern Elvira har eget boende.

Nej, minsann, visar det sig! För många år sedan, långt, långt innan familjen flyttade in, strippades sekelskiftesvillan in på bara läkten. Nu ståtar här en helt tegelklädd kub med koppartak och stora fönsterpartier som blickar mot sjön.

Annons

»Visst är det svårt att förstå att det inte alltid sett ut så här?« säger Anna Constantinou.

DCW Eames stol
Stolen Dcw formgiven av Charles & Ray Eames för Vitra står i ett hörn av vardagsrummet.  Foto: Jesper Florbrant

Hon bor här med sin make Christo, bonussonen Noah samt gemensamma barnen Dante och Stella. Hon är uppvuxen i Skellefteå, han på Södermalm i Stockholm. De bodde i lägenhet i Stockholms city när de slog sina påsar samman. Efter något år längtade framför allt Anna hus och skärgård. De tittade på villor lite överallt i Stockholms närförorter, men när de kom körande och anade huset på holmen visste de att det var det här huset som skulle bli deras.

Vardagsrum
Lerch snickeri & träinredningar har gjort de nya fönsterna och listerna i teak. Soffa, Bo concept, soffbord, Lerch, matta köpt i Grekland, taklampa, Verner Panton.  Foto: Jesper Florbrant

Även om vissa delar var i perfekt skick, köket till exempel, insåg de att de behövde bygga ut för att få mer sociala ytor och sovrum till alla och öppna upp med ännu fler stora fönster.

Annons

»Vi ville få in ljuset ännu mer, och kunna följa årstidernas skiftningar.«

Husets fasad i tegel
Den tegelröda villan blickar mot sjön. Stora fönsterpartier ramas in av teak.  Foto: Jesper Florbrant
fönster
Naturen är ständigt närvarande hemma hos Anna och Christo i Saltsjö-Boo.  Foto: Jesper Florbrant

Så man gick från 160 kvadratmeter till 240 genom att bygga ut huset mot sjön. Dessutom byggde de en helt ny brygga och rensade bort mängder med sly på tomten. På det övre planet blickar franska balkonger ner mot vattnet, med nya räcken. Fönstren är klädda i teak, ett känsligt material som kräver sitt pyssel. Särskilt eftersom huset ligger i söderläge. Runt huset går en stor terrass i granit. Terrassen har även fått trappsteg som leder ner mot naturtomten.

Annons

»Stella vara bara ett år, så det var naturligtvis lite kaosigt att bo mitt i en renovering som tog en del tid«, säger Anna.

Anna Constantinou med barnen Stella och Dante
Mamma Anna med Stella och Dante i vardagsrummet. Lampa, Foscarini.  Foto: Jesper Florbrant

Maken Christo, som äger matkedjan Panini internazional i Stockholm tillsammans med sina tre bröder, är passionerat intresserad av inredning och arkitektur.

»Han kan sitta långt in på nätterna vid datorn och skissa och rita. Så tillsammans med arkitekten Peter Bäckström från Bau är det han som planerat utbyggnaden.«

vardagsrum
Trappräcket fortsätter runt balustraden på övervåningen och ramar in den utskjutande delen över vardagsrummet – allt mynnar ut i vackra linjer och fina detaljer.  Foto: Jesper Florbrant
Annons
matrum
Med utsikt som denna är tavlor överflödigt... I matsalen superellipsbord, stolar från Kartell, ljus patchworkmatta från Grekland.  Foto: Jesper Florbrant
Kök
Köket har kalkstensgolv, köksö, öppna hyllplan och ljusramp från Rubn lighting.  Foto: Jesper Florbrant

Stora fönsterpartier ramar in det stora, öppna vardagsrummet, blå modulsoffor blir som bulliga skulpturer och matchar 60-talsstilen. Fönsterkarmarna är djupa och i teak, ett kvadratiskt fönster på kortsidan blickar ut mot trädgården och blir som en naturskön tavla i rummet. På golvet ligger ett svart plankgolv. Det hela känns lite som Don Drapers våning på Manhattan.

Annons
sovrumsfönster
Lamellgardiner silar ljuset i parets sovrum. Utgång till fransk balkong.  Foto: Jesper Florbrant
Sovrum
Mjuka drömmar bäddas in i det gråa sovummet, där heltäckningsmattan matchar väggfärgen. Garderober, sängbord och gavel från Lerch snickeri. Lampa, Rubn lighting.  Foto: Jesper Florbrant

»Det enda vi ångrar är att vi inte sänkte ner en del av golvet här i vardagsrummet redan från början, men det kommer vi säkert göra«, säger Anna.

På bottenvåningen finns, förutom nämnda rum, kök, matsal, tvättstuga, badrum och stor hall. En vacker stentrappa med smidesräcke leder upp till övervåningen. Den övre våningen bildar en balustrad över den undre, och det vackra smidesräcket fortsätter från trappan och hela vägen längs balustraden. Denna lösning gör förstås hela intrycket oerhört luftigt och takhöjden i öppningen skänker skön rymd. På våning två finns familjens fyra sovrum, ett sällskapsrum med teve, Annas kontor och två badrum.

Annons

»Jag är så förtjust i vårt sovum med de grå väggarna och den grå, mjuka heltäckningsmattan. Det är så tyst och ombonat.«

detalj vardagsrum
Den svartvita basen bryts av med blå modulsoffa från Bo concept, stolen Dcw i rött, Vitra, soffbord, Lerch snickeri och mattan från Grekland.  Foto: Jesper Florbrant

»Vi gillar inredning båda två och tycker om kontraster. Det svarta ­golvet mot de vita väggarna, blåa soffor och så den röda Eamesstolen som ett utropstecken. Men vi vill gärna ha det luftigt och inte för plottrigt.«

Anna har sitt kontor på övervåningen. Arbetsbord, Lerch.  Foto: Jesper Florbrant

Just köket är spatiöst med en rejäl köksö med inbygd fläkt som kommer utskjutande ur bänken. En takfläkt hade blivit tung och bökig här. Luftiga Stringhyllor istället för överskåp. Det här är en familj som tycker om att ha gäster och köket är en samlingspunkt.

Annons
Anna, Stella, sjön och den stora rhododendronbusken.  Foto: Jesper Florbrant

Och framför allt Christo är mycket matlagningsintresserad, runt ­köksön hänger gästerna gärna. Eftersom Christos familj har rötterna i Grekland blir det förstås en hel del grekiskt på menyn. Hemma i den tegelröda 60-talslådan med plats för många.

Läs mer:

Angelica Blick säljer sin lägenhet – se bilderna här

Sofias stora lyxrenovering – av Villa Solbacken

Dusty Deco fyller 10 – se bilderna på nya möblerna

Publicerat 13 oktober 2020
Annons