I fru Stilistas stuga

Annons

Det ser ju fortfarande likadant ut här, mamma? Tystnad. »Eh«, harklar en rodnande Jenny, som nyligen var på besök hemma hos vänner med treårige sonen. »Noah är van vid att vi ofta gör om hemma. Han tror att alla har det så.« Sedan slutet av 2006 bor Jenny – mer känd som stylisten Fru Stilista på Instagram där hon har drygt 5 000 följare – tillsammans med sin make Martin och deras tre barn i en gammal kaptensvilla i Råå, strax söder om Helsingborg. Det är ett hem i ständig förvandling. Fru Stilista pepprar sina Instagramföljare med grafiska glimtar av tillvaron, det är vackra stilleben, bilder på pågående stylingjobb, dotterns födelsedagstårta och de nya zebrarandiga byxorna i en salig blandning. Jenny har alltid jobbat med både mode och design på det ena eller andra sättet.

hemma hos fru stilista vardagsrum
Den vackra 1970-talsmattan från Beni Ourain tar för sig i vardagsrummet, som möblerats med två vintagesoffor och en Diamond chair designad av Harry Bertoia. Den vägghängda lampan 265 är från Flos, den mindre lampan på byrån kommer från Design by us och köptes på Rue verte i Köpenhamn. På det egen­tillverkade soffbordet står en Nagel-­ljusstake. På väggen Jennys egen oljetavla (till vänster) och en fotoprint av Hannah Lemholt för Love warriors. Ovan ses undersidan av gångbron mellan barnens sovrum och resten av huset.  
jenny_hjalmarsson_boldsen
Trebarnsmor Jenny Hjalmarsson Boldsen är inredningsstylist och dekoratör. Hon och maken Martin bor sedan 2006 i en ombyggd kaptensgård i Råå.  
Annons

Som 25-åring startade hon en egen butik efter att under några år ha arbetat som dekoratör för en stor modekedja. Den egna, 100 kvadratmeter stora klädbutiken i Ängelholm som från dag ett gick strålande, växte snart till 250 kvadratmeter och kom att även inkludera inredning och design. »För ett tag sedan kände jag att jag var redo för nästa fas i livet. Så jag sålde«, berättar Jenny osentimentalt. Efter att ha levt ett stressigt stadsliv med många inköpsresor var tiden inne för något nytt. Jenny och Martin började leta efter ett hus som kunde fungera för familjeliv och gick på ett oändligt antal husvisningar. »Det mesta vi såg kändes så sönderrenoverat. Det slutade ofta med att vi vände direkt i dörren.« Men så en dag, precis när de gjorde sig redo att vända på klacken, ekade ett »hallå vänta nu lite!« genom huset. Det var den kvinnliga mäklaren som hojtade. »Ni känns bekanta – jag har visat er en förfärlig massa hus! Vad är det ni är ute efter egentligen?!« undrade mäklaren frustrerat. När hon fick höra om Jenny och Martins drömmar om ett billigt hus »att sätta tänderna i«, föste hon de direkt in i sin bil. Några minuter senare stod Jenny och Martin på en liten och övervuxen innergård med gräs upp till bröstet. Framför sig hade de ett fallfärdigt gathus med tillhörande stall. Utan att ens ha satt sin fot i huset bestämde de sig för att göra det nergångna stället till sitt. Två dagar senare var köpet klart och Jenny satte igång med att rita om den vanskötta byggnaden efter eget huvud. På grund av det dåliga skicket fick de, trots K-märkning, möjlighet att återuppföra huset från grunden – men strikt enligt dess tidigare arkitektur. Husets golv sänktes och stallet byggdes ihop med bostadshuset. Under den årslånga renoveringen inreddes även råvinden – nu bor familjen på spatiösa 290 kvadratmeter.

Annons
hemma hos fru stilista arbetsrum
Vid skrivbordet från Ikea arbetar Jenny många sena nätter. Zebramattan är antik och stolen är från Olsson & Jensen. Skåpet fick Jenny tag på genom bekanta i Helsingborg.  
hemma hos fru stilista arbetsrum 2
Vid sidan om datorn är penslarna, pennorna och saxarna Jennys viktigaste arbetsredskap. Plexiglas­askarna från Hay är fyllda med personliga värdeföre­mål, och bilder och doft­ljus från Byredo.  

För att komma in måste man böja huvudet, för att inte slå skallen i det lilla gathusets låga dörrkarm. Men skenet av det till synes minimala stenhuset från 1847 bedrar – väl inne överraskas besökaren av ett rymligt kök som bjuder på högt i tak. »Folk blir alltid förvånade när de kommer in i huset. Vi ville ha stora ytor och en lite kantig stil på inredningen i ett hus som utifrån är ganska gulligt«, förklarar Jenny.

Annons
hemma hos fru stilista badrum
Badrummet på ovan­våningen är väl tilltaget i storlek för att passa hela familjen. Badkaret och de vita handfaten är från Duravit och armaturen är inköpt hos Dornbracht. Från fönstret har danskfödde Martin utsikt mot hemlandet under tandborstningen.  
hemma hos fru stilista badrum 2
Den vackra originaldörren i badrummet leder in i ett mörkkaklat duschrum – allt för ett långsamt uppvaknande på morgonen. Granitplattor utgör golvet i badrummet.  

En handfull rum står fortfarande i kö för en makeover. Badrummet på botten­våningen ska göras om. Köket ska byta plats med vardagsrummet. Gården ska omvandlas till vackert uterum med utomhuskök. Med jämna mellanrum får Jenny ett ryck och arrangerar popup-loppis i Råå. »Jag hyr en lokal och öser in kläder, skor och inredning till försäljning. Jag kallar det för min lyxloppis«, berättar hon. Därefter gör hon stilmässiga omstarter, börjar om från början och plockar in grej för grej. På så vis skapar hon ständigt nya rum och uttryck. Just nu är stilen »mer nytt än nött«. Men vi kan nog räkna med att det inte ser likadant ut nästa gång vi kommer på besök.

Annons
hemma hos fru stilista sovrum
Den svarta mattan från Private 0204 skapar kontrast i det annars så ljusa sovrummet. Sänglampan är ett vintagefynd och stolen kommer från Olsson & Jensen.  
hemma hos fru stilista ovanvaning
Barnens lekrum är möblerat med soffa från ­Eilersen som fått nytt överdrag och kuddar från Day home. Spegeln är inköpt hos Olsson & Jensen och lampan på bordet är Achille Castiglionis Gatto från Flos. Den sju meter långa träbron, vars räcke Martins bror tillverkat, leder in i det gamla bostadshusets inredda råvind.  
hemma hos fru stilista 2
Vid sidan om doft­ljusen från Byredo ligger Jennys egna smycken och ett antal originalknappar från Coco Chanel.  
Annons
hemma hos fru stilista stol
 

LÄS MER: 
Sommarhem vi älskar: Daniel Östmans magiska orangeri – inne i stan

Publicerat 17 augusti 2014
Annons